2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tízről tizenháromra nőtt a 2020-ra tervezett versenyek száma, miután a Forma–1 pénteken ismertette az Orosz Nagydíjat követő októberi menetrendet. Három európai helyszínnel bővült a program: Németország, Portugália és egy harmadik versennyel Olaszország lesz a száguldó cirkusz célállomása októberben, adta hírül az M4 Sport.

Szocsi után egy üres hétvégét követően október 11-én a Nürburgringre látogat az F1. A legutóbb 2013-ban nagydíjat rendező pálya azok után került a képbe, hogy a sorozat Hockenheimmel nem tudott megállapodni. Az év 11. versenye nem Német Nagydíj néven fut majd, hanem Eifel Nagydíjként, utalva a pályát övező Eifel-hegységre.

Németországból egy hét szünet után, október 23-a és 25-e között Portugáliába utaznak a csapatok. A 2008-ba átadott portimaói Algarve-versenypálya most először rendezhet F1-es versenyt. Az 1996-os estorili után ez lesz az első Portugál Nagydíj.

A déli államból aztán azonnal Olaszország felé veszi az irányt a királykategória, ahol Monza és Mugello szeptemberi versenye után november 1-jén Imola rendezi a harmadik idei olasz versenyt – utóbbi pályához hasonlóan a tartományról elnevezve, Emilia-Romagna Nagydíja néven. Imola legutóbb 2006-ban fogadta az F1-et, akkor még San Marinó-i Nagyíjként.

A 2006-os imolai futam rajtja. Fotó: XPB


A most 13 versenyesre bővített naptár programját ezzel november elejéig rögzítette az F1. A három új európai futammal a sorozat az amerikai kontinens versenyeit helyettesíti, amelyeknek törlését a mostani közleményben erősítették meg. „A COVID–19-járvány képlékenysége, a helyi korlátozások és a közösségek, valamint a kollégáink biztonságának megőrzése miatt nem lesz mód Brazíliában, az USA-ban, Mexikóban és Kanadában versenyezni ebben a szezonban” – írták.

Ezzel 11-re nőtt az eredeti programból törölt nagydíjak száma. Korábban Ausztráliát, Monacót, Franciaországot, Hollandiát, Azerbajdzsánt, Szingapúrt és Japánt fújták le.

Az F1 ismét megerősítette, hogy szezonját 15-18 versenyesre tervezi, a lezárása  pedig decemberben a Közel-Keleten esedékes. Bahrein és Abu-Dzabi helye így biztosnak tűnik, az eredeti programból pedig már csak a Kínai és a Vietnámi Nagydíj sorsa van függőben.