2020. június 5., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Sepsi OSK élvonalbeli futballistája, a sáromberki származású, 30 éves Fülöp István otthon, futószőnyegen rója a kilométereket a koronavírus-járvány miatt elrendelt kényszerszünetben. Nehéz a házifogság, de van benne jó is: az eddigieknél sokkal többet tud együtt lenni a gyerekeivel, mesélte lapunknak.

„Jól kidolgozott, erőnléti gyakorlatokon alapuló edzésterv szerint készülök fel itthon, de gumiszalag segítségével is erősítem az izmokat, guggolásokat is végzek, ugyanakkor futószalagon is szaladom a kilométereket – adott betekintést napi programjába. – Az, hogy nem tudok kijárni, a sportbázisunkon  edzeni, nagyon befolyásol lelkileg, hiszen már három hete nem voltam kinn a házból. Az otthoni karanténban elvégzett házi edzéseket nem lehet összehasonlítani a hagyományos kinti edzésekkel, ahol a labda főszerepet kap.”

Mint minden esetben azonban, most is elmondható, hogy minden rosszban van valami jó is. „Annak, hogy egész nap itthon vagyok, a gyerekek (Milán és Márk – a szerk.) örvendenek a legjobban, így sokat tudunk együtt játszani” – mosolygott a labdarúgó.

Ettől függetlenül, nyilvánvalóan ő is azt várja, hogy mielőbb lecsengjen a járvány, és újra pattoghasson a labda a futballpályákon. „Szerintem, ha májusig lezajlik a járvány, és visszatérünk edzeni meg játszani, akkor még reális esélyét látom, hogy véget érjen az 1. liga 2019–2020-as idénye. Ha nem, akkor befagyaszthatják a bajnokságot, emellett főleg anyagilag megérzi mindenki a kialakult helyzetet, és nemcsak a hazai élcsapatok, hanem Európa elit alakulatai is nagy változásokon mennének át” – mondta el Fülöp István.

 Otthonában edz a Sepsi OSK sáromberki futballistája

Nagy bajba kerülhetnek a román klubok

Mindenképpen be kellene fejezni a román bajnokságot, egyébként a román klubok nem vehetnek részt az európai kupasorozatok következő idényében, jelentette be az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA).

A román föderáció kényszerhelyzetbe került, ugyanis a jelenlegi állás alapján nem hirdetheti ki a bajnokság végeredményét, ugyanakkor ha úgy dönt, hogy nem játsszák le a hátramaradt mérkőzéseket, akkor nem nevesítheti csapatait a Bajnokok Ligájába és az Európa-ligába. Az UEFA jelezte, hogy nem alkalmazhat kettős mércét, így nem vehet be sorozataiba olyan együtteseket, amelyek nem vívták ki hazájuk pontvadászatában a részvételi jogot.

A román klubok nem csak az európai kupaszereplés jogát veszíthetik el, ha nem fejeznék be a bajnokságot. Számítások szerint a televíziós közvetítési jogokból mintegy 7,5 millió eurótól esnek el ezek a sportszervezetek, ha nem játsszák le az 1. liga végéig hátramaradt fordulókat. A felsőházban hét játéknapot kellene még rendezni, az alsóházban tizenegyet.