2021. június 20., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

„Az RMDSZ munkájának eredményeként döntő fórumként szavazta meg a képviselőház azt a törvénytervezetet, amely pontosítja és tisztázza a sürgősségi esetekben biztosítandó gyorssegélyre vonatkozó szabályozásokat az önkormányzatok esetében. A szerdán megszavazott törvény megteremti a polgármesteri hivatalok számára a lehetőséget arra, hogy tűz, járványügyi, természeti csapások esetén a rászorulókat, valamint a társadalmi kirekesztettség által veszélyeztetett állampolgárokat a helyi költségvetésből is támogathassanak gyorssegéllyel, a helyi tanács által elfogadott módszertan és odaítélési feltételek alapján. Erre a módosításra azért volt szükség, hogy a számvevőszék ne szabjon majd ki büntetéseket egy esetleges ellenőrzéskor a törvény értelmezhetősége miatt” – mutatott rá Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője a plénumi szavazást követően.

A Maros megyei törvényhozó a parlament plénuma előtt elmondott beszédében kifejtette, a helyi önkormányzatok azok az intézmények, amelyek ismerik és fel tudják mérni, hogy mikor és milyen esetekben szükséges sürgősségi segélyt biztosítani az érintetteknek, így ennek a törvénynek az értelmében a polgármester tanácsi határozat alapján rendelkezik a vészhelyzetben levők támogatásáról.

A törvény az államelnöki kihirdetés után, a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követően léphet érvénybe. (RMDSZ-tájékoztató)