2021. december 6., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A járvány súlyosan érintette a turisztikai ágazatot

Biztonságos utazásokra vonatkozó kritériumrendszernek, közös oltási bizonyítványnak és uniós vállalati higiéniai tanúsítási címkének is szerepelnie kell az új uniós turizmusstratégiában. 

A képviselők a minap 577 szavazattal, 31 ellenszavazat és 80 tartózkodás mellett elfogadott, a fenntartható turizmus uniós stratégiájáról szóló állásfoglalásban fogalmaztak így. Az állásfoglalás leszögezi: a koronavírus-járvány megbénította az uniós turisztikai ágazatot, ahol a 27 millió munkahelyből hatmillió veszélyben forog, miközben az ágazat az uniós GDP mintegy tíz százalékáért felelős. Ezért sürgetik a tagállamokat, hogy ezt a szektort is vegyék be a nemzeti helyreállítási tervükbe, és fontolják meg az ágazatra vonatkozó átmeneti héacsökkentést.


„Biztonságos és tiszta” turizmus

A járvány miatt „az utazók igényei a biztonságos, tiszta és fenntarthatóbb turizmus irányába mozdultak el” – fogalmaz a Parlament, és felszólítja a tagállamokat, hogy haladéktalanul kezdjenek el közös kritériumokat alkalmazni a biztonságos utazásra. Ezek között az indulás előtti tesztelésre vonatkozó közös egészségvédelmi protokollnak is szerepelnie kellene, valamint annak az előírásnak is, hogy karantén csak végső esetben alkalmazható.


A közös oltási bizonyítvány megkönnyítené az utazást

A közös oltási bizonyítvány megkönnyítené az utazást, és azt PCR-vizsgálat és karantén helyett lehetne elfogadni, mondják a képviselők. Az új bizonyítványnak tekintettel kell lennie a magánélethez és adatvédelemhez való jogra, és attól fogva lehetne alkalmazni, amikor már elegendő tudományos bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy a beoltott személyek nem adják tovább a fertőzést.

Az állásfoglalás emellett uniós higiéniai tanúsítási címke bevezetésére is ösztönzi a Bizottságot. A címke igazolná, hogy a vállalatok megfelelnek a koronavírus-fertőzés megelőzésére és leküzdésére vonatkozó higiéniai minimum-előírásoknak, és segítene a turisztikai ágazatba vetett bizalom helyreállításában.


Európai turisztikai ügynökség felállítását javasolják

A képviselők üdvözlik a Re-open EU portál elindítását, és sürgetik a tagállamokat, hogy világosan tájékoztassák a Bizottságot a szabad mozgásra vonatkozó jövőbeli korlátozások alkalmazásáról vagy megszüntetéséről. Hangsúlyozzák, a járvány utánra tekintve a Bizottságnak a 2010-es turisztikai stratégiától eltérően kell megközelítenie az ágazati terveket ahhoz, hogy Európa továbbra is a világ első számú turisztikai célpontja maradjon. Az állásfoglalás végül javasolja egy európai turisztikai ügynökség felállítását, amely népszerűsítené az európai márkát, biztosítaná a legfrissebb adatokat, segítene a kis- és középvállalkozásoknak az uniós források elérésében, és támogatná az ágazatot a jövőbeli válságokra való felkészülésben.


Az uniónak sürgősen fel kell gyorsítania a védőoltásokat Európa-szerte

Cláudia Monteiro de Aguiar (EPP, Portugália): „A jelentés európai szintű összefogást vár ahhoz, hogy a válság által leginkább sújtott területeken is újraindulhasson a turizmus. Támogattuk az oltási bizonyítvány és a higiéniai tanúsító címke ötletét, de amire igazán szükség van, az a különböző tesztelési módszerek megfelelő európai koordinációja, anélkül hogy extra költséget terhelnénk az európaiakra. Az uniónak sürgősen fel kell gyorsítania a védőoltásokat Európa-szerte, a zöld és a digitális átmenet támogatására pedig megfelelő pénzügyi eszközöket kell biztosítania” – mondta a jelentéstevő.


Soha nem látott válság a turizmusban

Ujhelyi István (S&D, Magyarország): „Soha nem látott válság van a 25 millió munkavállalót érintő turizmus iparágban. A Thomas Cook utazási iroda csődje és most a koronavírus-járvány rámutatott, hogy uniós szintű megoldásokra van szükség: azonnali pénzügyi támogatásra, válságkezelési mechanizmusra, az utazást elősegítő, egyértelmű szabályokra és hosszú távú európai turisztikai stratégiára. A turizmus része az európai zöldmegállapodásnak, a digitalizáció révén pedig fenntarthatóbb módon indulhat újra az ágazat. A Bizottság, meghallgatva a parlamenti javaslatot, az Európai Egészségügyi Unió létrehozása mellett döntött, költségvetést is biztosítva ehhez a hétéves uniós büdzséből. Biztos vagyok benne, hogy a következő hónapok során Európa vezetői is felismerik, hogy a turizmus területén is hasonló lépésre: az Európai Turizmusunióra van szükség” – mondta Ujhelyi István, a téma árnyék-jelentéstevője és a Közlekedési Bizottság alelnöke. (Forrás: az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája)