2022. augusztus 11., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A rendezvénysorozat többéves hagyománnyal rendelkezik Magyarországon.


A rendezvénysorozat többéves hagyománnyal rendelkezik Magyarországon. Első alkalommal nyolc éve szervezték meg, idővel országos rendezvénysorozattá nőtte ki magát. Ez az évnek egy kiemelt hete, amikor a szüléssel és születéssel kapcsolatos fontos információk egy egységes arculattal rendelkező országos rendezvénysorozat keretében összesűrítve érhetők el az érdeklődők számára.

A Születés hetén összefognak azok a szakemberek, akik az év többi hetében külön-külön azon dolgoznak, hogy a családok tagjai megtalálják azokat az információkat és alternatívákat, melyek ismeretében kiválaszthatják a számukra megfelelő irányt.

Hagyományteremtő szándékkal ezt a rendezvénysorozatot szeretnénk Erdélyben is meghonosítani: ez évben már csatlakozik Kolozsvár, Marosvásárhely, Gyergyó-szentmiklós, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Székelykeresztúr. Marosvásárhelyen a Família Centrum védnöksége alatt kerül megszervezésre 2011. május első hetében (2–7. között).

A rendezvény marosvásárhelyi meghonosításával célunk egy olyan találkozási lehetőséget nyújtani a családoknak és szakembereknek, ahol a kétirányú kommunikáció előnyeivel élve közösen megvitathatók lesznek a gyerekvállalás és gyereknevelés során felmerülő kérdések. Meghívott előadóink révén célunk hiteles, használható információkat nyújtani, amelyek tükrében minden szülőt a benne levő erőforrások megtalálására buzdítsunk a mindenkori szülői kompetenciaérzetet erősítve.

A Születés hete ezért ahhoz kíván hozzájárulni, hogy ezek az információk elérhetők, feldolgozhatók legyenek, és segítsék a legmegfelelőbb egyéni döntés megszületését. Ugyanis ha nem ismered a választási lehetőségeidet, akkor egy sincsen. A Születés hete a döntés és ezáltal a szabadság lehetőségét kínálja a kismamáknak. Hiszen ők hordozzák az új nemzedék sorsát: a várandósság, a születés, az első évek meghatározhatják, hogy milyen lesz a felnövő generáció és ezáltal a jövőnk.

Központi témánk minden évben a szülés és születés. Célunk, hogy minden várandós nő megtalálja kérdéseire a saját válaszait, és informált döntéseik eredményeképpen ne túlélje, hanem megélje a szülést, és a későbbiekben ehhez mint erőt adó élményhez forduljon vissza.

Ebben az évben a Születés hete rendezvénysorozat kiemelten foglalkozik a család és hivatás témakörével. A gyermekvállalás miatt új szerepekkel és szerepkonfliktusokkal szembenéző nő számára független, hiteles segítséget szeretne nyújtani az információk közti tájékozódáshoz. Ez különösen fontos akkor, amikor a modern nőkép, a karrierépítés fokozódó jelentősége nehezen egyeztethető a tradicionális női szerepekkel. A család, barátok és a média annyiféle mintát közvetítenek, adott esetben meglehetős vehemenciával, hogy azok megrendítik a nők felelős döntéseihez szükséges önbizalmát. Ezért szeretnénk segíteni a kismamáknak és ezáltal a családok egészének, hogy tisztán lássák a lehetőségeiket valamit felelősségük és önbizalmuk birtokában kompetens szülőként kompetens gyerekeket, fiatalokat neveljenek.

Rendezvényünk nyíltan a családi értékek népszerűsítése és erősítése mellett foglal állást, hiszen valljuk, hogy a családnak közösségmegtartó és a közösségnek az egyes egyéneket megtartó ereje van.

Programtervezetünk elemei ingyen látogathatók. Ebből az okból kifolyólag támogatók segítségére vagyunk utalva. Előadók tiszteletdíját, utazási, elszállásolási költségeit, teremdíjat kell előteremtenünk. Ebben kérjük segítségét.

Kiváló alkalom ez azon alapítványok számára, amelyek a születés körüli időszakban kísérik a családokat, hogy helyi szinten széles rétegben megismerhetők legyenek.