2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Csütörtökön reggel Mircea Duşa prefektus főispáni rendelettel felfüggesztette tisztségéből Maria Precupot, Szászrégen PSD-s polgármesterét. 

A törvénynek megfelelően a városvezető hatáskörét ideiglenesen Márk Endre RMDSZ-es alpolgármester veszi át. A rendelet kibocsátásától számítva tíz napon belül Maria Precup megóvhatja a prefektus határozatát a közigazgatási bíróságon. Amennyiben ezt a lépést megteszi, a bíróságnak az óvás benyújtását követően 30 napon belül kell válaszolnia a beadványra. 

Maria Precupot 2015-ben valaki feljelentette – az ellenzéki oldalról – a feddhetetlenségi ügynökségnél (ANI), mert polgármesterként nem mondott le a szászrégeni Dacia Rt.-nél betöltött cenzori megbízatásáról. Az ANI eljárást indított ellene, és helyt adott a feljelentő beadványának, vagyis megállapította az összeférhetetlenséget. A per négy évig húzódott. Maria Precup minden szinten elvesztette a pert. A végleges, megfellebbezhetetlen döntést májusban hozták meg. Ezután – a törvényes határidőket betartva – az ügynökség közölte a prefektúrával a határozatot, ezt követően a prefektus felfüggesztette tisztségéből a polgármestert. 

Megkeresésünkre Maria Precup polgármester nem kívánt nyilatkozni az ügyben, időt kért, hogy tisztázza a helyzetét. 

A polgármesteri hatáskört átvevő Márk Endre alpolgármester azt mondta lapunknak, hogy irányítása alatt zavartalanul folyik a munka a polgármesteri hivatalban, a helyi tanácsban, és várják az ügy végkifejletét. 

Mircea Duşa prefektus azt nyilatkozta a sajtónak, hogy amennyiben végleges marad a polgármester felfüggesztése, a megüresedett szék elfoglalására – a közigazgatási törvénynek megfelelően – időszakos választásokat írhatnak ki. 

A szászrégeni polgármesteri hivatal

Fotó: Vajda GyörgyMárk Endre