2024. august 13., Tuesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az OB több rendezvénnyel ünnepelte fennállása 25. évfordulóját, amelynek zárómozzanata április 13-án, pénteken délután a Kultúrpalota kistermében volt. 

Fotó: Outward Bound


Mielőtt bárki is azt hinné, hogy ez az írás valamiféle hajózási kalandról szól, pontosítok, hogy az Outward Bound Társaság az Ifjúságért egy olyan élménypedagógiai világszervezet, amelynek nevét, jelszavát Kurt Matthias Robert Martin Hahn német pedagógus választotta, aki elindította ezt a mozgalmat. Ezelőtt 25 évvel – a hasonlattal élve – a romániai szervezet hajóját Fodor Imre volt polgármester bocsátotta útjára. A kitartó munkának köszönhetően ma az Outward Bound Románia szervezetnek Szovátán saját képzőközpontja van, negyed évszázados tevékenysége alatt több mint 50.000-en vettek részt programjain, és sikerült az Örökmozgó Természetjáró Egyesülettel közösen az országban az első – azóta más által nem szervezett – Kárpáti Kalandversenyt 11 alkalommal megrendezni. Az OB több rendezvénnyel ünnepelte fennállása 25. évfordulóját, amelynek zárómozzanata április 13-án, pénteken délután a Kultúrpalota kistermében volt. 
Az ünnepi rendezvényre eljött a nemzetközi szervezet 25 tagországában tevékenykedő OB szervezet vezetője. Április 9–14. között Szovátán tartották az Outward Bound International soros ülését, amelyen az igazgatótanács és a tanácsadó testület tagjai vettek részt. A tanácskozásokon az elkövetkezendő évtized stratégiáját is kijelölték. A résztvevők 25 fát ültettek el a központ udvarán. Április 14-én TEDx-konferencia volt, ahol az omani OB vezetője is előadást tartott. 
A Kultúrpalota kistermében tartott ünnepségen először Kovács István, az Outward Bound Románia elnöke szólalt fel. Miután üdvözölte a nemzetközi szervezet képviselőit és mindazokat, akik jelenlétükkel megtisztelték a rendezvényt, elismeréssel szólt azokról, akik 25 év alatt odaadó önkéntes munkával elérték, hogy egy ismeretlen szervezet elismert legyen Romániában, és volt erejük és kitartásuk Szovátán egy mezőgazdasági létesítményt korszerű központtá alakítani. Tisztelettel szólt Fodor Imre alapítóról, korábbi elnökről, aki, mint mondta, nagyon büszke lenne mindarra, amit a csapat elért. A jelenlevők egy perc néma csenddel adóztak a volt polgármester és OB-vezető emlékének. 
David Kong, a nemzetközi szervezet vezetőtanácsának elnöke azzal kezdte, hogy mindegyik tagszervezetnek megvan a saját története, és ezek között az egyik legcsodálatraméltóbb a romániai szervezet építkezése, ahogyan fölvállalták a nemzetközi szervezet eszményeinek meghonosítását, majd csapatot építettek, saját trénereket képeztek ki, önkénteseket foglalkoztattak és sikerült egy központot is létrehozniuk. A nemzetközi szervezet vezetőtanácsának elnöke mindezért elismerésül jubileumi emlékplakettet adott át Kovács Istvánnak. 
A helyhatóságok nevében Sófalvi Szabolcs, Marosszentgyörgy polgármestere szólalt fel, nem véletlenül. Elárulta ugyanis, hogy a polgármesteri hivatal munkatársaival együtt többször volt csapatépítő tréningen, így megismerte az OB módszereit, jó barátságba került a tagokkal, és e személyes élménynek köszönhetően elismerően nyilatkozott róluk. Hangsúlyozta, hogy mindegyik polgármesteri hivatalnak követnie kellene a példájukat, mivel a csapatépítő programot követően érezhetően jobb lett a hivatalok közötti együttműködés, a kommunikáció, és ez meg is látszik a község arculatán. 
Horváth-Kovács Ádám, az OB ügyvezető igazgatója elérzékenyülve vette át a mikrofont a műsorvezetőktől. Elmondta, Fodor Imre személyes baráti kapcsolatának köszönhetően hozta létre a szervezetet, amelynek irányítására a kezdetektől fogva felkérte az akkor még fiatal némettanárt. Két német nyelvű szórólappal kezdték, majd a főtéren egy eldugott helyiségben tevékenykedtek, aztán a Dózsa György utcába költöztek, majd megvásárolták a szovátai mezőgazdasági termelőszövetkezet istállóit, amelyeket a már említett központtá alakítottak át. A 25 év alatt nagyon sokan megfordultak a szervezetnél. Az ügyvezető elnök megköszönte a mostani és az egykori csapattagok tevékenységét, hangsúlyozva, hogy tulajdonképpen egy nagy családról van szó, hiszen akik valamilyen okból már nem dolgoznak velük, szép, maradandó élménnyel távoztak. 
Az ügyvezető igazgató összefoglalta mindazt, amit az Outward Bound jelent: olyan élménypedagógiai módszerek alkalmazását, ami felhasználja a természeti, környezeti (kültéri) adottságokat, és olyan feladatok elé állítja a programban részt vevőket, amelyek által előtérbe kerülnek a képességeik, feszítik a fizikai, szellemi és pszichikai határokat, arra irányulnak, hogy ezáltal az emberi értékeket, a tehetséget kamatoztassák, hogy könnyebben leküzdjék az élet nehézségeit. Elmondta, az OB öt kulcsszóra, értékre épít: az együttérzés, együttműködés, a kiválóság, a sokszínűség és a hitelesség, ezeket igyekeztek átadni mindazoknak, akik részt vettek programjaikon. 
Végül megköszönte a jelenlegi és egykori tagoknak, az együttműködő partnereknek a 25 éven át nyújtott segítséget és a munkát. „Sok munkával, kevés pénzzel, konoksággal, kitartással értünk ide”, mondta, majd Fodor Imre hagyatékát, üzenetét tolmácsolta, aki arra intette az ügyvezető igazgatót, hogy soha ne hagyja el a szülőföldjét, és legyen hű az Outward Boundhoz. 
A következőkben Oláh Kinga középiskolás tanuló felolvasta Boga Balázs, a Bolyai Farkas líceum diákjának levelét, aki betegség miatt nem jöhetett el. A levélben a diák személyes élményeit osztotta meg a hallgatósággal, ugyanis több mint tízszer vett részt OB-programokon. „Meghatározóak voltak, mert végigkísérték iskolai éveinket, éveimet. Mert csapatkohézióra, produktív kommunikációra, összetartásra neveltek. Mert kiemeltek a mindennapi monotonitásból, a hétköznapi szürkeségből. Mert az alatt a minimális idő alatt is önállósítottak, alakítottak és neveltek. Sok idő nem volt rá: évi egy-két, legfeljebb három alkalom nem egetrengető, mégis elérte, hogy mindig pozitívan gondoljunk, gondoljak vissza rá, erre a szervezetre, amit mi csak röviden OB-nak hívunk” – hangzott el többek között a felolvasott levélben. 
Marton Laura az oktatók nevében mondta el élményeit. A magyarországi lány az egyik program résztvevőjeként ismerkedett meg a szervezettel, és ez „megváltoztatta az életét”, elhatározta, hogy felhagy korábbi foglalkozásával, önkéntes lesz, majd képző tanfolyamon vett részt, és örömmel jelentette ki, hogy ez volt élete legjobb döntése. 
Dr. Moldovan Elena, a brassói Erdély (Transilvania) egyetem tanára az élménypedagógiai módszerek hasznosságáról beszélt, arról, hogy ezek eltérnek az országunkban szabványosított módszerektől, az egészséges életmódra nevelnek, az emberi lét legfontosabb tényezőit csiszolják, erősítik: a fizikumot, a pszichikumot és a lelkivilágot. Kár, hogy nem alkalmazzák szélesebb körben, hiszen az önismeret, a csapatkohézió, a felelősségtudat olyan erények, amelyek meghatározzák társadalmi létünket – mondta a tanárnő, és azt is elárulta, hogy diákjaival 11 éve vesz részt a programokon. Az egyik legrelevánsabb történet az volt, amikor az egyik csoportot Marosvásárhely felé hozta vonaton, a 11 vagonos szerelvény mindegyik kocsijába szétszóródtak a diákok, visszatérőben pedig mindenki egy helyre ült. Ez mindent elárul a tevékenység hatékonyságáról, hasznáról. 
Miután az RTV magyar adása által az OB szovátai központjában készített riportfilmen a jelenlevők rövid időutazást tehettek a szervezet múltjában és megismerhették a jelent is, Iain Peter, a nemzetközi szervezet ügyvezető igazgatója lépett mikrofonhoz, aki szintén elismeréssel szólt a romániai szervezet kitartó tevékenységéről. Végül hangsúlyozta: a 25 elültetett fa egy új korszak kezdetét is jelzi, hiszen nemsokára újabb támogatást kap a romániai szervezet, hogy folytathassa a munkát, majd viccesen hozzátette, a kezdeti korszakot ábrázoló felvételeken Horváth-Kovács Ádám még nem volt ősz hajú és ráncos… ezt az OB tette vele, de a munkának meglátszik az eredménye. 
Végül Horváth-Kovács Ádám elismerő oklevelet adott át azoknak, akik a 25 év alatt a legjobb partnereik voltak. Szitai Tünde tanítónő hozta el a legtöbb osztályt, a legaktívabbak a Râmnicu Vâlcea-i Happy Kids nemzetközi iskola tagjai voltak, a céges csapatépítő tevékenységre a brassói Bibas, a kolozsvári Promelek és a jászvásári Coats Románia hozta el a legnépesebb csapatot. A Fodor Imre-díjat pedig Ferenczy Barna tanár vehette át az OB-ban kifejtett több mint két évtizedes munkájáért. 
Az ünnepséget Hargitay Tamás, a romániai szervezet alelnöke zárta, aki az oktatók és önkéntesek mellett külön köszönetet mondott Fodor Imrének, Horváth-Kovács Ádámnak, Vargancsik Iringónak, hogy a kezdetektől a vállukon hordozták a szervezetépítés terhét, és arra ösztönözte kollégáit, hogy a szovátai tanácskozáson elhatározott Nagy kihívás (Big challenge) stratégiát minél előbb ültessék gyakorlatba. 
A rendezvényt kulturális mozzanatokkal színesítették. Fellépett a Bobfolk Voice (Fehér Csaba és Marius Pop) együttes, Szabadi Loránd szaxofonon játszott és a Mezőpalkó István által irányított vajdaszentiványi Teleki Mihály néptánccsoport tagjai magyar és román táncokat mutattak be. 
A jubileumi rendezvénysorozat június 22–24. között Szovátán folytatódik. KomPass néven kültéri és élménypedagógiai konferenciát szerveznek, amelyre olyan pedagógusokat várnak, akik elsajátítanák ezeket a módszereket. Június 10-én az alapító Fodor Imre emlékére terepfutó verseny lesz a Somostetőn, míg augusztus 31. és szeptember 2. között felelevenítik a korábban az Örökmozgó Természetjáró Egyesülettel 11 évig szervezett Kárpáti Kalandversenyt. Ezenkívül fotópályázatot hirdetnek, amelyre az elmúlt 25 évet tükröző fényképeket várnak. Októberben öt megye középiskolásainak szerveznek vetélkedőt személyiségfejlesztő gyakorlatokkal, „Többre vagyunk képesek” jelmondattal a szovátai központban. Továbbra is várják diákok, pedagógusok és cégek jelentkezését a folyamatban levő különböző programjaikra. 

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató