2020. november 30., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Románia győzelemre van ítélve az Észak-Írország elleni, ma esti mérkőzésen, amelyet a labdarúgó Nemzetek Ligája B osztálya 1. csoportjának 6. fordulójában rendeznek. A sportági szövetség ugyanis célként jelölte meg a csapat számára, hogy a világbajnoki sorsolásra a második kalapba kerülést érő világranglistás helyezést érjen el. 

Az Észak-Írország elleni idegenbeli siker ugyanakkor szükséges, de nem elégséges feltétele, hogy a föderáció kívánsága teljesüljön. Miközben tegnap lapzártáig nem érkezett hír az Európai Labdarúgó-szövetségtől (UEFA) a törölt norvég meccs kapcsán (két változatról beszéltek fociberkekben, a valószínűbb szerint Románia 3-0-ra megnyerte a mérkőzést, a kevésbé valószínű szerint az UEFA sorsolással dönti el az eredményt az 1-0, 0-0, 0-1 hármasból – a szerk.), ahhoz, hogy a román csapat a második értékcsoportba kerüljön, további feltételeknek kell teljesülniük. Éspedig, hogy Szlovákia és Oroszország ne nyerjen Csehország, illetve Szerbia ellen.

Belfastban közönség előtt léphet pályára a román csapat, ugyanis a hatóságok engedélyezték, hogy ezer néző helyet foglaljon a lelátón, és a házigazdákat buzdítsa. A járványügyi szabályozás szerint a vendégcsapatnak nem lehetnek drukkerei a stadionban.

Az Észak-Írország – Románia mérkőzés, amelyen a svájci Sandro Schärer bíráskodik majd, 21.45 órakor kezdődik, a Pro TV élőben közvetíti.

Fotó: Inquam


Tokmac az új norvég keretben!

Vadonatúj kerettel, de elutazott Ausztriába a norvég labdarúgó-válogatott, amelynek szerdán Bécsben kell pályára lépnie a Nemzetek Ligájában.

Az északi csapat szombaton éppen a repülőtérre tartott, hogy elinduljon a Románia elleni vasárnapi összecsapásra, amikor a helyi egészségügyi hatóságok megállították a küldöttséget, és nem engedték, hogy távozzon az országból. A teljes keretet tíz nap karanténra kötelezték, mivel a védő Omar Elabdellaoui koronavírustesztje korábban pozitív lett, így a románok elleni NL-találkozó végül elmaradt.

Az új keretbe bekerült a Ferencváros labdarúgója, Tokmac Nguen is. A kenyai születésű, ám norvég állampolgárságú játékos korábban az északiak U18-as és az U19-es válogatottjában is pályára lépett, a felnőttek között azonban még nem szerepelt.

A csapatot az U21-es válogatott szövetségi edzője, Leif Gunnar Smerud irányítja az osztrák fővárosban. A norvégok a csoport első helyét is megszerezhetik Ausztriában, ehhez legalább 2-1-re kellene nyerniük – az 1-0 idegenben szerzett gólok miatt kevés lenne – a kvartettet vezető osztrákok vendégeként.