2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

az üvegházi és fóliasátras paradicsomot termesztőknek

Június elsejétől folyamatosan utalják át a pénzt azoknak a gazdáknak, akik támogatást kértek az üvegházi és fóliasátras paradicsomtermesztést ösztönző országos programban. A felvállalt mennyiséget június 15-ig kell értékesíteni. 

Június 5-ig összesen 214 farmernek folyósították a pénztámogatást, akik összesen mintegy 3 millió lejt kaptak, további 1757 dosszié feldolgozás alatt áll, ami azt jelenti, hogy a mezőgazdasági igazgatóságok munkatársai ellenőrzik, hogy a pályázók megfelelnek-e a kiírt feltételeknek: rendelkezzenek termelői engedéllyel, legkevesebb 1000 négyzetméteres fóliasátras és/vagy üvegházi felülettel, négyzetméterenként 2 kg paradicsomot termesszenek és értékesítsenek igazoltan 2000 kg-ot. A termesztőknek legkésőbb június 15-ig kell értékesíteniük a termést, ezt követően minél előbb eljuttatniuk az igazolást a megyei mezőgazdasági igazgatóságokhoz arról, hogy eladták a paradicsommennyiséget. A három éve működő program célja növelni a belpiaci paradicsomellátást, különösen a május – december közötti időszakban. A gazdák, amennyiben teljesítik a feltételeket, évente egyszer 3000 euró támogatást kaphatnak a szaktárcán keresztül az állami költségvetésből. 

Ioan Rus, a Maros megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője elmondta, megyénkben összesen 95 gazda kért támogatást. Az első szakaszban 51-en iratkoztak fel. Az előző évek tapasztalata szerint közülük mint-egy 30-nak sikerül értékesítenie a megfelelő mennyiséget, a többieknek november elsejéig kell eladniuk a 2000 kg paradicsomot. Amennyiben a határidőt követően minél előbb eljut az értékesítési bizonylat az igazgatóságokhoz, a szakemberek továbbítják a dokumentációt a minisztériumba, és a gazdák idejében megkapják a támogatást. 

Fotó: Vajda György