2021. november 30., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Valószínűleg mégsem zár be a Tudor negyedbeli oltóközpont

Az utóbbi 12 napban Maros megyében 35 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik megkapták az első adag koronavírus elleni oltóanyagot, és több mint 17 ezren már a harmadik dózist is felvették – tudtuk meg csütörtökön a prefektúra sajtószóvivőjétől. Jó hír ugyanakkor az oltakozni vágyóknak, hogy minden jel arra utal, hogy november elsejétől mégsem zárják be a Tudor negyedben, a Tudor Vladimirescu iskola sporttermében működő oltóközpontot, így nem nehezedik nagyobb nyomás a városban üzemelő másik két oltópontra, a Mihai Eminescu Ifjúsági Házban ugyanis – több olvasónk is jelezte –, gyakran zsúfoltság van, hosszabb ideig kell várakozni az oda érkezőknek.


Fotó: Nagy TiborAz oltási kampányt koordináló országos testület október 21-én, csütörtökön közzétett adatai szerint az elmúlt 24 órában 99 376 személy kapta meg Romániában a koronavírus elleni vakcinát, több mint 60 ezren először oltatták be magukat.

62 512 személynek az első, 8513-nak a második, 28 351-nek a harmadik dózist adták be. Az oltási kampány kezdetétől 6,1 millió személyt immunizáltak, közülük 5,7 milliót teljeskörűen beoltottak, 630 ezren pedig a harmadik dózist is megkapták.

Érdeklődésünkre Damian Samoila, a prefektúra sajtószóvivője kifejtette: a megyék sorában Maros a 8., a megyeközpontok között Marosvásárhely pedig a 7. helyet foglalja el országos viszonylatban a beoltottsági arány tekintetében. Marosvásárhelyen az oltható lakosság 37,5 százaléka kapta meg legalább az első dózis vakcinát, Maros megyében pedig a lakosság 36,7 százaléka vette fel legalább az első adagot. A megyében közel 18 ezren kapták már meg a harmadik adag védőoltást. Jó hír ugyanakkor, hogy egyre többen döntenek úgy, hogy beoltatják magukat, az utóbbi 12 napban mintegy 35 százalékkal nőtt az első dózis vakcináért jelentkezők száma – közölte Damian Samoila. Dr. Ferencz Lórándtól, a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság igazgatóhelyettesétől megtudtuk, hogy e héten szerdán csak Marosvásárhelyen 996 személyt oltottak be. 

Mégsem szüntetik meg a Tudor Vladimirescu iskola sporttermében lévő oltópontot

Egy héttel ezelőtt a marosvásárhelyi tanács úgy döntött, hogy november elsejétől újra a diákok rendelkezésére bocsátják a Tudor Vladimirescu Általános Iskola sporttermét, amelyben a Tudor negyedbeli oltóközpont működik, és az itteni oltási tevékenységet átköltöztetik a másik két vásárhelyi helyszínre, a Mihai Eminescu Ifjúsági Házba és a városháza víkendtelepi vendégházába. 

Az utóbbi időben azonban többen is jelezték, hogy a marosvásárhelyi Mihai Eminescu Ifjúsági Házban működő oltóközpontban már így is gyakran alakul ki torlódás, hosszabb a várakozási idő, ugyanis a jelenlegi szabályozások lehetővé teszik azt, hogy bárki előjegyzés nélkül menjen oltásra. Ugyanakkor azt is tapasztaltuk, hogy az utóbbi időben a Tudor Vladimirescu oltóközpontban is igen nagy volt a forgalom, sok esetben olyan nehezen mozgó idősek is elsétáltak odáig a környékről, akiknek nehezükre esett volna busszal vagy másként eljutni például a Kornisán lévő Eminescu Házba, vagy éppen a Víkendre, hogy megkapják a vakcinát. Ennek kapcsán Damian Samoila elmondta: a Tudor negyedbeli oltóközpont megszüntetésének a hátterében az állt, hogy az iskola diákjai a hideg idő beálltával bent szerettek volna sportolni, ellenben a jelenlegi körülmények között ez a lehetőség már nem áll fenn, ugyanis a tanügy- és az egészségügyi minisztérium közös rendelete értelmében azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi arány meghaladja a 2 ezreléket, a testnevelésórákat kizárólag szabadtéren lehet megtartani, Marosvásárhelyen ez az arány október 21-én 9,92 volt. Ilyen körülmények között tehát nincsen értelme megszüntetni a Tudor negyedbeli oltóközpontot, ebben a kérdésben egyeztettek és tovább egyeztetnek az érintett hatóságok, a prefektúra, a közegészségügyi igazgatóság, valamint a polgármesteri hivatal, és valószínű, hogy nem függesztik fel november 1-től az oltást a szóban forgó sportteremben. Mindemellett Mara Togănel prefektus minap a közösségi oldalon közzétett bejegyzésében arra kérte a lakosságot, hogy amennyiben lehet, foglaljon időpontot az oltásra. Ha mégis előjegyzés nélkül mennek, akkor, akinek lehetősége van, az inkább válassza a Marosvásárhely szomszédságában lévő településeken működő oltóközpontokat, például Marosszentgyörgyöt vagy Nyárádszeredát. A prefektus ugyanakkor közölte, tárgyaltak a közegészségügyi igazgatóság, valamint a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal illetékeseivel az oltási lehetőségek bővítéséről és az ehhez szükséges személyzet biztosításáról.