2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tovább mélyül a kormányválság Romániában. A Cîţu-kabinet elleni pártokat szörnyen felháborítja, hogy az immár több mint két hete bejelentett bizalmatlansági indítványuk máig sem került a parlament elé. Ám Cîţu sem hagyja magát. Alkotmányossági kifogást emelt az indítvánnyal szemben, amit a taláros testület, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) hét végi kongresszusa után, szeptember végén fog tárgyalni. Ezért a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) parlamenti sztrájkba fogott, és a kormányból kilépett/menesztett USR PLUS az alkotmánybíróságnál próbálja sürgetni az eljárást. 

Meghatározatlan ideig parlamenti sztrájkba lépnek tehát az AUR törvényhozói, és a sztrájkot csak akkor szüntetik be, ha a bizalmatlansági indítványt a két ház együttes plénuma megvitatja, majd szavaz róla. A párt döntéséről tájékoztatták a szenátus házbizottságát, és bár úgy gondolják, tiltakozásuk nem éri el a célját, ez az egyetlen módjuk felhívni a figyelmet a visszaélésre. Közben az USR PLUS gyors döntést követel, az alkotmány 113. cikkére hivatkozva, amely szerint a bizalmatlansági indítvány vitáját és a szavazást a dokumentum felolvasása után három nappal kell megtartani. 

Politikusaink tehát nagyon el vannak foglalva saját problémáikkal, nincs idejük az emberek valós gondjaival törődni.

Vannak közöttük olyanok is, akik, kormányválság ide, energiaárak oda, saját mániájukon nem tudnak túllépni. Talán már rájött a kedves olvasó, hogy a notórius feljelentő, időközben parlamenti képviselővé avanzsált, köztudottan szélsőségesen magyarellenes Dan Tanasăról van szó. Az illetőt legutóbb az háborította fel, és egyenesen nemzetárulásnak nevezte, hogy a nép ügyvédjének helyettese, Molnár Zsolt – állítólag – jelen volt az RMDSZ kongresszusán. Később kiderült, hogy vagy a szeme káprázott, vagy szándékosan ferdített és próbált besározni egy magyar embert, de ez nem okozott lelkiismereti problémát neki. Azonnal a lemondását követelte, a törvényre hivatkozva, amely tiltja a nép ügyvédjének és helyetteseinek a politikai pártokban való szerepvállalást. 

Azokat a román politikusokat, akik elfogadták a kongresszusi meghívást, az RMDSZ szolgáinak nevezte. Ezzel olyan gyűlölethullámot szabadított fel – akit érdekel, beleolvashat a kommentekbe –, hogy még a szomorú emlékű kondukátor is megirigyelné.