2021. november 30., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Október utolsó vasárnapján, az idén 31-én immár évek óta Székelyföld történelmi autonómiájára és az újkori autonómiatörekvésekre hívjuk fel a figyelmet. Arra a hagyományra, amely évszázadokon keresztül megtartotta a közösséget, és amely a huszonegyedik században is – a területi autonómia intézményei révén – megmaradásunk alapját képezi. Ezen a napon ismételten jelezzük, hogy az autonómia iránti igény töretlen, nem mondunk le az önrendelkezés jogáról, nem mondunk le Székelyföld területi autonómiájáról.

A Székelyföld autonómiastatútumában rögzített intézményrendszer törvényes keretének megteremtéséig, kiépítéséig a közhatalommal felruházott székelyföldi önkormányzataink lehetősége és egyben felelőssége, hogy képviseljék a közösség autonómiaigényét, sőt – élve a román hatalom által átruházott hatáskörökkel – a területi önrendelkezés helyi zászlóvivői legyenek.

Így válik természetessé, hogy – amint az elmúlt évek során nagyon sok helyen – a helyi székely tanácsok, egyházak, politikai és civil szervezetek mellett, illetve velük együttműködve – szerepet vállalnak Székelyföld autonómianapjának megszervezésében, önkormányzati elöljáróink részt vesznek a délelőtti imaláncon és a 17.30 órakor fellobbanó lármafás megemlékezésen. 

Ebben az évben a székelyföldi autonómiaküzdelem egész Európát megmozgató kezdeményezésének sikerét nyugtázhatjuk. A Székely Nemzeti Tanács által elindított, a nemzeti régiók védelmét szolgáló európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtési szakasza ugyanis lezárult, sikerült teljesíteni a kezdeményezés széles körű támogatottságának feltételeit. A küzdelem azonban nem ért véget, szükség van arra, hogy a polgári kezdeményezésben megfogalmazott célok elérése érdekében a közösség is hallassa hangját. Az Európa-szerte másfél millió aláírással támogatott kezdeményezésből így születhet megfelelő jogszabály a nemzeti régiók védelmében.

Izsák Balázs

a Székely Nemzeti Tanács elnöke