2022. augusztus 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

„Idén 500 millió lejjel támogatjuk a Környezetvédelmi Alapon keresztül a települések közvilágításának energiahatékonyabbá tételét. Az augusztusban induló program célja, hogy az önkormányzatok korszerűsítsék a közvilágítási hálózataikat. Ezáltal nem csak az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklését, hanem közvetett módon az energiaszámlák csökkentését is támogatjuk. Újdonság az idei kiírásban, hogy a meglévő infrastruktúra energiahatékonyságának növelése mellett a közvilágítási hálózat korszerű bővítésére is finanszírozást nyújtunk” – tájékoztatott Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.


  Fotó: archív




Az ötezer lakosnál kisebb községek maximum egymillió lejes, az ennél nagyobb községek kétmillió lejes, a kisvárosok pedig legfeljebb hárommillió lejes támogatásra pályázhatnak. A másodrangú municípiumok esetében a maximális támogatási összeg ötmillió lej, az elsőrangú municípiumok esetében pedig hatmillió lej. A pályázás nem igényel önrészt az önkormányzatoktól, a beruházás teljes költsége elszámolható.

A pályázatból a járdák, utcák közvilágításának energiahatékonyságát lehet megvalósítani, az épületek díszvilágítását például nem támogatja a program. A beruházásnak az energiafogyasztás minimum 25%-os csökkentéséhez kell hozzájárulnia.

Újdonság a korábbi évekhez képest a pályázás lebonyolítása is. Idén két szakaszban zajlik a pályázatok elbírálása. „Első körben azok az önkormányzatok is benyújthatják finanszírozási igényeiket, akik még nem készítették el a közvilágítás korszerűsítésére vonatkozó teljes technikai tervet. Ezeket a pályázati kérés jóváhagyása után is lehetőség lesz pótolni a második elbírálási szakaszban. Ezzel az a célunk, hogy minél több önkormányzatnak lehetőséget adjuk a pályázat benyújtására” – tájékoztatott Tánczos Barna.

Azok az önkormányzatok, amelyek szeretnének részt venni a közvilágítás energiahatékonyságát támogató programban, augusztus 16-ától hozhatnak létre felhasználói fiókot a Környezetvédelmi Alap erre a célra létrehozott internetes felületén. Ezt követően augusztus 19-én reggel 10 órától lehet feltölteni a támogatási kéréseket. 

(közlemény)