2019. szeptember 20., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az ingyenes tömegközlekedés ügyében

Marosvásárhelyen egyelőre nem lesz ingyenes a tömegközlekedés, a városi tanácsosi testület tegnap úgy döntött, elhalasztja azt a határozattervezetet, amely a lakcímhez kötötte volna a kedvezményt. A testület ugyanakkor nem szavazta meg azt, hogy a Horea utca 23. szám alatti ingatlant (a volt 4-es iskola épülete, területe) az önkormányzat megvásárolja. A képviselők elfogadták azt, hogy időszerű a város közterületén szabálytalanul parkoló/várakozó gépkocsik felemelését, illetve elszállítását végző ügyosztály létrehozása. 

Fotó: Karácsonyi Zsigmond


A tanácsülést megelőzően az ingyenes tömegközlekedésről szóló határozattervezet kapcsán Magyary Előd, az RMDSZ frakcióvezetője, a tervezet kezdeményezője a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy mivel még nem szavazták meg az éves költségvetést, a tervezet elhalasztását tartja a legjobb megoldásnak. „Nem mondunk le róla, csak halasztanánk” – közölte, hozzátéve, úgy véli, május körül térhetnének vissza erre a témára. Az ingyenes tömegközlekedésre vonatkozó tervezet kapcsán a plénumban elsőként Radu Bălaş (POL) képviselő szólalt fel, kérve a tervezet elhalasztását, mert szerinte jelenleg időszerű, hogy árat módosítsanak, illetve újabb kedvezményeket vezessenek be. Erre azt követően kerülhetne sor, ha a Közszállítási Vállalat és a Siletina Kft. közötti társulási szerződést felbontanák, illetve, ha a Közszállítási Vállalat megfelelő járműparkkal rendelkezne, és kulturált utazási feltételeket tudna biztosítani az utasoknak. „A jelenlegi helyzetért a polgármesteri hivatal vezetésének rossz menedzsmentje felelős” – tette hozzá Bălaş. 

Fotó: Karácsonyi Zsigmond


Peti András (RMDSZ) szerint „érdekfeszítő téma a közszállítás”, és figyelembe kell venni, hogy nem mindenkinek van lehetősége gépkocsival közlekedni, zsúfolt lett a város. Kijelentette, elsősorban a beruházásokra (autóbuszok vásárlására – szerk. megj.) kellene odafigyelni, csak utána arra, hogy hogyan tehető hatékonnyá, színvonalassá ez a szolgáltatás. Ugyanakkor azt is szorgalmazta, hogy a Marosvásárhelyen tanuló diákoknak, egyetemistáknak járó kedvezményeket megtartsák, akkor is, ha a diákok nem marosvásárhelyiek, hiszen a város egyetemi központ, ezt a jellegét erősíteni kell. Ő is egyetértett abban, hogy az idei költségvetés elfogadása előtt semmiképpen nem kellene megszavazni a szóban forgó tervezetet, vagyis halasztást javasolt, és hangsúlyozta: „óvatosak kell legyünk a közpénz elköltésével”. Pápai László Zsolt (POL) szintén a halasztást tartotta célszerűnek, szerinte időrendi sorrendben úgy kellene történjen a tömegközlekedés ügyének rendezése, hogy előbb felbontják a társulási szerződést, így a Siletina Kft.-hez nem kerülhetne az önkormányzat által a tömegközlekedési kedvezmény címen átutalt évi 27 millió lej 40 százaléka, illetve fontosnak tartotta a számonkérhetőséget és azt, hogy beruházásokra van szükség. 

A testület végül a tervezet elhalasztása mellett szavazott, így ez egy későbbi tanácsülésen – nagy valószínűséggel a költségvetés elfogadása után – ismét napirendre kerülhet. A képviselők ugyanakkor jóváhagyták az elektromos autóbuszok vásárlásáról szóló két határozat módosítását és kiegészítését. 

Fotó: Karácsonyi Zsigmond


Elszállítható lesz a tilosban parkoló jármű

„Átment” az a határozattervezet, mely szerint időszerű egy olyan ügyosztály létrehozása, amely a város közterületén szabálytalanul parkoló/várakozó gépkocsikat felemeli és elszállítja. A tervezet előterjesztése szerint Marosvásárhely 2015 óta nem rendelkezik ilyen tevékenységet végző ügyosztállyal, ezért is indokoltnak tartják a létrehozását. Az erről az Office EDG Consult cég által készített időszerűségi tanulmányt csatolták a tervezethez. A képviselők azzal egészítették ki a határozatot, hogy a városi közterület-kezelő igazgatóság hatáskörébe utalták ezt a tevékenységet. Az igazgatóság vezetője, Moldovan Florian a Népújságnak elmondta, a határozatot azután ültetik gyakorlatba, hogy elkészül a működési szabályzat, a gépkocsik felemeléséhez, illetve elszállításához szükséges eszközök beszerzéséhez a dokumentáció. Ezeket a tanácsosi testületnek jóvá kell hagynia, majd következhet a beruházás. Vagyis még hónapokig elhúzódhat, mire felkészülnek arra, hogy megfelelően végezzék ezt a tevékenységet. 

Fotó: Karácsonyi Zsigmond


Nem vásárolnak ingatlant

A tanácsban tegnap nem szavazták meg a Horea utca 23. szám alatti ingatlan megvásárlását, ahova korábbi nyilatkozatok szerint parkoló épülne, illetve kiszélesíthető lenne a Ballada utca. Az ingatlan tulajdonosa, a nagyernyei székhelyű Building Invest Kft. 630.000 eurót kér érte, az összeg alkudható – áll a polgármesteri hivatalnál 2018. december 5-én iktatott eladási ajánlatban. Ebben az is szerepel, hogy a szóban forgó eladási ár az iktatástól számított 60 napig érvényes. Az intézmény által felkért szakértő 503.535 euróra becsülte az ingatlan értékét, ehhez adódik még a héa. A tervezetet januárban már egyszer elhalasztották.