2019. október 19., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Stroke-központ Marosvásárhelyen

Nyolc megye hárommillió lakosa számára biztosítja a gyors és eredményes beavatkozás lehetőségét a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Kórház újonnan felavatott stroke-kiválóságközpontja, amely az orvosi műszerek gyártásában világelső céggel való együttműködés eredményeként jött létre. 

A marosvásárhelyi az első és egyelőre az egyedüli stroke-kiválóságközpont Romániában, ahol az orvosok az automatizált gyorsprogrammal két perc alatt meg tudják állapítani, hogy milyen kezelésre van szüksége a gutaütéses (agyvérzéses) betegnek. A program 30 másodperc alatt dolgozza fel az agyról készült felvételeket, és állapítja meg a már véglegesen sérült vagy a bénultság állapotában levő agyterületeket, és azt is, hogy személyre szabottan melyik az optimális kezelés – hangsúlyozta dr. Lucian Mărginean főorvos, a sürgősségi kórház intervencionális radiológiai központjának irányítója. Nem mindegy ugyanis, hogy a betegnek vérzéses vagy érelzáródásos stroke-ja van. Ez utóbbi esetében a vérrögnek az agyi érből a combütőéren keresztül történő eltávolításával kezelhető a beteg. 

Nagyon fontos, hogy a beteg négy és fél órán belül kórházba kerüljön, miután az agyvérzés (stroke) tüneteit észleli: szédülés, az egyensúly elvesztése, az arc és a test egyik felének zsibbadása, memória- és beszédzavar, kettős látás. A tünetek jelentkezésekor azonnal tárcsázni kell a 112-es sürgősségi hívószámot, hogy a beteget minél rövidebb időn belül az új kiválóságközpontba szállítsák, és a gyors diagnózis meghatározása után elkezdődjön a beavatkozás.

– Nem csak életeket tudunk menteni a központ által, ha időben érkezik a beteg, lehetővé tesszük a gyógyulást, hogy visszatérhessen dolgozni, és ne váljon kiszolgáltatottá – mondta dr. Raed Arafat, a belügyminisztérium államtitkára. 

A stroke-kiválóságközpont révén Marosvásárhely felkerül az európai, sőt a világszínvonalú kórházak sorába – nyilatkozta dr. Puiac Claudiu, a sürgősségi kórház mene-dzsere, hogy a nagy szavak se hiányozzanak a nyitórendezvényről. 

A marosvásárhelyi stroke-kiválóságközpont június folyamán tudományos tanácskozást szervez, amelyen az intervencionális neuroradiológia legjelesebb képviselői vesznek részt: Jacques Moret professzor, az ágazat atyja és Laurent Spelle professzor, akik megosztják tapasztalataikat a résztvevőkkel. Hadd tegyük hozzá az elhangzottakhoz, hogy az európai intervencionális neuroradiológia Genfben dolgozó és több egyetemen is oktató neves professzora, a marosvásárhelyi születésű dr. Kulcsár Zsolt a MOGYE-n kezdte orvosi tanulmányait.

Fotó: Marosvásárhelyi Sürgősségi Klinikai Kórház