2022. január 25., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Négy új finanszírozási lehetőséget teremtett a fejlesztési minisztérium 2021-ben, 432 új nagyberuházást indított el, 538, fiataloknak szánt új lakást adott át, és elindította a bölcsődeépítést – összegezte a szaktárca éves tevékenységét Cseke Attila fejlesztési miniszter.


Fotó: RMDSZA sajtótájékoztató keretében tartott évértékelőn a szaktárcavezető elmondta: négy új finanszírozási lehetőséget teremtett 2021-ben a minisztérium. Köztük az Anghel Saligny közművesítési program 50 milliárd lejes finanszírozással indult el, az önkormányzatok alárendeltségében működő színházak, bábszínházak és filharmóniák állami finanszírozásban is részesülhetnek, megteremtette a szaktárca a kisebb repterek állami finanszírozásának lehetőségét, és nem utolsósorban kidolgozta a helyreállítási alapból rendelkezésre álló (PNRR) 4,55 milliárd euró befektetésének tervét. „A legfontosabb szempont a kis települések fejlesztése és a kevésbé fejlett régiók felzárkóztatása volt. Azért hoztuk létre az új finanszírozási lehetőségeket, hogy a fejlettségi szintkülönbségeket csökkentsük” – nyilatkozta Cseke Attila.

Cseke Attila rámutatott: az uniós segítség befektetése volt a legfontosabb kihívás az elmúlt évben, több mint egymilliárd euró finanszírozást nyújtott uniós alapból a fejlesztési minisztérium erdélyi oktatási, egészségügyi és kulturális intézmények felújítására, templomok restaurálására, kisvállalkozások támogatására.

A fejlesztési minisztérium továbbá az első 53 bölcsőde felépítésére közbeszerzési folyamatot indított el, az országos beruházási vállalaton keresztül 432 új beruházást kezdeményezett, további 975 befektetésre írt alá kivitelezési szerződést és 849 közbeszerzési folyamatot indított olyan nagy- beruházásokra, amelyek a települések fejlődését és a helyi közösségek jólétét szolgálják. „Kézdivásárhelyen felépítjük a régóta elkezdett uszodát, Nagyváradon épül az új sportcsarnok, Marosvásárhelyen a jégpályát fejeztük be és átadtuk az új olimpiai uszodát” – hangsúlyozta Cseke Attila.

„Csíkszeredában felújítjuk a megyei kórházat, Sepsiszentgyörgyön új épületbe költözhet a tüdőgyógyászat, Nagyváradon pedig szervezettebbé és költséghatékonyabbá tettük a betegellátást. Kolozsváron a fejlesztési minisztérium finanszírozásával restaurálják a főtéri Szent Mihály-templomot, és átadtuk a megújult lutheránus templomot is. 36 erdélyi település szimbólumát tettük hivatalossá” – sorolta a szaktárcavezető a minisztérium által finanszírozott erdélyi beruházásokat, a magyar közösség számára fontos eredményeket.

A szaktárcavezető emlékeztetett: 2021-ben a minisztérium fontos közigazgatási reformokat is elindított, mint például az Országos Építkezési Felügyelőség újraszervezése, csökkentette a fiataloknak szánt lakások bérleti díját és vételárát, módosította az elavult építkezési szabályozást, rendezte a megemelkedett építkezési alapanyagárak problémáját, és a biztonságos építkezést szavatolta új építkezési szaktanácsadók és tervezési ellenőrök engedélyeztetésével.

Az idei év terveiről is beszámolt a szaktárcavezető, aki elmondta: a minisztériumok decentralizációja prioritás marad, és kiemelten kezeli továbbra is az uniós alapok lehívását, illetve a helyreállítási alapba foglalt vállalások teljesítését. 2022-ben indulnak az új közművesítési beruházások, épületeket tesznek földrengésbiztossá és energiatakarékossá, továbbá egy zöldebb, környezetbarát közlekedési infrastruktúrát hoznak létre a településeken. 

(közlemény)