2020. február 20., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház műsorából

Két színházi fesztiválon (köztük a legrangosabb országos szemlén) is részt vesz e hónap folyamán a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, amelynek Liviu Rebreanu Társulata a héten mutatta be első ez évadi kistermi produkcióját.

Amint azt az intézmény tudatta, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata idén is beválogatást nyert a Bukarestben október 18-a és 27-e között zajló Országos Színházi Fesztivál (FNT) mezőnyébe a Horace McCoy által szerzett A lovakat lelövik, ugye? című produkcióval. A Mădălin Hîncu rendezésében színpadra állított regényadaptációt októberben itthon is játssza a társulat. A történet szerint a harmincas évek amerikai gazdasági válságának közepén Gloria és Robert, Horace McCoy ifjú főhősei egy hatnapos maratoni táncverseny résztvevőiként az utolsó leheletükig küzdenek a kitűzött díjért, amely anyagi nyereségekkel és érvényesüléssel kecsegteti a fiatal párost. Az áhított boldogság és érvényesülési vágy azonban lelki ráfizetésbe torkoll. Szereplők: Gecse Ramóna, Varga Balázs, Bartha László-Zsolt, Nagy Dorottya, Bokor Barna, Kiss Bora, Kádár L. Gellért, Simon Boglárka Katalin, Kádár Noémi, Csíki Szabolcs, Kocsis Anna, Bálint Örs, Borsos Tamás, Szabó János Szilárd. Rendező: Mădălin Hîncu. Díszlet- és jelmeztervező: Răzvan Bordoş. Dramaturg, rendezőasszisztens: Szabó Réka. A díszlettervező asszisztense: Huszár Kató. A 16 éven felülieknek ajánlott előadás október 19-én, szombaton 19.30 órakor tekinthető meg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében. Az előadás angol feliratozással követhető! Jegyek válthatók a színház Kultúrpalotában működő jegyirodájában (telefon: 0372-951-251), a színházban működő jegypénztárban (telefon: 0365-806-865) és online a www.biletmaster.ro honlapon. A bukaresti fesztiválközönség október 22-én este 9 órától láthatja az előadást a Bulandra Színház Toma Caragiu termében.

Agatha Christie egyik legnépszerűbb regényének A láthatatlan hóhér „…és már senki sem!” című színpadi adaptációját vitte színre a tavalyi évad során a Tompa Miklós Társulat. A nagy sikerű krimi azon produkciók egyike, amelyet a társulat a 75. évad során is repertoáron tart és amellyel hamarosan újabb fesztiválszereplésen vesz részt. Az előadás idejére a színpad rövid időre átalakul egy sirályokkal körülrepült, magányos angol szigetté. Erre a szigetre érkezik tíz vendég, akikről kiderül, hogy feltételezett gyilkosok. Ezek a feltételezett gyilkosok az előadás folyamán áldozatokká lesznek… folyik a whisky, szól a dzsessz, és halnak az emberek… De vajon ki lehet a gyilkos? Szereplők: Meszesi Oszkár, Kovács Botond, P. Béres Ildikó, Simon Boglárka Katalin, Varga Balázs, Kádár L. Gellért, Galló Ernő, Tollas Gábor, Moldován Orsolya, Kilyén László, László Csaba. Díszlettervező: Maria Miu, jelmeztervező: Moldován Orsolya, zene: Boros Csaba, video: Sebesi Sándor, rendezőasszisztens: Fülöp Bea. Rendező: Gáspárik Attila. A soron következő előadás október 18-án, pénteken tekinthető meg 19 órai kezdettel a színház Nagytermében. A 14 éven felülieknek ajánlott produkció román nyelvű feliratozással követhető. Jegyek válthatók a Kultúrpalotában működő jegyirodában, a színházi jegypénztárban és a www.biletmaster.ro honlapon. A Tompa Miklós Társulat a brassói 3. Magyar Színházfesztiválon is részt vesz az előadással, erre október 24-én, csütörtökön 19 órától a Drámai Színház nagytermében kerül sor.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu Társulatának első kistermi bemutatója a 2019/2020-as évadban a Lucy Thurber által írt Szükség (Săraci) című színműből készült előadás, amelynek rendezője Rareş Budileanu, díszlet- és jelmeztervezője Kupás Anna, a light design Alin Popa munkája. Szereposztás: Anca Loghin, Mihai Crăciun, Daniel Vişan, Laura Mihalache, Larisa Dobrin, Ştefan Mura, Alexandra Moldovan és Rareş Budileanu. Az amerikai színmű általános problematikát vet fel: egy szerény család küzdelmeit a hiányosságokkal – tipikus családi probléma, fejlődés utáni vágyakozás. Döntés kérdése, hogy elmenekülnek a velük történő események elől, vagy szembenéznek a problémával. A történet szereplői: egy erőszakos alkoholista apa, aki időnként igazi megbánást mutat; egy anya, aki kezében tartja mindannyiuk sorsát (még a családon kívüli szereplőékét is); egy tehetséges tinédzser fiúgyermek, aki ki akar szabadulni; egy szintén tehetséges lány, aki még túl kicsi ahhoz, hogy megmeneküljön abból a vidéki kisvárosból, amelyben élnek; egy rendőr nagybácsi, aki az unokatestvére (az anya) szoknyája után futkos; a rendőr felesége, aki megpróbálja menteni a látszatot és a házasságát; egy frissen diplomázott tanárnő, aki szeretne segíteni a fiúnak a fejlődésben. A bemutatóra október 16-án került sor a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében. A produkció magyar nyelvű felirattal követhető; 16 éven felülieknek ajánlott, időtartama 1 óra 45 perc. A további előadásokra jegyek a Kultúrpalotában működő jegyirodában (telefon: 0372-758-230), a színházi jegypénztárban (telefon: 0365-806-865) és a www.biletmaster.ro honlapon válthatók.

A láthatatlan hóhér „…és már senki sem!”

Fotó: Bereczky Sándor