2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Spontán tüntettek Marosvásárhelyen a Sylevy köztisztasági szolgáltató alkalmazottai

Hétfőn délben a Sylevy Salubriserv Kft. alkalmazottai a városháza elé vonultak, így tiltakoztak az ellen, hogy a Marovásárhelyi Polgármesteri Hivatal új szerződést írt alá az utcák takarítására, ami július 7-től lép érvénybe. 

A szolgáltató munkásait jó néhány autós is támogatta, akik dudálva járták körbe a város főterét. A tüntetők a polgármesteri hivatal épülete elé vonultak, ahol Soós Zoltán polgármesterrel akartak beszélni. „Cégünk alkalmazottai spontán sztrájkba léptek, mint láthatták, mintegy 250 ember vonult ki. A polgármester úrral szerettek volna szóba állni, ám a városvezető nem jött ki az épület elé, a későbbiekben csupán a hivatalba jövet állt meg az embe-reinkkel tárgyalni Hermann Mark, a polgármester tanácsadója. Az emberek amiatt elégedetlenek, hogy elveszik tőlük a munkát, szerdától új szolgáltató veszi át ezt a tevékenységet. Egy dévai céggel kötött szerződést az önkormányzat, a mi embereink viszont, akik az utcaseprést, a közterület rendben tartását végzik, július 7-től az utcára kerülnek. Az RMDSZ által támogatott polgármester így jár el, miközben a városi és a megyei RMDSZ nem segít megoldani ezt a problémát” – nyilatkozta a Népújságnak Ilyés Dénes, a Sylevy Salubriserv Kft. vezérigazgatója. 

A polgármesteri hivatal a délutáni órákban közleményt adott ki, amelyben leszögezi, hogy új szolgáltató végzi az utcai takarítást és szemételszállítást Marosvásárhelyen. „Új szerződést írt alá a város utcáinak takarítására Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala. Július 7-től, azaz szerdától kezdődően a közterületek tisztán tartását, illetve az utcák locsolását és mosását, az utcai kukák tisztán tartását és a hulladék elszállítását is a Salubritate Rt. szolgáltató végzi Marosvásárhelyen. Az új szerződés azt is rögzíti, hogy a vállalat feladatai közé tartozik a közterületen talált állattetemek begyűjtése és elszállítása. A szolgáltató közvetlen tárgyalást lehetővé tevő procedúra eredményeként egy 180 napos átmeneti időszakra szerezte meg az utcák tisztán tartásának jogát. Júliusban mind az utcai, mind pedig a háztartási szemét vonatkozásában nyílt versenytárgyalásra kerül sor, amelyen minden, a szemétgazdálkodás területén érdekelt további vállalkozás részt vehet, és megteheti ajánlatát.

Addig is, a fent említett szerződés alapján, ezt a tisztasági szolgáltatást a Salubritate Rt. látja el” – áll a közleményben. Amihez Marosvásárhely polgármestere hozzátette: „Ettől a hónaptól kezdődően, ennek az új szerződésnek köszönhetően, közelebb kerülünk ahhoz, amit én minőségi közszolgáltatásnak gondolok, és a köztereink tisztán tartására vonatkozóan el szeretnék érni. Ez a szolgáltatás ugyanis sokkal jobb minőségű és olcsóbb lesz.” 

Fotó: Nagy Tibor