2021. szeptember 24., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az aprónép marosvásárhelyi ünnepe

Önfeledt zsivaj és zene töltötte be június első napján a somostetői sétányt és játszóteret. Marosvásárhely új önkormányzatának első tömegrendezvénye, a számos korosztályt megszólító gyermeknap igazán sikeresnek bizonyult, mi több, a délelőttől késő délutánig tartó programokon a felnőttek is ugorhattak egy nagyot az időben, hogy pár órára újra a gondtalan lurkónép táborához tartozhassanak.

Fotó: Nagy Tibor


Kutyaszépségek az állatkertben

A nosztalgiázást megannyi díszlet – léggömbök, ingyenfagylalt, rajzkiállítás – segítette. Már az ünnep első órájában jókora sor várakozott az arcfestők asztalánál, a kürtőskalácsosnál, vattacukorárusnál, voltak, akik a pónilovaglást részesítették előnyben, mások az állatkert felé vették az irányt, ahol első programpontként kutyabemutató várt kicsiket és nagyokat. 

,,Apa, nézd ezt a kicsit!”; ,,De aranyos!”; ,,Meg lehet simogatni?” – hallatszott mindegyre innen is, onnan is. Csupa szelíd, szemet gyönyörködtető négylábú vonult fel a kutyakiállítások versenyszámaiból ízelítőt nyújtó bemutatón, így a gyakran ismétlődő kérdésre a türelmes ebtartóktól mindig igenlő válasz érkezett. A legnagyobb sikere egy három és fél éves, Takeo névre hallgató akitának volt. Gazdájától, Savu Mirceától megtudtuk, hogy büszkesége japán bajnok szülőktől származik, magyarországi tenyésztőtől vásárolták, tavaly romániai és magyarországi junior bajnok lett, idén senior kategóriában az említett két ország mellett Szerbiában is bajnokságot nyert. A gyereksereg nagy örömére a kutyaszemlén Takeo egyik pár hónapos kölyke is jelen volt, de a simogatásból ,,fogadott testvére”, egy szintén hároméves, többszörösen díjazott husky is bőven kapott. A szemle után még sokáig ottmaradt a kutyás, gyermekes tömeg a vadaspark bejáratánál. Pár lépésre tőlük Marcelino bohóc lufit tűrögetve csalogatta magához a jelenlevőket.


Hegyek, virágok és a tenger

A későbbiekben újabb izgalmak, a Tiger Budo Egyesület harcművészeti bemutatója fogadta az állatkert előtt a gyermeknapot ünneplőket. Közben a vadasparkban, Thomas gőzmozdony szomszédságában kis festegetők tábora munkálkodott. A 6 és fél éves Ágnes rajzlapján hatalmas, zöld hegy született, fölötte rózsaszín felhők ,,vonultak”. 

A 8 és fél éves Nóra egy különleges virágot keltett életre ecsetjével. Édesanyjától megtudtuk, hogy a kislányt kimondottan ez a programpont érdekelte, és a papírt szinte teljesen betöltő, figyelemre méltó alkotása egy rózsaszín pontocskából született.

– Lesz mit fényképezzek – nyugtázta nevetve Nóra édesanyja.

Egy másik szülő – egy 7 éves kislány és egy 13 éves fiú anyukája – elmondta, hogy június 1-jén, ha az időjárás megengedi, rendszerint kimozdul otthonról a család, igaz, idén a nagyobb gyerek külön programot választott a barátokkal. 

– Ehhez a naphoz az ajándékozás is hozzátartozik, általában valamilyen kisebb plüssjátékot kapnak az ünnepeltek – tette hozzá az édesanya, akit arról is megkérdeztünk, mire emlékszik vissza legszívesebben saját gyermekkora június elsejéiből.


– Az osztálykirándulások maradtak meg leginkább, főleg a kolozsvári botanikus kertben tett látogatás – árulta el beszélgetőtársunk, majd újra a kislányára terelődött a szó, aki a kék több árnyalatával játszva korábbi évek tengerparti nyaralásait idézte fel a rajzlapon.

A délutáni órákban a zenéé lett a főszerep. Az ünnepi hangulatról ekkor a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum diákjai és a székelykeresztúri Kerekudvar közösségi ház tagjai gondoskodtak, akik hagyományos erdélyi hangszerekkel ismertették meg az érdeklődőket.

Mielőtt az állatkertből visszatértünk volna a sétányra, Kopacz Andrást, az állatkert aligazgatóját arról kérdeztük, mekkora volt a látogatottsága idén tavasszal a gyereknép körében közkedvelt létesítménynek.

– Sokan jöttek hozzánk az utóbbi időben. Két hétvégével ezelőtt közel nyolcezren váltottak jegyet, ebből vasárnap 4700-an. Ekkora forgalom még nem volt, mióta itt dolgozom. Korábban, egy ingyenes program alkalmával azonban még ennél is többen, egy nap alatt hatezren léptek be az állatkert kapuján – tudtuk meg Kopacz Andrástól.


Zene és vakcina

A játszótéren közben egy pillanatra sem maradtak gazdátlanul a hinták. A délelőtti órákban itt egymást váltották a gyerekdalok. A hangfalakból szóló zenét többször is élő muzsika – a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum kvartettjének produkciója, a későbbiekben pedig népzenei canto előadás – váltotta fel. A Művészeti Líceum színészmesterség szakos diákjai improvizációs műhelyelőadással színe- sítették a programot, majd az Ariel színház művészei várták bábjátékos mókára a jelenlevőket. Ugyanakkor a képzőművészeti tagozat hallgatói A kis művész című foglalkozáson vezették be a vizuális művészetek rejtelmeibe az érdeklődő gyermekeket. A délutánt – a rajzkiállítás díjazása után – dzsessz- és könnyűzenekoncert zárta.

A gyermeknapi kínálat egyik figyelemre méltó – kimondottan felnőtteknek szóló – mozzanata a koronavírus elleni oltás beadatásának lehetősége volt. Az egydózisú Johnson & Johnson vakcináért a rendezvénysorozat első órájában több mint ötvenen álltak sorba az Erdei házikó előtt.


Autókkal az ingyenbusz helyett

A polgármesteri hivatal egyértelműen kitett magáért annak érdekében, hogy emlékezetes nappal ajándékozza meg a marosvásárhelyi gyermekeket, szülőket, nagyszülőket. A rendezvénysorozat talán egyetlen szépséghibája – az ünnep helyszínére igyekvő, onnan lefelé tartó hatalmas autókaraván – sem a városvezetés számlájára írható. A polgármesteri hivatal lapunk hasábjain – hétfői számunkban olvasható tudósításunkban –, de több más felületen is felhívta a Somostetőre készülők figyelmét az óránként minden lakónegyedből induló ingyenes autóbuszjáratokra, sok gépkocsival rendelkező család azonban figyelmen kívül hagyta ezt a lehetőséget és a kérést, hogy amennyiben megtehetik, hagyják otthon járműveiket. Így már a déli órákban igazi türelemjáték volt a gyermekbirodalom ,,határát” megközelíteni, majd a későbbiekben onnan hazatérni.