2021. május 15., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Állagmegőrzési munkálatok a Margaréta utcai házsoron

Idén lesz tíz éve, hogy a turbinaárok partján, az egykori Május 1. strand és a Víkendtelep közötti részen levő épületek üresen állnak, az állaguk romlik, nyomornegyedbe illő látványt nyújtanak. A roma családok kilakoltatása után az előző városvezetés semmit nem tett a múlt század elején felhúzott, Margaréta utcai műemlék épületek megmentéséért, tavaly kerítést húztak eléjük, amely valamelyest takarja a lehangoló látványt. A jelenlegi városvezetés nemrég állagmegőrzési munkálatokat rendelt el, felújítanák, és turisztikai rendeltetést adnának neki.

Tíz éve, hogy az előző városvezetés elköltöztette a Margaréta utcai házsorból az ott lakó családokat, és felszámolták a fertőt, a köztisztasági vállalat több tonna szemetet szállított el, amit a romák hagytak maguk után. Egy időben szóba került, hogy lebontanák a rossz állapotban lévő épületeket, azonban a Maros Megyei Múzeum képviselői felhívták a figyelmet, hogy az építészeti örökséghez tartoznak, az egyetlen megoldás, hogy felújítják őket. Ám erre egy évtized elteltével sem került sor, az ingatlan tönkrement, egy részen beszakadt a tető, a vakolat omladozik, az ajtók, ablakok hiányoznak, a vezetékeket ellopták, arra pedig, hogy ott egykor kerítés is volt, sokáig csupán néhány betonoszlop utalt. Mindössze annyi történt, hogy egy-két évvel ezelőtt egy sötétkék kerítést húztak fel a romok elé.

Három évvel ezelőtt Soós Zoltán, Marosvásárhely nemrég megválasztott polgármestere, akkoriban a Maros Megyei Múzeum igazgatója lapunknak elmondta, többször kérte az akkori városvezetést, hogy amennyiben nem szándékozik felújítani a Margaréta utcai műemlék épületet, legalább keríttesse be, és húzasson rá védőtetőt vagy fóliát, hogy ne romoljon tovább az állaga. Mi több, a Maros Megyei Múzeum hajlandó lett volna átvenni az épületsort a város alárendeltségébe tartozó Locativ lakásgazdálkodási vállalattól, és felvállalni a felújítását.

Fotó: Nagy Tibor Állagmegőrzési munkálatokat végeznek

Tíz év elteltével, úgy tűnik, végre történik valami az ügyben, Marius Libeg, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal sajtóosztályának munkatársa lapunknak elmondta, Soós Zoltán polgármester szívén viseli a házsor sorsát, fontosnak tartja a megmentését, mielőbbi felújítását. Jelenleg a helyszínen állagmegőrzési munkálatokat végeznek, hogy ne romoljon tovább, amíg sor nem kerülhet a felújításra.

Az épületek jelenleg is a Locativ lakásgazdálkodási vállalat ügykezelésében vannak, ám tervben van az átvételük a város tulajdonába.

Amint ez megtörténik, végre sor kerülhet a szakszerű felújításra, majd a tervek szerint, a közelben lévő Víkendtelepre való tekintettel, turisztikai rendeltetést szánnak neki.