2020. szeptember 21., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Közművesítési munkálatok Nyárádszeredában

Közművesítési és forgalomszabályozási munkálatok miatt korlátozásokra kell számítaniuk a Nyárádszeredán átutazóknak. A Marosvásárhely–Szováta irányban közlekedőknek a kisvároson áthaladó megyei úton kell figyelmesnek lenniük, ugyanis a lesüllyedt aknatetőket emelik fel, ami a megyei utat is érinti. Ajánlatos vigyázni a gépjárművezetőknek a település két bejáratánál is, ugyanis Nyárádmagyarós és Csíkfalva irányában lassító szigeteket alakítanak ki. 

A Magyarós felől érkezők azt tapasztalhatják, hogy az eddigi közlekedési szigetet felszámolták, helyébe magasított gyalogátjáróra emlékeztető szigetet alakítottak ki, ezen a héten pedig a Csíkfalva irányába tartókat is ilyen fogadja már a szerpentin alatt. Tóth Sándor polgármester szerint a lassítókat lakossági kérésre alakították ki, amelyek az áthaladó forgalom szempontjából ugyan zavaróak lehetnek, de a legfontosabb a lakosság biztonsága. A településen jelenleg jó és biztonságos a forgalom, ezt szolgálja ez az intézkedés is.

A 135-ös megyei úton megnövekedett forgalom tehermentesítését, illetve a gyalogosok és kerékpárosok biztonságát szolgáló beruházásokra is számítani lehet. Az elmúlt hetekben a városhoz tartozó Székelytompán új, szélesebb, biztonságosabb járdák építését kezdték meg, az iskolába járó gyerekek miatt is. Azokkal a szakaszokkal kezdik, ahol több gyerek van, azután az egész falura kiterjesztik a munkálatot. A városvezetésnek nem titkolt célja, hogy legkésőbb jövőben elkezdi azt a járdaápítési beruházást, amelynek eredményeként a 135-ös megyei út mentén a város két közigazgatási határa (Szereda magyarósi kijárata és Kisszentlőrinc nyomáti kijárata) között biztonságosan lehessen közlekedni éjjel-nappal gyalog vagy kerékpárral is. A városban az útszakasz teljes hosszában kész az új járda. 

Idén elkezdődött a járdaépítés a településen a Jobbágytelke–Havadtő megyei út mentén is, jelenleg a Jegenye utcában dolgoznak. Pillanatnyilag áll ugyan a munka, mivel előtte a szennyvíz- és ivóvízhálózat bekötését is elvégzik. Erre eddig azért nem kerülhetett sor, mert az utcában egy átemelő szivattyúházzal gondok voltak a feltöltődött akna miatt. Tavaly végre sikerült ezt orvosolni, egy százméteres szakaszon átfúrtak a Nyárád alatt, és új vezetékeket helyeztek el, hogy a szennyvizet ezután ne a főtér, hanem a piac irányában vezessék el az övezetből. Idén és jövőben a teljes szentannai városrész elmaradt közművesítését megoldják, erre már tavaly támogatási szerződést írtak alá a fejlesztési minisztériummal.

A város két bejáratánál lassító szigetek épülnek

Fotó: Gligor Róbert László