2021. szeptember 22., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szombaton délelőtt, csodálatos, napsütéses, friss havas téli napon madár- és természetkedvelők sétáltak fel a Somostetőre. 


Szombaton délelőtt, csodálatos, napsütéses, friss havas téli napon madár- és természetkedvelők sétáltak fel a Somostetőre. Az állatkert madáretetője körül hirtelen sokan lettek. A madarak gazdag lakomára érkeztek, az érdeklődők pedig a madarak nyújtotta látvány kíváncsiságával várták sorukat a távcsöveknél, melyeket a szervező, a Milvus Csoport – Madártani és Természetvédelmi Egyesület állított fel.

 

Legnépesebb vendégsereg a széncinegéké

Milyen vendégeket vártak az etetőhöz? Széncinegét, kék cinegét, barátcinegét, erdei pintyet, csuszkát, fenyőpintyet, csízt, tengelicét, citromsármányt, zöldikét, meggyvágót, fekete rigót, fenyőrigót és vörösbegyet. A legnépesebb vendégsereg a széncinegéké volt, de akadt köztük kék cinege, erdei pinty és veréb is bőven. A harkálynak csak a sűrű kopácsolása hallatszott, addig, míg ott ólálkodtunk, nem tette tiszteletét az etetőnél.

Miután a madarak a finom magvakból jól belakmároztak, tovaröppenni készültek az erdőbe. Igen ám, csak a madarászok által kifeszített háló könyörtelenül rabságba ejtette őket. Nem madárnyomorító fogságról van szó. Csupán taktikai bevetésről, amivel a kis teremtéseket gyűrűzés végett befogták. A hálóba ragadt madarakat a madarászok és a gyerekek óvatosan leszedték, finoman, hogy sérülés ne érje őket, vászonzsákocskába tették és a majomház melletti terembe gyűrűzni vitték.

Madárröptetés kifutópályáról

A madárkák sorra kerültek ki a zsákokból – a legtöbb a széncinege volt –, hogy icipici lábukra gyűrűt rögzítsenek. Miközben folyt a művelet, Papp Tamás, az egyesület elnöke elmondta, hogy a gyűrűzés azért fontos, mert a gyűrű révén követhető egy madár mozgása. Minden gyűrű egyedi kódot tartalmaz, amivel azonosítani lehet a madarat. Ha úgy tetszik, azonosító számot kap a madár. Ha egy gyűrűzött madarat valahol befognak, tudni lehet, hogy honnan származik, merre vándorol. Lehet, hogy azt a madarat, amit most meggyűrűztünk, két-három év múlva délebbre, Olaszországban azonosítják. A gyűrűzés módszerével sikerült ezelőtt száz évvel már meghatározni egyes madárfajok útvonalát. Északról a madarak idejönnek telelni, innen pedig sok madár még délebbre vándorol.

Miután a gyűrűk felkerültek a madarak lábára, a gyerekek nagy élvezettel vállalkoztak a szabadon bocsátásukra. Egyik tenyerük a kifutópálya, másik tenyerük a fedél, amit lassan felemeltek. A madár pár pillanatig még ült, aztán gyors röppenéssel elillant. Ez a mozzanat volt a legizgalmasabb, a gyerekek örömmel újságolták: én is röptettem már!

Segítsd a madarakat!

Kelemen Katalin, a Milvus biológusa, főszervező elmondta, hogy több mint százan vettek részt az akción, 67 madár lábára került gyűrű, s körülbelül 60 madarat gyűrű nélkül engedtek el. A Milvus több mint tíz éve folytat nevelési tevékenységet, hat éve állandó programjaik vannak. Az igényből adódott, hogy a gyerekekkel foglalkozzanak, hiszen a nagy a szülők és a gyermekek érdeklődése. A szombati gyűrűzésre is több szülő hozta fel a gyermekét, tanárok diákcsoportokkal jöttek, hiszen hasznos, érdekes és természetbarát foglalkozásról van szó, amit a jövőben is folytatnak – mondta a szervező.

A gyerekek ízléses, igényes és jól szerkesztett szórólapokat is magukkal vihettek, amelyben etetési tanácsokat sorakoztattak fel. Ebből megtudhatják például, hogy a madarakat az első huzamosabb fagyok vagy havazás kezdetétől a tél végéig kell etetni. Márciustól már nem, mert amennyiben a szülők a fiókákat magvakkal etetik rovarok és lárvák helyett, az a fiókák pusztulásához vezet. A madaraknak olajos magvakat (napraforgó, dinnye, tök, repce) kell tenni az etetőbe. A legjobb a napraforgómag. Lisztes magvakat (kender, köles, búza, kukorica) is adhatunk, de csak kisebb arányban, mert csak kevés madár kedveli. Kiegészítésként adhatunk szalonnát, faggyút, földimogyorót, főtt tojást, vagy túrót. Ezek ne legyenek soha túl sósak, penészesek vagy avasak. A rigó a gyümölcsöt szereti, különösen az almát. Kenyérbéllel ne etessünk, mert a madarak az élesztő miatt megbetegednek.