2021. június 17., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megtették az első lépést

Nemrég fejezték be Székelytompán a református gyülekezet tulajdonában álló közösségi ház felújításának első lépéseként a megviselt állapotban levő tetőszerkezet javítását.


Első lépésben a tetőzet újult meg, hogy megóvják az épület állagát 
  Fotó: Gligor Róbert László
A Székelytompai Református Missziói Egyházközség 2009-ben szerezte vissza az 1948-as államosításkor kisajátított épületét, az egykori felekezeti iskolát, amelyben az elmúlt rendszerben is iskola és művelődési otthon működött. A visszaszolgáltatást követően a gyülekezet telekeltette az ingatlant, és végzett is némi javítást, de az csak pillanatnyi megoldást jelentett.
 Mivel a több kis gyülekezetet gondozó egyházközségnek és a viszonylag kis lélekszámú tompai anyagyülekezetnek nem volt anyagi lehetősége az épület felújítására, külső források bevonásával próbálkozott, tavaly pedig egy nyertes pályázat révén sikerült 1,5 millió forintot szereznie a magyar kormánytól. A Nemzetpolitikai Államtitkárság a Bethlen Gábor Alapkezelő révén utalta ki az összeget, ebből pedig faanyagot vásároltak a tetőszerkezet javítására, valamint borítólemezt az épület befedésére. Azért döntöttek a könnyű fedőszerkezet mellett, mivel a cserépfedél súlya már teher a régi épület számára. A nemrég befejezett munkálat értéke már meghaladta a támogatás mértékét, a hiányzó összeget a gyülekezet pótolja ki, és saját alapokból ugyancsak az egyházközség fedezi a kivitelezési munkadíjat is.
„Nagyon hálásak vagyunk ezért a magyar kormánynak, Isten áldása legyen életükön, munkájukon. Ez az összeg egytizede annak, amire szükségünk volna az épület felújítására, és reméljük, hogy a kormány ezután is figyelni fog ránk, látja gondunkat, és ezután is támogatni fog” – fejezte ki derűlátását Gáspár István lelkész, hozzátéve: ez csupán az első lépés volt. Ezzel a munkálattal sikerült megvédeni az épületet, majd következhetnek a további szakaszok: a nyílászárók kicserélése, a padlózat és mennyezet gondjainak orvoslása, belső illemhelyek kérdése, majd a falak külső-belső felújítása, a konyha korszerűsítése és bútorzat beszerzése.
 A református közösségi ház az egyetlen olyan épület a településen, amely helyszínt biztosít a faluközösség mindenféle rendezvényének: az egyházközség itt szervezi a nyári vakációs bibliaheteket, ifjúsági bibliaórákat, nőszövetségi találkozókat, idősek vasárnapját, a missziói egyházközség szórványgyülekezeteinek találkozóit. A kulturális rendezvények többsége is itt zajlik, színjátszó csoportokat fogadtak, adventi szavalóversenyek házigazdái voltak, nemzeti ünnepeink műsorainak egy része is itt folyik, de családi események (keresztelő, konfirmálás, ballagás, sőt esküvő) helyszíne is, azaz rendezvény akadna benne bőven, ha a járványhelyzet is elcsitulna, és a rengeteg eseménynek kellemes, hangulatos otthona is volna a hajlék, ha sikerül teljesen felújítani – részletezte a lelkész.