2019. április 21., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Január 3-án hajnali negyed négykor értesítették a tűzoltókat,

hogy a marosvásárhelyi Hadsereg tér 32. szám alatti tömbház földszintjén robbanás történt. Két tűzoltókocsi és két rohammentő-autó sietett a helyszínre, ahol kiderült, hogy a földszinti lakás teljes mértékben kiégett, és a felcsapó lángok az első emeleten levő lakrészt is megrongálták. A robbanást gázszivárgás okozta, a kivizsgálások lezárásáig senki sem nyilatkozott pontosan arról, hogy kiskazán, gáztűzhely vagy a vezeték meghibásodása miatt. 

A füst miatt és a kár mértékét tekintve azonnal elrendelték, hogy a lépcsőházban lakók hagyják el az épületet. 18 személyt, köztük négy gyereket kellett kilakoltatni, egy személyt könnyű sérülésekkel a helyszínen ápoltak, míg egyet könnyű égési sebekkel megfigyelés végett a kórházba szállítottak. A lakóbizottság elnöke felkérte a rendőrséget, hogy zárja körül a helyet, és biztosítsa a felügyeletet, ugyanis a kigyúlt lakásból az összes nyílászáró a szó szoros értelmében több méterre repült a tömbháztól. 

Fotó: Vajda György


Mivel Mircea Duşa prefektus szabadságon van, a helyszínre sietett Nagy Zsigmond alprefektus is, aki csütörtök délelőtt 10 órára összehívta a katasztrófavédelmi felügyelőség, az építkezési felügyelőség, a megyei szociális felügyelőség, valamint az összes szolgáltatóvállalat képviselőit. A tanácskozást követő sajtóközleményből kiderül, hogy a tömbházban lakók közül senki nem igényelt ideiglenes lakást. Az építkezési felügyelőség kétszer is megvizsgálta az épületet. Megállapították, hogy statikailag nem sérült a tömbház, így a lakók biztonságban visszaköltözhettek lakásaikba. A lépcsőház villanyvezetéke sem sérült meg, így az Electrica Rt. szakemberei néhány óra alatt helyrehozták a szolgáltatást. Ottjártunkkor a gázvállalat, az egyik kiskazánszerelő cég, valamint az RDS–RCS kábeltelevízió munkatársai dolgoztak a hibaelhárításon, illetve a szolgáltatás helyreállításán. Mivel a víz- és csatornahálózat sem sérült meg, nem kellett hosszú időre felfüggeszteni a vízellátást. A megyei szociális igazgatóság képviselői is felmérték a helyzetet, és lépéseket tesznek gyorssegély folyósítása érdekében. A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal szóvivője, Cosmin Blaga elmondta, a város pénzügyi segélyt ajánlott fel a károsult családoknak. 

– Azért hívtam össze a gyűlést, hogy az érintett hatóságok képviselői teljes, azonnali információt kapjanak a szerencsétlenségről, és minél hamarabb találjanak megoldást arra, hogy az ott lakók biztonságosan visszatérhessenek lakásukba. Felkértem az illetékeseket, hogy azonnal lássanak hozzá a tömbház javításához, mivel az időjárás-előrejelzés szerint az elkövetkező napokban lehűlés várható. Biztosítottam a lakókat afelől, hogy minél előbb megfelelő feltételeket teremtünk ahhoz, hogy az életük visszatérjen a rendes kerékvágásba – mondta többek között Nagy Zsigmond.

Egyelőre hivatalból ismeretlen tettes ellen gondatlanság miatt elkövetett károkozás miatt bűnvádi eljárást indított az ügyészség.