2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hárman kínáltak zöldséget

Bár előzetesen tizenöt-húsz termelő jelezte részvételi szándékát, végül szombat délelőtt mindössze hárman kínálták zöldségeiket a marosvásárhelyi ócskapiac helyén első alkalommal tartott zöldségpiacon. 

Vásárló is kevés volt, akadtak, akik megpakolt szatyorral távoztak, de olyanok is, akik kíváncsiságból elsétáltak ugyan odáig, viszont, látva a nem túl bőséges kínálatot, csalódottan sarkon fordultak. 

Mint azt lapunk hasábjain is hírül adtuk, a marosvásárhelyi Ingatlan- és Piackezelő Kft. augusztus 10-től szombatonként 7-15 óra között zöldségpiacot üzemeltetne az ócskapiac helyén, ahol kizárólag Maros megyei termelőknek biztosítanának lehetőséget idénytermékeik árusítására. 

Fotó: Nagy Tibor


Pénteken a marosvásárhelyi piackezelő kft. vezetője, Valer Ujica lapunk érdeklődésére elmondta: a termelők javaslatára döntöttek úgy, hogy megnyitnak egy piacot, ahol szombatonként kizárólag őstermelőktől származó zöldségekhez és gyümölcsökhöz juthatnak hozzá a vásárlók. Mint mondta, a városbeli piacokon viszonteladók is vannak, és a termelők szerettek volna egy helyszínt, ahol csak ők kínálhatják a portékáikat. A piacigazgató szerint az előzetes bejelentkezések alapján mintegy 15-20 termelőre számítottak. Lévén, hogy első alkalom, kíváncsiak voltunk, lesz-e sikere a termelők, illetve a vásárlók körében a kezdeményezésnek, ezért szombat délelőtt kisétáltunk a helyszínre, ahol mindössze három, két mezőcekedi, valamint egy mezőpagocsai termelőt találtunk. A mezőcekedi Chiroi Stelian érdeklődésünkre elmondta, termelőtársaival egyeztetve ő kezdeményezte egy kizárólag Maros megyei termelőknek szánt zöldségpiac létrehozását, és a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal felkarolta az ötletet. Mint mondta, szebeni, valamint kolozsvári mintára, Marosvásárhelyen is szükség van egy olyan piacra, ahol kizárólag a Maros megyei őstermelők kínálják az általuk megtermelt árut. 

– A piacokon, ahol árulunk, a vásárlók nehezményezik, hogy mindenki termelőnek adja ki magát, a viszonteladók is, ezért az emberek már nem tudják, melyik áru az, amit bizalommal megvásárolhatnak – mutatott rá. Hozzátette, gondot okoz a termelőknek, hogy a viszonteladók általában olcsóbban kínálják a termékeiket, beérik egy-két lejes nyereséggel, miközben ők nem engedhetik meg maguknak, hogy áron alul adják a terményt, hiszen a terménybe való befektetéseik mellett számolni kell a vidékről való bejövetel, valamint az asztalbérlés költségeivel is. 

Kérdésünkre, hogy ha igény volt a külön zöldségpiacra, mégis miért maradtak távol a termelők, elmondta, eredetileg 15-20-an kellett volna megjelenjenek, de valószínűleg sokan úgy gondolták, nem kockáztatják az aznapi nyereséget, amire a városbeli zöldségpiacokon szert tehetnek egy szombati napon. 

Egy háziparadicsomot kínáló mezőpagocsai nő lapunknak elismerte, első alkalomról lévén szó, számított rá, hogy a vásárlók nagy része nem szerzett tudomást a kezdeményezésről, ezért nem hozott nagy mennységű árut. Miközben ő viszonylag kevés zöldséget adott el, a Cuza Vodă utcai piacon áruló férjénél már kora délelőtt elfogyott a termény – jegyezte meg. 

Chiroi Stelian, aki általában szintén a Cuza Vodă utcai piacon árul, úgy véli, talán túl későn kezdték el népszerűsíteni a kezdeményezést, de remélhetőleg az elkövetkező szombatokon több eladó és vásárló is lesz. Ez majd elválik, hiszen a helyszíntől nem messze található a Cuza Vodă utcai piac, ahol szombatonként „nagyüzem” van, nemcsak a környékről, hanem a város különböző részeiről is sokan járnak oda vásárolni a gazdag felhozatal miatt. 

Fotó: Nagy Tibor