2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Rendkívüli megyei tanácsülés

Hétfőn a megyeházán soron kívüli ülést tartott a Maros Megyei Tanács. Erre azért volt szükség, mert sürgősen dönteni kellett három fejlesztési beruházás beindítása érdekében, mindhárom esetében jóváhagyták a műszaki-pénzügyi dokumentációkat és mutatókat. Az egyik beruházás Marosvásárhelyen, a második Sóváradon, a harmadik pedig Maroskeresztúron lesz. 

Felújítják a II-es Poliklinika parkolóját

A hétfői tanácsülésen a megyei tanácsosok megszavazták a 2-es Számú Poliklinika és a fogászati klinika mellé tervezett új parkoló műszaki-gazdasági dokumentációját és a beruházás műszaki mutatóit. 

A tervek szerint 80 parkolóhelyet alakítanak ki, ebből öt a fogyatékkal élők számára létesül. Emellett külön parkolóhelyet alakítanak ki a mentőautók számára és járdákat a gyalogosoknak. A tervben szerepel az esővíz-elvezető rendszer kiépítése és a közvilágítási rendszer felszerelése is, hogy a parkoló egész területét megvilágítsák. A parkoló bejáratánál automata sorompó lesz, a bejáratokhoz akadálymentes feljárót építenek, hogy a fogyatékkal élők megközelíthessék a klinikákat. A parkoló egy 865 m2-es zöldövezetet is magába foglal majd. A beruházás értéke 1.739.711 lej héával együtt.

– Rég harcolok azért, hogy megszülessen ez a terv, mivel elég silány állapotok uralkodnak a II-es Poliklinika környékén. Komplex térrendezési terv készült, ami azt jelenti, hogy a bejáratokat, járdákat, zöldövezeteket és a parkolókat rendezik, hogy megfeleljenek a mai igényeknek Marosvásárhely központjában – nyilatkozta az ülés után Péter Ferenc tanácselök. 

A fahíd helyett betonhidat építenek Sóváradon 

A második határozattervezet elfogadásával a Maros Megyei Tanács a 135-ös megyei úton a sóváradi fahíd újjáépítésének műszaki-gazdasági dokumentációját és a beruházás műszaki mutatóit fogadta el. A meglévő híd tönkrement, újjáépítése 4.079.100,95 lejbe kerül héával együtt. A Kis-Küküllő feletti híd két települést köt össze, ugyanakkor biztosítja a Maros megyét Hargita megyével összekötő megyei út folytonosságát Etéd és Székelykeresztúr irányába.

– Előbb úgy volt, hogy felújítjuk a meglévő hidat, de miután elkészültek a tanulmányok, a szakembereknek az volt a véleményük, hogy a fahidat teljesen le kell bontani, s egy tartósabb szerkezetű betonhidat kell építeni. A műszaki és pénzügyi mutatókat elfogadtuk. Indulhatnak a versenytárgyalások, és kezdődhet a munka. Reménykedünk, hogy lesz cég, amely jelentkezik a versenytárgyalásra. Számunkra nagyon fontos, hogy még az idén elkezdődjenek a munkálatok, s bizonyos tételeket fel tudjanak használni az előirányzott összegből – fogalmazott Péter Ferenc tanácselnök, akinek szovátai polgármestersége első feladata volt újraépíttetni a fahidat (2000 és 2004 között). Akkor az enyedi katonaság út- és hídépítési részlege cölöprendszerrel oldotta ezt meg, a híd megfelelt az akkori terhelésnek. Azóta annyira alámosta a víz, hogy a tartóoszlopok a levegőben vannak, s csak gyalogosan lehet átkelni a hídon, a gépkocsiknak terelőúton kell közlekedniük. Az idei nagy áradás még jobban meggyengítette a híd szerkezetét, így életveszélyessé vált. Az új híd szélessége 7,8, a hossza 44,2 méter lesz. A kivitelezőnek 10 hónap áll majd a rendelkezésére, hogy elvégezze a munkát.

Módosítani kell a maroskeresztúri hulladékválogató vízhálózatát

– A harmadik határozattervezet is fontos beruházásra vonatkozik, a maroskeresztúri válogató- és átrakóállomásnál kell a vízhálózatot bővíteni. Hogy ez a paramétereknek megfelelő legyen, a létező szivattyúállomás mellé egy újabb, nagyobb teljesítményűt kell építeni, ami biztosítja a belső vízellátást is. Ezért 267 ezer lejjel módosítottuk a költségvetést. Szükség van javításra is, amit a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal kell elvégezzen, hiszen a csatornázás az átvételkor nem működött. Ezt meg kell oldani, hogy az állomást működtetni lehessen – mondta a sajtó kérdésére a tanácselnök.