2019. november 13., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Dr. Dorin Florea: Felhívom a figyelmet arra a felelőtlen módra, ahogy meg akarják bénítani a várost!

Kedves marosvásárhelyiek! 

Először lehetünk tanúi olyan dolgoknak, amelyek megnyitják az utat megengedhetetlen, törvénytelen visszaélések előtt, és amelyek súlyosan érintik a város imázsát és a lakosság érdekeit. Arra célzok, ami az elmúlt hetek során történt, amikor sorozatos gyűléseken egyes tanácsosok kitervelték a város megbénítását a költségvetés megcsúfolásával. Érdekes megfigyelni, hogy ugyanazok a tanácsosok előbb megszavazták a költségvetést, ami 2018-hoz képest így is 60 millióval kisebb volt. Az eredetileg megszavazott büdzsé alapján elkezdődtek munkálatok, aláírtak szerződéseket, folyamatban levő eljárások vannak, intézmények működnek, amit súlyosan érint a költségvetés véletlenszerű lefaragása, semmiféle előzetes elemzés nélkül, csupán az RMDSZ vezetőjének utasítása alapján.

Szeretném hangsúlyozni, hogy polgármesterségem alatt soha nem volt kiesés, egyenlőtlenség a költségvetés kapcsán, egyetlen percig sem kerültek veszélybe a vállalt kötelezettségek, és soha nem fordult elő, hogy egy büdzsét ne megfelelően, időben hajtottunk volna végre. Ezekkel a megjegyzésekkel felhívom a figyelmet arra a tényre, hogy Románia naponta fedezi fel jogalkotási hibáit, amit sajnos a Marosvásárhelyen történtek is alátámasztanak.

Ebbe a döntési fogaskerékbe, amelyet a gyűlölet szült – mint az összes megnyilvánulást, amely a mai Románia politikai életét jellemzi –, bekerült Marosvásárhely is. Felhívom a figyelmet a 2019. augusztus 1-jei szavazás következményeire, mivel az iskoláknak nem lesz pénzük működésre, a folyamatban levő munkálatokat végző cégek kénytelenek lesznek ezeket felfüggeszteni, mivel nincs az év végéig elkülönített pénzösszeg. Ezt a tényt figyelmen kívül hagyták, de elemezni kell ezt a gyalázatos gyakorlatot, mivel egyre hétköznapibbá válik Romániában, és nem számít, hogy a középpontban a lakosság áll. Figyelmeztetem a tanácsosokat, hogy a költségvetés NEM az RMDSZ-é, a város büdzséjét közigazgatási intézkedések készítik elő és hajtják végre.

Semmiféle stratégia nélkül, anélkül, hogy megértenék a polgármesteri hivatal által kezdeményezett projektek támogatásának fontosságát, egyes tanácsosok 70%-ig terjedően megcsonkították a finanszírozást bizonyos költségvetési tételeknél.

Lépésük hamarosan a marginalizált, elszigetelt városok sorába juttat minket, ahol senki nem akarja gyerekeit felnevelni vagy pénzét befektetni.

Érintve lesz:

1. Oktatási intézmények: 

– annak ellenére, hogy nyár van, amikor a polgármesteri hivatal az oktatási intézmények felújítási, javítási, fertőtlenítési munkálatait végezte, azért, hogy a diákok, a tanárok és nem utolsósorban a szülők is megfelelőn kezdhessék a tanévet szeptemberben, kénytelenek vagyunk mindenféle munkálatot leállítani;

– az Al. Papiu Ilarian Főgimnázium felújítása leállt a finanszírozás hiányában, annak ellenére, hogy a városvezetés a munkálatok befejezését tervezte 2019. október 3-ig, amikor az iskola centenáriumát ünnepeljük;

– az Unirea Főgimnáziumnál, az Európa általános iskolánál, a Nicolae Bălcescu általános iskolánál – és a lista folytatódhat – tervezett felújítási munkálatokat súlyosan érinti a költségvetés csökkentése;

– a Művészetek és Mesterségek Iskolájának eszközfelszerelése leállt;

– az iskolákban az őrző-védő szolgáltatásokra nincs anyagi fedezet;

– az Iskolaigazgatósághoz 100 kérvényt juttattak el június és július folyamán – írásban és szóban egyaránt –, amelyekben különféle beavatkozásokat igényelnek: az osztálytermek felújítását, a bútorzat, a fűtésrendszer cseréjét, tető- és mellékhelyiségek javítását, parkettázást… és sorolhatnánk.

Meghúzzuk a vészharangot, és figyelmükbe ajánljuk azt a tényt, hogy több mint 25.000 marosvásárhelyi diákot érint az RMDSZ-es tanácsosok által megcsonkított, 2019. augusztus 1-jén megszavazott költségvetés.

Felkérem azonban a tanácsos urakat, akik aláírásukkal és szavazatukkal felvállalták a költségvetés-kiegészítést, hogy feleljenek a szülők, a tanárok, de leginkább a diákok előtt, akik a város jövőjét jelentik. 

2. A Március 8. utca munkálatait leállítjuk pénzhiány miatt.

3. A parkok felszerelése új játszóelemekkel, ezek karbantartása is leállt;

4. Az olimpiai fedett uszodát a Víkendtelepen a megszűnés veszélye fenyegeti a közműszolgáltatások törlesztésének ellehetetlenítése miatt; az új csúszdák beszerzése és felszerelése a Víkenden veszélybe került a finanszírozás megvonása miatt;

5. A parkolóval ellátott multifunkcionális városi központ számára a marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Kórház szomszédságában nincs megítélt pénzösszeg; 

6. Parkoló a Maros Megyei Kórháznál – leállított finanszírozás;

7. Szerződés a belváros megtervezésére – MyCity projekt; az igényelt pénzösszeget nem ítélték meg;

8. Közvilágítás és a jelzőlámpák működése – a számlák ki nem fizetése érinti. A költségvetés-kiegészítésben kérték a költségvetés megemelését 1.500.000 lejjel az idei évi villanyáram-fogyasztási számlák kiegyenlítésére. Jóváhagytak 500.000 lejt, ez az összeg pedig nem elég a már kiállított számlák kifizetésére, így fennáll annak a veszélye, hogy a fizetés elmulasztása miatt kibocsátják a lekapcsolásra vonatkozó rendeletet szeptemberben.

9. Fák koronanyírása, csemeték és cserjék beszerzése újabb szegmens, amelyek finanszírozása 0.

10. Kerékpárutak – támogatás nélküli projekt;

11. A fiatal anyák támogatási programjának finanszírozása;

12. Leállnak a tömbházak hőszigetelési munkálatai;

13. A közeljövőben a Marosvásárhelyi VSK több mint 2000 sportolóját fogja érinteni a klub támogatásának hiánya, mivel a pénzösszeget csak augusztusig utalták ki. 

Marosvásárhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala továbbra is megtesz minden intézkedést, és a nyilvánosság elé tárja a költségvetés megnyirbálása miatt előállt helyzeteket, amely megfosztja a várost a fejlődéstől és a marosvásárhelyiek életminőségének növelésétől. Ugyanakkor az állam felhatalmazott intézményeihez fordulunk, hogy vizsgálják ki a visszaélésre való felbujtásokat és a felelősségvállalás nélkül elkövetett visszaéléseket. 


Hisztéria helyett munkát és eredményeket várunk!

Marosvásárhely polgármestere azt csinálja, amihez a legjobban ért: hazudik! Hamis vádakkal illeti az RMDSZ-t és annak helyi önkormányzati tanácsosait.

A polgármester által felvetettekből két pontban van az RMDSZ és közte részleges egyetértés:

* Igen, az állam „felhatalmazott intézményeinek” meg kellene vizsgálniuk Marosvásárhely Polgármesteri Hivatalának működését. Húsz év után mára már köztudott, hogy városunk polgármesterének vezetési stílusa, döntései és cselekedetei miatt Marosvásárhely törvényen kívüli várossá lett;

* Igen, húsz év polgármestersége alatt Marosvásárhely „marginalizált, elszigetelt város” lett. Ezt mutatja a Forbes Románia felmérése is, amelynek adatai szerint Maros megye megyeszékhelye csak a 20. legélhetőbb város az országban. A központi fejlesztési régió majdnem összes megyeszékhelye megelőzi Marosvásárhelyt a rangsorban (Gyulafehérvár 5., Nagyszeben 6., Brassó 7., Csíkszereda 13.)

Ami a város költségvetését és annak kiegészítését illeti, az áprilisban elfogadott költségvetés nem kisebb, hanem 45 millió lejjel több, mint 2018-ban volt.

Az iskolák működésére, felújítására év elején összesen 32 millió lej lett elkülönítve, és a kiegészítéskor újabb 3 millióval lett megemelve a keret. Csak a folyamatban lévő javításokra szánt összeg 800 ezer lejjel lett több a költségvetés-kiegészítésnek köszönhetően. 

Az általa emlegetett Március 8. utca felújítására 2,2 millió lejt (2017-től kezdődően az RMDSZ javaslatára minden évben van erre elkülönítve pénz), a játszóterek felszerelésére további 1 millió lejt, a parkokra 200 ezer lejt, a marosvásárhelyi sportklub működésére a kiegészítés alkalmával 3,5 millió lejt szavazott meg a tanács.

 A fenti számok pontosan igazolják azt, hogy a polgármester hazudik. A fent leírtak nyilvános adatok, amelyeket bárki megtalálhat a város honlapján. 

Egyértelmű, hogy a városvezető saját kudarcát próbálja magyarázni. Fölösleges etnikai feszültséget szít, hiszen világossá vált számára, hogy a marosvásárhelyi magyarokat nem kerülheti meg. Ártatlan, jóhiszemű sportolókat, civil szervezeti vezetőket, vállalkozókat és nem utolsósorban a város lakóit zsarolja, vezeti félre, és a magyarok ellen próbálja uszítani. 

Polgármester úr, a tömeghisztéria keltése helyett, kérjük, mondja meg: húszévi városvezetés után a káoszon kívül mi marad Ön után, miután jövőre elveszíti a választásokat?

Maros megyei RMDSZ