2021. január 17., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egymást követő tanfolyamok, szinte mindennapos vidéki tájékoztató körutak, innovációs példák népszerűsítése: ebből is látszik, hogy a tavalyi elnökváltáskor hangoztatott erős szakképzési vonal nem volt üres ígéret a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete – Maros szervezeténél (RMGE Maros).

Az RMGE Maros új elnöke tavaly hangsúlyos odafigyelést ígért a gazdák képzésére és támogatására. Azóta a szervezet több új kezdeményezéséről is beszámoltunk, ezúttal arra kértük Fazakas Miklóst, ismertesse a képzési kínálatukat.

Az RMGE Marosnak tavalyelőtt három szakképzési programját akkreditálta az oktatási és munkaügyi minisztérium: a zöldség- és gyümölcstermesztésit, a szántóföldi növénytermesztésit és az állattenyésztésit. A szakmai ismeretek megszerzése vagy bővítése mellett a gazdák azért is jelentkeznek ezekre a tanfolyamokra, mert lassan már csak azok pályázhatnak fejlesztési támogatásra, akik bizonyítani tudják szakképzettségüket az adott területen.

Nagy Péter Tamás húsállattenyésztő cserefalvi farmján sok érdeklődő megfordul 

Fotó: Gligor Róbert László/archívA tavaly indított állattenyésztési tanfolyam résztvevői nemsokára vizsgára állhatnak, az elméleti rész után jelenleg a szakmai gyakorlatokat végzik. Az elmúlt napokban két tereplátogatást szerveztek számukra, hogy megtapasztalják az elméleti órákon hallottak gyakorlati megvalósíthatóságát.

A marosszentgyörgyi Semtest BVN szarvasmarha-tenyésztő farmot látogatták meg, ahol tenyészállatokkal és a mesterséges megtermékenyítés előnyeivel ismerkedtek meg, majd a helyi Nagy Barna gazdaságában a „hidegistállós” tartásról és takarmányozásról hallgattak bemutatót. Nagy Péter Tamás cserefalvi farmját sem hagyták ki, amely az ország és Európa egyik legkorszerűbb húsállattenyésztő gazdasága. Innen egy somosdi gazdasághoz utaztak, ahol a Szőcs család száznál több szarvasmarhát tenyészt, és ahol azt tapasztalták meg, hogy egy ilyen gazdaságban mit és hogyan lehet csinálni vagy hogyan lehet másként csinálni – számolt be az elnök.

Következnek a termelők

Jövő hét elején a szántóföldi termelésben igen hasznos technológiáról, az öntözésről tartanak szakmai előadásokat. Ennek szükségességéről akkor győződtek meg, amikor megtapasztalták, hogy milyen állapotok vannak a zöldségtermesztő farmokon, ahol a legegyszerűbb öntözéstechnológiát sem tudják megvalósítani: a sátras termelésnél is vannak hiányosságok, de a szántóföldi termelésben szinte nem is létezik öntözés, pedig azzal szinte a kétszeresére növelhető a termésmennyiség – mondta el Fazakas Miklós, maga is zöldségtermesztő.

A hatékony öntözéstechnikákról szóló kétnapos előadás a Szülőföldön okosan program stratégiai eleme, amelyre a szentesi Dandé Gábort, Magyarország egyik legjobb öntözéstechnikai szakemberét hívták meg, aki hétfőn 14 órától a hajtatott és szabadföldi zöldségtermesztésben, kedden 12 órától a dísznövény- és gyümölcstermesztésben alkalmazott technológiákról tart előadást a marosvásárhelyi Sapientia egyetemen. A helyszín több okból esett az egyetemre: a színvonalas előadáshoz elengedhetetlen a nagy terem, ugyanakkor az egyetem kertészhallgatóit is érdekli a téma. Hatalmas az érdeklődés, Hargita és Kovászna megyéből is érkeznek gazdák. Másrészt a tudomány és technológia terén a szervezet és az egyetem egymásra van utalva, és mivel ugyanazon irányba haladnak, fontos számukra a szoros együttműködés – magyarázta az RMGE Maros elnöke.


Újabb képzések következnek

Nagy érdeklődésre számítanak a májusban szervezendő másik előadás-sorozat esetében is, amikor a drónoknak a mezőgazdaságban játszott szerepéről értekeznek szakemberek. Az új, előremutató rendezvény a növényvédelemben alkalmazható drónokról szól, és olcsó megoldásokat kínál. A nagy területigényű és több százezer euró értékű traktorokkal szemben már akár 20 ezer euróért is beszerezhető egy, a gazdaságainkban is használható drón és a szükséges szoftver, amely ugyanazt a munkát végzi el. Az előadást azért időzítették a tavasz végére, hogy már legyen szántóföldi kultúra (kizöldült vetés), ne csak a vetített képekről ismerjék meg az új, költséghatékony technológiát.

Ugyanakkor folyamatosak a szervezet által vidékre elvitt képzési és tájékoztató előadások, szinte mindennap jelen vannak valamely településen, sőt akár naponta két helyen is. Itt szakismeretet adnak át, pályázati lehetőségekről tájékoztatják az érdeklődőket, de a leglényegesebb az, hogy a szervezet falugazdászai kialakítanak egy olyan kapcsolatrendszert, amely révén egész évben folyamatosan tudják egymást tájékoztatni, egymásnak segítséget nyújtani. 

Hamarosan a szervezet elismert, 360 órás méhésztanfolyamot indít, ami iránt már most nagy az érdeklődés, a még fennmaradt néhány helyre az RMGE Maros székházában (Marosvásárhely, Laposnya utca 23.) vagy Kiss Miklós falugazdásznál jelentkezhetnek az érdekeltek.