2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Elsőként a romániai községek közül

Föld alatti hulladéktárolók érkeztek a hét elején Maroskeresztúrra. A romániai községek között egyedinek számító beruházásról – amely a hagyományos hulladéktárolást felváltva egy higiénikusabb környezet megteremtését teszi lehetővé – Kovács Edit polgármester nyilatkozott lapunknak. 

Fotó: Nagy Tibor 


– A múlt hét közepén kezdődtek Maroskeresztúron az új hulladéktárolók beszerelését előkészítő munkálatok. A tömbházak közelében két helyszínen készültek el az árkok a beton alapú kukák behelyezésére. Az egyedi méretű és kivitelezésű tárolók Portugáliából érkeztek. A beszállító elmondása szerint Maroskeresztúr az első község Romániában, amelyik ilyen jellegű kukákat rendelt. A beruházás értéke héával 142.800 lej. Ez a teljes mértékben helyi forrásból biztosított összeg a tervezés, kivitelezés, beszerelés költségeit, illetve a tárolók árát is magába foglalja. A tárolók négy részből állnak: egy betonból készült aljból, egy polietilén középső tárolórészből, a fedélrészből és a nyitható garatból. Minden fém alkatrész, időtálló galvánlemezből készült. A lakosok a földfelszín felett elhelyezkedő garaton keresztül könnyedén behelyezhetik háztartási hulladékaikat, a fedélrészen pedig könnyen lehet közlekedni. A szállítóvállalat alkalmazottja szintén erőfeszítés nélkül nyithatja a 90 fokban nyíló fedelet, illetve emelheti ki a könnyű anyagból készült központi tárolóegységet a tartalom kiürítéséhez. 

– Hány lakost tudnak kiszolgálni ezek a tárolók?

– A négy, egyenként öt köbméter űrtartalmú hulladéktároló közül kettő az 537-es számú tömbházsornál található, 250 személyt szolgál ki. A másik három tárolót a 678-as számú tömbházsornál helyeztük el, ahol 750 személy veheti igénybe. 

– Mi motiválta leginkább a beruházást?

– A hulladékmennyiség Maroskeresztúron mind több, jelenleg 4 kg-ra nőtt a napi fejenkénti 2,5 kg-ról. Ez egyértelműen szükségessé tette a korszerűbb, higiénikusabb megoldást. 

Szerda reggel a hulladékszállító cég ki is próbálta a tárolók működését, amelyek most már hivatalosan is üzemképesek. Kovács Edittől megtudtuk, hogy eddig kéthetente vitték el a szemetet Maroskeresztúrról, és mivel a föld alatti tárolók kapacitása azonos a korábbi, hagyományos tárolókéval, valószínűleg ez az időintervallum továbbra is megfelelő lesz. Ha mégsem, akkor igényelni fogják a szolgáltatás gyakoribbá tételét.