2021. január 22., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nagyon kell csipkedniük magukat a prefektusoknak, hatóságoknak ahhoz, hogy jövő hétre országos szinten mind a 932, kórházon kívüli oltóközpontot kialakítsák. A kormányfő ugyanis szerdán közölte a kormánybiztosokkal, hogy kezdődik a második oltási szakasz, amire fel kell készülni. Bár jelenleg a 376 oltóközpont közül – meg nem nevezett okok miatt – csupán 251 működik, Florin Cîţu szerint a kormány felkészült az oltáskampány második szakaszának megkezdésére. A cél 1000 oltóközpont kialakítása, és napi 100.000 személy beoltása. Persze ehhez az is szükséges, hogy nagyobb vakcinamennyiség érkezzen az országba, ami ugye Brüsszeltől függ, ugyanakkor nem mellékes kérdés az emberek oltási hajlandósága. Nem lesz könnyű meggyőzni a szkeptikusokat a vakcina beadatásáról, és mint tudjuk, senki sem kötelezhető arra, hogy beoltassa magát. Maros megyében például érdekes adat, hogy mindeddig csupán az orvosok fele igényelte a védőoltást, jelenleg pedig az igénylők fele kapta meg. Hogy van-e erőforrás arra, hogy a kétkedőket meggyőzzék a vakcina hatékonyságáról és hasznosságáról, jól érzékelteti a közegészségügyi hatóság aligazgatójának nyilatkozata, miszerint „nincs idő és energia azzal foglalkozni, hogy az, aki nem akarja beoltatni magát, miért nem akarja, azzal kell foglalkoznunk, hogy akarja beoltatni magát”.

Maros megyében mindazonáltal felgyorsulni látszik az oltási kampány, a hatóságok, a prefektus tegnap a polgármesterekkel tartott megbeszélésen elemezték az oltóközpontok helyzetét, ugyanakkor ezek engedélyezéséről is szó volt. Mindenik központot a közegészségügyi hatóságnak kell engedélyeznie, ami gyorsított tempót diktál az illetékeseknek, hogy az országos starttal egy időben megkezdődhessen az oltáskampány második szakasza. Ha eddig hét oltóközpont működött (ahol eddig 2293 védőoltást adtak be), ezután háromszor annyinak kell működnie, de állítólag mozgóközpontokat is kell alakítani. A beoltottaknak jelenleg papíralapú igazolást bocsátanak ki, vakcinakártyáról (mint például ahogy az Egyesült Királyságban történik) ki tudja, mikor hallunk majd? Érdekes lesz annak igazolása például külföldi utazáskor, hogy megkaptuk-e a védőoltást, ami ugye elméletileg kiválthatná a Covid-tesztet vagy a karantént. 

A hírek szerint a tervezettnél gyorsabban beindulhat az oltási kampány második szakasza. Ami igazán jó hír, csak azt nem tudjuk, hogy azért-e, mert kevés az igénylő, vagy mert egyre nagyobb vakcinamennyiség érkezik az országba, esetleg mindkettő? Azt nem feltételezzük, hogy a hatóságok – bár igyekeznek – ennyire a helyzet magaslatán állnának…