2021. június 20., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

– Beszélgetés dr. Hegedüs Ella családorvossal –

Dr. Hegedüs Ella 1984-ben fejezte be tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Általános Orvosi Karán. Gyakornokként a resicai és bákói kórházakban dolgozott, majd az igazi orvosi hivatás gyakorlását a Bákó megyei Onceşti nevű faluban kezdte. Később Maros megyében folytatta a gyógyítást, Mezőgerebenesen, Szentpálon, Székelyhodoson, Nyárádszeredában. 1999-től Marossárpatakon családorvos.

– Mindig orvos akart lenni?

– Igen, az elhatározás a tanító néni kérdésére már első osztályos koromban megfogalmazódott.

– Miért választotta az orvosi pályát? 

– Fiatalon még úgy éreztem, hogy a legnemesebb és legemberségesebb misszió a földi világon a gyógyítás. Akkoriban az orvost is egy ideális, hibátlan, tehetséges, nagy tudású embernek láttam. 

– Az elmúlt években sokféle emberrel, betegséggel találkozhatott az orvosi rendelőben. Milyen betegségek jellemzőek településünkön?

– A mai modern embertípusok nagyon különböznek a múlt generációk halandóihoz viszonyítva. 

Inkább a nyugtalanság, az elégedetlenség, a stressz, az örök rohanás, az állandó szorongás, kritika jellemzi őket, amelyek egyben a gyakori megbetegedéseink okai is. Településünkön gyakoriak a szív- és érrendszeri betegségek (vérnyomás, érszűkület), a az anyagcsere-betegségek (cukorbetegség, guta), ízületi betegségek (reuma, ízületi kopás), daganatok, hormonzavar (súlytöbblet, pajzsmirigy-elégtelenség), pszichiátriai megbetegedés (depresszió).

– Hogyan előzhetők meg a betegségek? Rengeteg elcsépelt tanácsot hallunk, olvasunk nap mint nap. Ön szerint melyek a legfontosabb dolgok, amelyekre figyelni kell?

– A betegségek megelőzését a testi-lelki egyensúly megtartása 

jelenti. Nagyon fontos az Istenbe vetett hit és hála, Isten és embertársaink szolgálata alázattal, valamint az összhang a természettel. Szintén fontosnak tartom egy bioalapú étrend összeállítását, a rendszeres mozgást, a napi 7-8 óra pihenést, lazítást, de nagyon fontos a célok megfogalmazása. A céltalanság a halálhoz vezet. 

– Voltak-e kirívó vagy emlékezetes esetek a szakmája során?

– A legfájdalmasabb élményem az volt, amikor szüleimet, eléggé korán, elveszítettem. Egy másik elszomorító, fájdalmas része munkámnak a malformált gyerekek követése. A legkellemesebb élményeim, amikor kettes és hármas ikreket kellett felvállalni, rendezni, táplálni, fejlődésüket követni. Különben minden eset, amikor meggyógyul a beteg, az orvos számára sikerélmény.

– Ön szerint miért fontos az orvos-beteg kapcsolatában az anyanyelven való kommunikálás?

– Szerintem az ember az örömét, bánatát, fájdalmát igazán csak az anyanyelvén tudja elmondani, természetesen egy azonos anyanyelvű orvosnak. Az orvosi rendelőben a panaszkodás nem csak a testi fájdalomról szól. A fizikai test megbetegedését 90%-ban lelki tényezők (bánat, félelem, hosszan tartó stressz, sokkoló esemény) okozzák. Azonos anyanyelvű emberek azonosan „rezegnek”, egy hullámhosszon vannak.

– Általában csak panasszal fordulunk orvoshoz. Gyakran előfordul, hogy valaki azért jön vissza, hogy megköszönje segítségét?

– Igen, elég gyakori a köszönetnyilvánítás. 

– Mi a véleménye a koronavírusról? A közeljövőben van esély arra, hogy eltűnik a járvány?

– A szakirodalom azt tartja, hogy egy koronavírus okozta betegséghullám hosszabb-rövidebb periódus után megszűnik, de sajnos a vírus mutációra képes. Újra megjelenhetnek a tünetek, ami egy újabb járványt jelent, más panaszokkal és más gyógyszerérzékenységgel. Ha megnézzük, a világtörténelemben egy világjárvány két évet szokott tartani. Sajnos a koronavírus elsősorban a legyengült szervezetben tesz kárt, a már szenvedő embernek okoz újabb problémákat.

– Hány bejelentett fertőzött beteg volt eddig Marossárpatakon?

– A beteglistámon 35 megbetegedett ember szerepelt, ehhez még hozzáadódnak a kolléganő betegei (sz.m.: a beszélgetés április közepén készült).

– Jelenleg a polgármesteri hivatal vendégházában fogadják a betegeket, de mindenképpen nagy előrelépés, hogy rövidesen készen lesz a felújított, korszerűsített orvosi rendelő… 

– Igen, jelenleg a vendégházban dolgozunk, de izgatottan várjuk a megújult orvosi rendelő átadását. Hálával és köszönettel tartozunk Kozma Barna polgármesternek és Sárkány Endre alpolgármesternek, s egyben a polgármesteri hivatal teljes személyzetének azért, hogy ennyire szívükön viselik a lakosság egészségügyi ellátásának gondját, és biztosítják a megfelelő körülményeket a modern orvosi ellátáshoz. Isten segítségét kérem munkájukhoz és családi életükhöz!

– Kérem, beszéljen egy kicsit a családjáról.

– 1983 óta vagyok férjnél. A férjem építészmérnök, szerető, gondoskodó társ és apa. Két gyerekünk van, Noémi Melitta lányom műépítész és egyetemi adjunktus, Erwin fiam egyetemista Kolozsváron, informatikai és automatizálási mérnöki szakon. Igyekvő gyerekek, büszke vagyok rájuk.

– Mivel tölti legszívesebben a szabadidejét?

– Szabadidőmben szívesen vagyok a természetben, a kis zöldségeskertünkben. Aktívan részt veszek az egyházi életben, ahol az egyházi kórusban énekelek. Szívesen eljárok olyan továbbképzőkre, előadásokra, ahol az élet értelmét, céljait boncolgatják.

– Köszönöm a beszélgetést, jó egészséget, további szakmai sikereket kívánok.