2020. július 6., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tőkés László és Sándor Krisztina sajtótájékoztatója

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) levélben fordult három kulcsfontosságú minisztériumhoz, egyrészt, mert a szükségállapot idején nem használták a magyar nyelvet a lakosság tájékoztatására ott sem, ahol a magyarok részaránya meghaladta a 20 százalékot, másrészt pedig a válaszokból kiderült, hogy nem találtak megoldást a helyzetre.

Az EMNT elemezte a válaszokat, és megállapította, hogy a közigazgatási törvénykönyv 94. cikkelyébe foglaltakat a minisztériumok inkább csak ajánlásnak tekintik, mintsem az anyanyelvi jogok biztosítékának – hangzott el csütörtökön Marosvásárhelyen Tőkés László, az EMNT elnöke és Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke közös sajtótájékoztatóján.

Fotó: Mózes Edith


Nehéz időkben szolidaritásra lenne szükség

Tőkés László, az EMNT elnöke elmondta, hogy leveleikkel a kormányfőt, a belügyminisztériumot, az oktatási tárcát és az egészségügyi minisztériumot keresték meg, és mindegyik megkeresésükre gyors választ kaptak.

Azt is elmondta, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Székely Nemzeti Tanács és a Székely Figyelő Alapítvány bűnvádi feljelentésére kapott válaszban a nyomozó hatóság elismeri, hogy az államfő nyilatkozata kimeríti a gyűlöletbeszéd fogalmát, ám június 9-i keltezésű határozatában Elena Adriana Sandu ügyész elrendelte az ügy lezárását, mert szerinte az államelnök beszéde nem ütközik a román büntető törvénykönyv 369. cikkelyének előírásába. Tőkés László szerint ez szomorú, hiszen ezekben a nehéz időkben szolidaritásra lenne szükség, ehelyett azt tapasztaljuk, hogy az államfőnek és a pártoknak a választási kampány fontosabb, mint a lakosság védelme.

Arról is szólt, hogy kártérítési keresetet nyújtott be az EMNT Dan Dungaciu, a Román Akadémia Politikatudományok és Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének igazgatója ellen, amiért az a A Magyar vírus járványfenyegetése című cikkével megsértette a magyar közösséget, komoly károkat okozva a román–magyar viszony tekintetében. Ugyanitt említette Marius Paşcan képviselőt, akit a CNCD 20 ezer lejjel büntetett meg, mert a koronavírushoz hasonlította az RMDSZ-t.

Nem ajánlás, garancia!

A minisztériumokhoz intézett leveleket és a válaszokat Sándor Krisztina ismertette. Ezek a beadványok azért születtek, mert, mint mondták, ahogy kitört a koronavírus-járvány, a román hatóságok kizárólag román nyelven kommunikáltak.

A belügyminisztérium válaszából kiderült, hogy a tárca főtitkársága ajánlásként küldte ki a megyei rendőrparancsnokságoknak, hogy azokon a településeken, ahol a lakosság részaránya meghaladja a 20%-ot, magyar nyelven is közöljék a közérdekű információkat. Azonban egy belső EMNT-felmérés során kiderült, hogy Hargita, Kovászna és Maros megyét kivéve sehol sem használták a magyar nyelvet. 

Viszontválaszában az EMNT a közigazgatási törvénykönyv 94. cikkelyére hívja fel a figyelmet, amely szerint a hatóságoknak biztosítaniuk kell az anyanyelv használatát, nem csupán ajánlásként megfogalmazni.

Szükségállapotban nincs esélyegyenlőség?

A második beadványt az oktatási minisztérium kapta. Ebben azt kifogásolták, hogy az online oktatásban a gyakorlótesztek csak román nyelven voltak elérhetők, a magyar gyerekek késve kapták meg, miután a tárca alkalmazottai önkéntes alapon lefordították azokat – derült ki a válaszból. A tévés oktatás során is az derült ki, hogy nincsenek megfelelő szakemberek a háttérintézményekben. 

 Ezt a késést kérték számon a tanügyi tárcától.

Ugyanarra a kérdésre két, egymástól teljesen eltérő válasz

Az egészségügyi minisztériumhoz intézett levelekre két, egymástól teljesen eltérő választ kaptak az EMNT vezetői.

Az egyikben az áll, hogy a Kovászna megyei közegészségügyi igazgatóság kapott kormánytámogatást a magyar nyelvű tájékoztatásra. A többi megyéről szó sem esett. Sándor Krisztina szerint ez a megoldás sem rendszerszerű, a Kovászna megyei egészségügyi igazgatóság honlapján is kevés anyagot találtak lefordítva. 

Kioktató, sértő, cinikus válasz 

A második válasz, amelyet a belügyminisztérium szükséghelyzetek főosztályától kaptak, az EMNT számára teljesen elfogadhatatlan. 

Kioktatással kezdi, hogy az ország egyetlen hivatalos nyelve a román, majd feltételezi, hogy tudnak annyit románul, hogy megértsék a koronavírus idején közölt tájékoztatásokat. Majd cinikusan azt mondja, hogy az EMNT, a magyar pártok vagy akár a nagykövetség is lefordíthatja azokat.

Ezt a levelet az EMNT teljes egészében elutasítja, és fontolgatják, hogy feljelentést tesznek.

Kapcsolódó cikkek: