2019. december 14., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Csűrszínházi Napok, Római fesztivál és új tájház

Amikor a színházak, művészeti intézmények legtöbbjében egy időre csend lesz, és kezdetét veszi az évadok közötti nyári szünet, a mikházi Csűrszínház programsorozata éppen akkor a leggazdagabb. Csűrszínházi Napok, Római fesztivál, vendégelőadások, szabadegyetem... az egykori csűrből kialakított, mára méltó hírnevet szerzett kultúrközpont megálmodói és szervezői továbbra is folyamatosan tevékenykednek.

Nem lesz ez másként az idén sem, a közelgő nyári évadról a Spectrum Színház előterében tartottak sajtótájékoztatót a szervezők és partnereik: Szélyes Ferenc színművész, a színház alapítója, Barabási Attila Csaba, a Maros Művészegyüttes igazgatója, Pánczél Szilamér régész, a Maros Megyei Múzeum osztályvezetője, valamint Vajda György, az Artecotur Egyesület elnöke. 

Barabási Attila Csaba, Szélyes Ferenc, Pánczél Szilamér és Vajda György

Fotó: Nagy Tibor


A nyári programkínálatról, illetve az eltelt időszakról Szélyes Ferenc tájékoztatott. – A műsor februárban már kész volt, de ez nyárig minden évben változik, mert nem egyszerű egy ilyen programot összeállítani. Idén a június 2-i népi gyermekfesztivál elmarad, mert Mikházát a múlt hét végén elverte a jég, és a színház használhatatlanná vált. Úgymond szerencsére még a nagyjavítás előtt: a nyárádremetei tanács megígérte, hogy a napok kezdetéig a padlózatot és a tetőt kicserélik, mert az elmúlt tíz év alatt teljesen tönkrement. A tavaly megszavazták, az idén pénzt is szereztek rá. Örvendünk, mert ha ez nem lenne, nagy bajba kerülne az idei rendezvény. Az idén bevezetjük a Leghűségesebb néző elnevezésű jutalmi bérletet, amelyet első alkalommal egy két személyből álló családnak – akik évek óta részt vesznek az előadásainkon, besegítenek – adunk át: a nyárádremetei Bock Gyula és Éva nyugdíjas tanár házaspár kapja meg. Minden szempontból megérdemlik a jutalombérletet. 

Februártól rengeteget változott a műsor, színvonalas programot sikerült összeállítani. A 17. Csűrszínházi Napok kezdőnapja június 28-a, ekkor a Jordi Galcerán által jegyzett Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc című darabot láthatja a közönség a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színháznak a közös produkciójaként. Kistermi előadás lesz, a helyszín a nézőtér. Ezt az előadást a szatmári színház Hyppolit, a lakáj című produkciója követi. Fontos számomra a szatmári színház jelenléte, annak idején ott kezdtem a színészi pályát, 15 éven keresztül éltem Szatmáron, régóta próbáljuk megvalósítani az idejövetelt. Érdekes, szórakoztató előadásokra számíthatunk. 

Június 29-én, szombaton az udvaron fotótárlat nyílik, Barabási Attila Csaba Életképek című kiállítását láthatja a közönség. Ezt egy különleges műsor követi: az Érdekes emberek, mikházi történetek című beszélgetés keretében az idén 90 éves id. Szélyes Ferenc fog mesélni gyerekkoráról, háborús élményeiről, életéről. Kérdezi az ,,ismeretlen” mikházi újságíró, Lokodi Imre. Ezt a programpontot hagyománnyá kívánjuk tenni. Aznap 21 órakor Tamási Áron Tündöklő Jeromos című színművét, a Spectrum Színház és a Maros Művészegyüttes koprodukcióját mutatjuk be.

A vasárnap délelőtt és az este a Bekecs Néptáncszínházé, amely délelőtt a Mátyás király igazságai című gyermekelőadással lep meg, este 8 órakor pedig a nagyon nagy sikernek örvendő Ember az embertelenségben című produkcióval lép fel. A Csűrszínházi Napok előadásaira az idei helyár 10, 15, 20, avagy 25 lej lesz, produkciótól függően.

Július 13-án Rocksuli-koncertmaratonnak ad otthont a színház, az egész délutánt ők szervezték. 16 órától kezdődik a program, meglepetéssel: a Mindhalálig Beatles nevű, szatmári színészekből álló, óriási sikerű emlékzenekar érkezik Mikházára. Július 19-én pedig ismét a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulata érkezik, ezúttal Bartis Attila Romlás című darabjával, amelyben Nagy István játssza a főszerepet. Az előadást július 20-án megismétlik. 

Augusztus 3-án kerül sor a 7R Római fesztiválra, augusztus 9-e és 11-e között pedig a Hagyományok Háza Szabadegyetem látogat Mikházára egy háromnapos, nagyon komplex programot ígérő rendezvénysorozattal: népzenei és régizenei koncertekkel, tudományos előadásokkal, gyerekprogramokkal, értekezésekkel, minden este táncházzal. A három nap alatt körülbelül 150 embert lát a részükről vendégül Mikháza. Remélem, hogy gyökeret vernek nálunk.

Augusztus 24-én a Szent István-napot ünnepeljük, a programot a későbbiekben ismertetjük, de az már biztos, hogy a Gruppen-Hecc kabarétársulat a nap egyik meghívottja. Az eseményekre a helyfoglalás a 0744-985-742-es telefonszámon lehetséges. 

Barabási Attila Csaba hozzátette: – A Maros Művészegyüttes úgy érzi, hogy a Csűrszínház az övé is egy kicsit, minden évben komolyan vesszük az ottani tevékenységet: a Csűrszínház stabilan helyet ad a hagyományoknak. A Tündöklő Jeromos ez alkalommal bemutató előadás lesz, ebben a változatban még nem volt látható. Új szereposztással készültünk, a főszerepben Nagy Istvánnal, de fellép benne Györffy András is, és a táncosok is kapnak színészi szerepeket. Teljesen más előadás bontakozik ki, mint az eddigi, a színészek is mások, az emberek szeretik, utolsó előadásunkon is teljes telt ház volt. A Bekecs Néptáncszínházat mindenki ismeri. Ember az embertelenségben című előadásukat rekordszámban játsszák, hatalmas sikerük van. A gyerekelőadásuk is szép. A fotótárlaton pedig lesznek új, eddig be nem mutatott fényképek, életképek, falusi mozzanatok, szociofotók, természetfotók. Örvendek, hogy egyéni kiállításom lehet, méltó helyen – mondta az igazgató, és megjegyezte: az is hagyomány, hogy a napok előtt a Csűrszínházat a művészegyüttes munkatársai teszik rendbe és takarítják ki. 

A korábbi években nagyon sikeres, kis szünet után ismét sorra kerülő Római fesztiválról Pánczél Szilamér beszélt: – A múzeum munkatársai nagyon örvendenek, hogy sikerült visszatérni a Római fesztivál brandjéhez. Az idei téma a Kelet varázsa lesz, az ókori Keletről, a birodalom keleti feléről fogunk beszélni. Ez a helyszínhez is kötődik, mert Mikházán egy keleti, a mai Libanon területéről verbuvált egység állomásozott körülbelül 150 éven keresztül. A keleti táj vonzereje már a római korból dokumentálható, nagyon sok császár meglátogatta a volt görög városállamokat és Egyiptomot, ezek már számukra is egzotikus vidékek voltak – ahogyan a fiatal Orbán Balázs számára is, aki konstantinápolyi öröksége okán végigutazta azt a vidéket. A megyei tanács támogatásával megvásároltuk az egyik legszebb mikházi portát, amely régészeti központ és tájház lesz. Most folyik a felújítása, szeretnénk megnyitni a fesztivál előtt. A falu újabb kulturális helyszínnel gazdagodott, reméljük, hogy ezt hamarosan meg is töltjük tartalommal. A Time Box pavilonban szeretnénk idegenvezetést biztosítani; a Múzeumok Éjszakáján körülbelül 300 látogató fordult meg Mikházán, és reméljük, hogy az idei Római fesztivál méltó lesz az eddigiekhez. Az ásatásokat folytatjuk, ott is lesz idegenvezetés – mondta a múzeum munkatársa, a Római fesztivál egyik főszervezője.