2021. május 16., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Elektronikus nyomkövetőkkel tartanák távol a bántalmazót

Döntő házként egyhangúlag megszavazta a képviselőház a múlt héten az elektronikus nyomkövetők bevezetésével kapcsolatos törvényt, amely létrehozza és szabályozza a megfigyelő rendszert, amelytől a családon belüli erőszak visszaszorítását, a távoltartási végzések hatékonyabb érvényesítését remélik. A romániai adatok szerint az áldozatok védelmében kibocsátott távoltartási végzések mintegy negyven százalékát megszegik, számos gyilkosság történt olyan körülmények között, hogy az áldozat rendelkezett távoltartási végzéssel. Emiatt hatékonyabb eszközökre van szükség ahhoz, hogy a bántalmazott személyek tényleg biztonságban érezhessék magukat.

Az elmúlt héten megszavazott jogszabály – amelyet az államelnöknek még ki kell hirdetnie –, alapján létrehozzák az elektronikus megfigyelő rendszert. A törvény szabályozza a működését, az elektronikus nyomkövető eszközök használatát, a riasztások esetén való fellépés menetét, valamint a rendszeren belüli adatvédelmi intézkedéseket. Az elektronikus nyomkövető karkötőket az érintett személyek bokájára szerelik fel, amennyiben ez valamiért nem lehetséges, akkor a karjukon kell majd hordaniuk. A nyomkövetőt mindkét félnek, azaz az agresszor mellett az áldozatnak is viselnie kell. Távoltartási végzés esetén az áldozat kérheti az elektronikus karkötőt, így amint az agresszor túllépi a végzésben előírt távolsághatárt, a rendszer riasztást küld a 112-es sürgősségi hívószámra, a rendőrség pedig a GPS-nek köszönhetően rövid időn belül a helyszínre érhet. Első körben a családon belüli erőszak áldozatainak szeretnének általa hatékonyabb védelmet nyújtani, viszont a nyomkövető rendszert később a házi őrizetbe helyezett gyanúsítottak és más kényszerintézkedések betartásának az ellenőrzésére is használni fogják.

A távoltartási végzések mintegy negyven százalékát megszegik

Románia apró lépésekkel, fokozatosan javított a családon belüli erőszak áldozatainak a védelmét szolgáló szabályozáson. Az erőszakoskodó házastársat 2012 óta távoltartási végzéssel el lehet távolítani az áldozat közeléből, 2018-tól pedig a bántalmazót a helyszínre érkező rendőrök azonnal kitilthatják egy ideiglenes sürgősségi rendelettel akár a saját lakásából is, amennyiben úgy ítélik meg, hogy az áldozat élete és testi épsége veszélyben van. Azonban a rendőrségi statisztikák szerint a távoltartási végzések előírásait nagyon sok esetben megszegik a bántalmazók.

Múlt héten Ştefan-Iulian Lőrincz, az USR–PLUS képviselője a központi sajtónak elmondta: a megszavazott jogszabály a családon belüli erőszak azon áldozatainak nyújt segítséget, akiket eddig „magukra hagytak az agresszorral”. Emlékeztetett: csak tavaly 51 nőt gyilkoltak meg Romániában a családon belüli erőszakos cselekmények során, a 2019-ben kiadott távoltartási parancsok több mint egyharmadát pedig megszegték, ez az arány egyébként 40 és 50 százalék közötti az elmúlt öt év tekintetében.


Fotó: archívHasonló adatokkal szolgált lapunk megkeresésére Csép Éva Andrea, az RMDSZ parlamenti képviselője, aki az utóbbi években számos, az áldozatok védelmét szolgáló törvénymódosítás kezdeményezője volt. A Maros megyei képviselő elmondta, az Országos Esélyegyenlőségi Hatóság elnök asszonyától származó adatok szerint tavaly országos viszonylatban 43.712 családon belüli erőszakos esetet jelentettek. 2020 első hét hónapjában megközelítőleg ötezer távoltartási rendeletet bocsátottak ki Romániában, viszont az esetek 35-40 százalékában az elkövetők megsértették ezeknek az előírásait. 

– Tehát az áldozat kérte a bíróságtól az agresszor távoltartását azért, hogy ő meg a gyerekei legyenek biztonságban, de hiába kapta meg a végzést, mégsem érezhette magát biztonságban. Sajnos Marosvásárhelyen is történt eset az elmúlt években, amikor a bántalmazó kioltotta a párja életét, annak ellenére, hogy a nevére távoltartási végzés volt kibocsátva – mutatott rá a képviselő.

Hozzátette, a családon belüli erőszakra vonatkozó törvényben már szerepeltek az elektronikus karkötők mint a távoltartási rendelet monitorozásának az eszközei. Most azonban a jogi mellett megvan a működési keret is, a következő lépés pedig a rendszer kiépítése. Egyéves időszak van a rendszer előkészítésére, ez a szoftok, a felszerelés előkészítéséből, az érintett személyzet felkészítéséből áll. – Az áldozatoknak minden nap, minden óra, minden perc számít. Sajnos a járványhelyzet szülte összezártság hatására fokozódott a családon belüli agresszivitás, nagyon fontos, hogy mielőbb hatékonyabb eszközök álljanak a rendelkezésre az áldozatok védelmében – hang- súlyozta Csép Andrea

Mint mondta, a törvény értelmében a távoltartási végzés előírásainak a megsértése egy hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetést von maga után, viszont a tapasztalat az, hogy sok esetben nem jelentik a távoltartási végzések megsértését, többek között azért, mert attól tartanak, hogy esetleg még agresszívebbé válik a bántalmazó.

Évi ezer jelentett eset Maros megyében

Érdeklődésünkre, hogy Maros megyében hogyan alakult a bejelentett családon belüli erőszakos esetek száma, Emanuela Fărcaş, a megyei rendőr-felügyelőség sajtószóvivője elmondta, a 2019-es év folyamán 1050 esetről szereztek tudomást a hatóságok, és sürgősségi úton 128 ideiglenes távoltartási végzést bocsátottak ki a rend őrei. Ezeknek a megszegését két esetben jelentették az áldozatok.

Megyénkben tavaly is az előző évhez hasonlóan alakult az esetszám, 1021 családon belüli erőszakról érkezett bejelentés, viszont jóval több, 194 ideiglenes távoltartási rendelet született, és szintén két esetben jelezte az áldozat, hogy az agresszor megszegte ennek az előírásait. Idén eddig 248 családon belüli erőszakos eset szerepel a rendőrség nyilvántartásában, és 42 helyzetben a fennálló veszélyhelyzet miatt a helyszínre érkező rendőrök távoltartási végzéssel próbálták védeni az áldozatot. Idén egy esetben jelezték, hogy a bántalmazó megszegte a távolságtartási előírásokat. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ezek az adatok csupán a helyszínre riasztott rendőrök által sürgősségi úton kiállított távoltartási rendelkezésekre vonatkoznak, a bíróság által kibocsátott végzésekről nem tudott adatokkal szolgálni a rendőr-felügyelőség szóvivője.

Mint ismeretes, több mint két éve, egy, az RMDSZ által kezdeményezett törvénymódosításának köszönhetően a rendőrök azonnal eltávolíthatják a bántalmazót az áldozat környezetéből. A távoltartási végzés kiállítására korábban csak a bíróságnak volt lehetősége az erőszakos tett megállapítását követő legtöbb 72 órán belül, és akkor, ha az áldozat feljelentést tett. Ez a három nap azonban sokszor kritikus lehet a bántalmazott fél számára. A rendőrség által kiállított ideiglenes távoltartási végzés bírói beleegyezés nélkül rendelhető el.