2020. augusztus 13., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Rendőrségi figyelmeztetés

 A Maros Megyei Rendőr-felügyelőség a bűnözésmegelőzés hete alkalmával szórólapokon és felvilágosító akciókkal figyelmeztetett arra, hogy miként előzhető meg, hogy a betörők, csalók, bűnözők áldozatává váljunk. 

A megyei rendőrség bűnözésmegelőző osztályának közleménye szerint a zsúfolt közterületeken fokozottan ajánlatos a személyes tárgyakra vigyázni. Ne hagyják ezeket felügyelet nélkül egyetlen másodpercig sem, mert a bűnözők kihasználnak minden lehetőséget. 

A rendőrség szerint ha valaki az áram-, gáz- vagy telefonszolgáltató cég alkalmazottjának adja ki magát, el kell kérni az illető személyazonossági igazolványát, szolgálati igazolványát és kiküldetési okmányát (ordin de serviciu), esetleg jegyezzék le az adatait a személyi kártyájáról, munkahelyi igazolványáról. 

Elővigyázatosnak kell lenni azokkal is, akik a helyhatóságok nevében csengetnek be. Általában rovar- és rágcsálóirtásra hivatkoznak, és arra kérik a lakókat, hogy az elvégzett munkálatot helyben fizessék ki. 

Az ajtót nemcsak távollétünkben, hanem otthon tartózkodáskor is zárva kell tartani. A földszinti lakások ablakát nem ajánlatos még bukó helyzetben sem nyitva hagyni, ha nem tartózkodnak az illető szobában. 

Elutazáskor a szomszédokat érdemes megkérni, hogy távollétükben figyeljék a lakást, és ezt kölcsönösen kell felvállalni. 

A gyerekeknek meg kell tanítani, hogy ismeretleneknek ne nyissanak ajtót, meg kell értetni velük, hogy még akkor se nyissák ki, ha a bekopogók a szülőkre vagy rokonokra hivatkozva szeretnének belépni, mert annak súlyos következményei lehetnek.

 Nem ajánlatos otthon nagyobb pénzösszeget tartani, ha mégis, akkor nem kell senkinek mesélni az értékekről.

 Amennyiben bármelyik családtag elveszíti a lakáskulcsot, azonnal ki kell cserélni a zárat vagy a lakatot, de ugyanezt tanácsolják akkor is, ha lakáscsere történt. 

Ha betörést tapasztalnak, mihamarabb jelezzék a rendőrségnek, és próbálják hasznos információkkal segíteni a nyomozó hatóság munkáját.