2019. november 13., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nem mindennapi halpusztulás történt a napokban Nyárádszeredában. A helyi önkéntes tűzoltókat vasárnap reggel értesítették arról, hogy az egyik helyi tóban rengeteg haltetem jelent meg. Az alakulat öt tagja két csónakkal szállt vízre, hogy begyűjtse az elpusztult álla-tokat. Kacsó István parancsnok szerint mintegy négyszáz példányt emeltek a csónakokba és szállítottak partra, ez közel két tonnát jelent. A halakat konténerbe rakva elszállították, hogy elhamvasszák. A fertőzésveszélyt kesztyű és maszk viseletével próbálták elkerülni, de a bűz förtelmes volt. A helyszínt a helyi hivatásos tűzoltóság és a rohammentősök biztosították a beavatkozás ideje alatt. 

Az első vizsgálat szerint a nagy meleg és a túlpopulált halállomány miatt oxigénhiányos lett a víz. A busák érzékenyebbek a meleg és oxigénszegény vízre, feltehetően hamarabb pusztultak el, míg a harcsák a meder alján lévő, bomlásnak indult halak elfogyasztása miatt. A víz ph-értéke semleges volt a tetemek kiemelésekor, ami arra utal, hogy savas vagy lúgos jellegű szennyezés (mint cefre vagy szennyvízcsatornából származó anyagok) nem kerültek a vízbe – mondta el Kacsó István parancsnok, hozzátéve, hogy a Bukarestbe vizsgálatra küldött minták eredményei nem érkeztek meg. Természetes körülmények között a halak kopol-tyúja mögötti testrész rózsaszín, mérgezés esetén besárgul, most viszont vörös színű volt, ami oxigénhiányra utal.

A tó egy marosvásárhelyi személy magántulajdona, de a parancsnok nem ismeri az illető nevét, csupán annyit, hogy kisgyereke tíz évvel ezelőtt belefulladt ebbe a tóba, a tragédia óta a tulajdonos ritkán jár oda, viszont valakit megbízott a hely felügyeletével. Az önkormányzat többször felajánlotta, hogy megvásárolná a tavat, de egyelőre nem volt eladó. A tulajdonost képviselő személy a halpusztulás kapcsán elmondta, hogy a horgászás tilos volt a tóban, de hamarosan intézkedni fog, hogy karbantartási munkálatokat végez- zenek, illetve szó lehet a jövőben a halászásról is, hogy hasonló pusztulásnak elejét vegyék.

Közel két tonna elpusztult halat emeltek ki a tóból 

Fotó: www.facebook.com