2021. október 17., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Húszfős munkacsoport dolgozik

Június utolsó hetében kezdődtek el a Maros Megyei Múzeum idénre tervezett mikházi ásatási munkálatai. Ebben a múzeum régészeit idén is segítik kolozsvári régész szakos egyetemi hallgatók, magyarországi, németországi és hollandiai egyetemisták, önkéntesek, természetesen azokkal a feltételekkel, amelyeket az egyetemeik szabályzata lehetővé tesz, így idén húszfős munkacsoport van jelen a mikházi régészeti parkban – tudtuk meg Pánczél Szilamér régésztől. 

– Örülünk, hogy a tavaly sem szakadt meg az ásatások sorozata, az idén is tudjuk folytatni, és már nagyon szép eredményeink vannak – tette hozzá a múzeum régésze. 

Pénzérmék, katonai felszerelések elemei, fegyvermaradványok kerültek elő az eddigi munkálatok során. A feltárás folytatódik a római katonai tábor parancsnoksági épületénél, ezúttal egy új szárny feltárását kezdték el. Azért tartották fontosnak ezen a részen megnyitni egy új szelvényt, mert az épületnek egy olyan szakaszáról van szó, amelyről eddig csak geofizikai és légi régészeti adataik voltak, de olyanok nem, amelyekkel kronológiát tudnának rendelni az épülethez. Ismerve a hasonló parancsnoksági épületek szimmetriáját, a déli oldalon már elvégzett ásatások eredményeinek tudatában azt feltételezik, hogy az északi szárnyban is kis raktárhelyiségek voltak kialakítva, így az idén előkerült leletek egyáltalán nem meglepőek, és a régészek további szép eredményeket remélnek.

Az idén mindhárom lelőhelyen tovább vizsgálódnak

Fotó: Gligor Róbert László


Ugyanakkor egy régészcsapat elkezdte a munkát a római fürdő további feltárása érdekében, ugyanis az évekkel ezelőtt elkezdett vizsgálatok az elmúlt időszakban szüneteltek, míg tavaly az erődítmény egyik tornyának feltárásán dolgoztak. Az idei feltárások augusztus végéig zajlanak.

A mikházi római nyomok kutatása az egykori Dácia tartomány keleti határvidékének nagyobb vizsgálati elképzelésébe illeszkedik bele, és magába foglalja a római katonai tábort, a mellette kialakult és a katonákat kiszolgáló települést (vicus), valamint a római fürdőt. Ezek állandó vizsgálata 2013 óta folyik, mindháromnál részleges feltárások zajlottak. Az idei ásatások a parancsnoksági épület további kutatását, a fürdő keleti részének feltárását, valamint az egykori településen talált épületmaradványok vizsgálatát célozzák. A parancsnoksági épület és a fürdő esetében a feltárás befejeztével állandó tetőszerkezetet szeretnének építeni, hogy az eredmények láthatóvá váljanak a nagyközönség előtt. A parancsnoksági épület esetében már dolgoznak ennek tervén. 

A mikházi lelőhelyek a legjobb állapotban maradtak fenn a Római Birodalom keleti határvidékének Maros megyére eső szakaszán, és szeretnék előterjeszteni az UNESCO világörökségi listájára való felvételre – mondta el néhány napja egy sajtótájékoztatón dr. Nicoleta Man, a Maros Megyei Múzeum régészeti osztályának vezetője.