2022. augusztus 12., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A kormányalakítással megbízott Dacian Cioloş a régi koalíciót foltozná össze, mielőtt a kormánybuktatásban sikeres szövetségeseivel tárgyalna. Ezt mutatja, hogy kedden mindenekelőtt a régi koalíciós partnereit környékezte meg. Az USR elnöke a PNL-t és az RMDSZ-t, illetve a kisebbségek frakcióját hívta kormányalakítási tárgyalásokra

A liberálisok azonban mereven elzárkóznak, Florin Cîţu kijelentette, nem tárgyal Cioloşsal. Érthető, nem tudja elfelejteni, hogy tulajdonképpen Cioloşék miatt esett ki a számára oly kényelmes miniszterelnöki székből. Egyesek mégis úgy gondolják, a képviselőház elnöki székéért megérné tárgyalni az „árulókkal”. 

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség kész meghallgatni Dacian Cioloş megbízott miniszterelnök ajánlatát, de kevés esélyt lát arra, hogy a Mentsétek Meg Romániát Szövetség elnökének sikerül újjáépítenie azt a jobbközép kormánykoalíciót, amelyet maga az USR „vert szét” – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Kizárta a lehetőséget, hogy az RMDSZ támogatná a parlamentben egy egyszínű kisebbségi USR-kormány beiktatását.

A PSD és az AUR is bejelentette, hogy nem támogatja az USR-t. A szociáldemokraták szerint Cioloş jelölésével mindössze „helycsere történt a vesztesek koalíciójában”. Az államelnök újabb játékának tudják be, hogy Cioloş ajánlatát elfogadta, miközben a bizalmatlansági indítvány elfogadása után valósággal „kiátkozta” az USR-t, hogy úgymond elárulta a „románokat”. Azt mondják, ez az államfő újabb csele, hogy elérje, hogy a PNL kormányon maradjon, és a miniszterelnök továbbra is Florin Cîţu legyen.

PNL-s források megerősítették, Ionannis ígéretet tett a pártnak, hogy a miniszterelnöki székben tartja a pártelnököt, első lépésként pedig feláldoz egy miniszterelnök-jelöltet. Ami azt jelenti, azért bízta meg Dacian Cioloşt kormányalakítással, mert tudja, hogy az nem képes parlamenti többséget gyűjteni maga köré, és elvérzik az esetleges szavazáson.