2022. augusztus 12., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Maros megyei gazdák érdekeit képviselve Birtalan István megyei tanácsos feltérképezi a helyi gazdákat, és számszerűsíti a környék gazdaságait. A mezőgazdászokkal közösen egy egyszerű és rövid kérdőív kitöltésével kezdődik a munka: a kérdőívet augusztus 10-éig tölthetik ki az érintettek, ami által a tanácsos és csapata átfogó képet kaphat a környék valós mezőgazdasági térképéről. A kérdőív és az agrárium fejlesztésének célja, hogy a tapasztalt gazdák segíteni tudjanak pályakezdő társaiknak, és kellő felkészülést biztosítsanak a mezőgazdasági pályázatok kérvényezésére, sikeres elbírálására. 

„Egészen biztos, hogy ma máshogy állna a saját gazdaságom szénája, ha annak idején nem kapok annyi támogatást és biztatást a családomtól és az ismerősöktől, a többi gazdától, mint amennyit kaptam. Mert amikor én adtam gazdálkodásra a fejemet, akkor csak ennyivel tudtuk segíteni egymást: bátorító és biztató szavakkal. S bár nagyon hálás vagyok azért, hogy tartották a lelket bennem, a mai napig úgy érzem, hogy a gazdaságomat sötétben tapogatózva kezdtem felépíteni. Ez főképp annak a számlájára írható, hogy annak idején hiányzott az az intézményesített gazdaközösség, amivel nagyobb rálátást és támogatottságot tudtak volna biztosítani nekünk, fiatal, kezdő gazdáknak” – osztotta meg saját tapasztalatait Birtalan István a Maros megyei agráriummal kapcsolatban. 

Az érintettek augusztus 10-éig tölthetik ki a kérdőívet, ami által a gazdák a Maros megyei épülő gazdaközösség tagjaivá válhatnak. A gazdaközösség rendszeres tájékoztatókat, információkat kap majd a szervezőktől, valamint szakmai képzéseket biztosítanak számukra annak érdekében, hogy gazdaságukat hatékonyabbá tegyék. A Maros megyei agrárium fejlesztése és a gazdák, termelők népszerűsítése a célja továbbá Birtalan István megyei tanácsos és Kovács Mihály Levente megyei alelnök videósorozatának is, amelyben felkeresik a megye gazdáit, helyi termelőit, hogy messze vigyék hírüket a térségben. 

A kérdőív az alábbi linken érhető el: https://forms.gle/Uu31wwbcvnnjtF2s8