2022. január 19., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az a tény, hogy a szenátus első megkeresett házként kedden megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely szerint a bírósági ítéletek csak indoklással együtt hirdethetők ki, csak félmegoldás, vagy még annyi sem. A felsőház által elfogadott tervezet egy alkotmánybírósági döntés alapján módosítaná a Btk. vonatkozó előírásait. Félmegoldás egyrészt azért, mert csak a büntetőeljárásokra vonatkozik a döntés, a polgárira nem, másrészt időt sem sokat nyernek a peres felek. A javaslat végső szövegezése szerint rendkívüli esetekben a per lezárásától számítva legtöbb 120 nap áll a bírák rendelkezésére az ítélet kimondására és az indoklás ismertetésére (az eredeti szövegben 90 nap szerepelt, a bírák 5 hónapot kértek).

A parlamentnek 45 nap áll rendelkezésére, hogy az alkotmánybírósági döntéshez igazítsa a törvényt, hogy e határidő letelte után mindjárt alkalmazható is legyen. A polgári perekre nem vonatkozik a rendelkezés, mert ezek kapcsán nem tett senki panaszt az alkotmánybíróságnál, tehát ez csak idő kérdése. Hiszen éppen ezek azok az ügyek, amelyekben az ítélethirdetéstől az indoklás kiközléséig hónapok, akár egy év is eltelhetett. Érdemben tehát fellebbezni sem tudott a vesztes, hiszen mindamellett, hogy az ítéletet ismerte, a bíró döntésének okait nem. Márpedig valóban úgy volna tisztességes a polgárral szemben, ha a döntését a bíró akkor, amikor közli, meg is indokolná.

A fentiek hallatán azt gondolnánk, hogy – ha a szenátus döntését megerősíti a képviselőház is, amely döntő házként szavaz róla –, időt nyernek az érintett felek, hiszen az ítéletet azonnal követi az indoklás. Ehelyett arra lehet számítani, hogy immár az ítélethirdetés is akár négy hónapot csúszhat, hiszen a bíráknak idő kell az indoklás megírásához. Persze még mindig jobb egy biztos, legtöbb négy hónapos határidő, mint egy bizonytalan ideig tartó várakozás, amit bonyolít, ha az ítéletet nem ugyanaz a bíró hozza meg (mert nyugdíjba megy, áthelyezhetik stb.), mint aki az indoklást szerkeszti. 

Hogy ez a változás – amelyre remélhetőleg a képviselőház is rábólint – hatékonyabbá teszi-e az igazságszolgáltatást, majd kiderül, de mindenképpen pozitív lépés a normalitás felé.