2022. augusztus 12., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Fenntartható fejlődés

A Fenntartható Fejlődés Főosztály koordinátora, Borbély László államtanácsos által vezetett küldöttség október 12–13-án részt vett az Európai Fenntartható Fejlődés Hálózata (ESDN) által szervezett Európai zöldmegállapodás 2020: a jövő megállapodása című online konferencián.

Románia ez év eleje óta tagja az Európai Fenntartható Fejlődési Hálózat (ESDN) tanácsadó testületének, ez az egyik legfontosabb szervezet, amely részt vesz a 17 fenntartható fejlődési cél (SDG) nemzetközi szintű megvalósításában. A konferenciát az ESDN szervezte a német szövetségi környezetvédelmi, természetvédelmi és nukleáris biztonsági minisztériummal együttműködve, az EU Tanácsa német elnökségének egyik eseményén belül. A 3. ülésszakon – Transformation towards a Sustainable Future – részt vett Angela Merkel német kancellár is.

„Az Európai Bizottság a 2030-as menetrend megvalósításának koncepcióján dolgozik, az európai zöldmegállapodás határozott útmutatást ad a szén-dioxid-mentesítés elérésére, Angela Merkel német kancellár pedig az ESDN videókonferenciáján a fenntartható fejlődési célok figyelembevételével határozott üzenetet küldött az újjáépítés támogatására. Mindez igazolja, hogy a fenntartható jövő felé vezető út most kezdődik. Itt az ideje, hogy alapvetően változtassunk életmódunkon. Átfogó stratégiára van szükségünk, és ez nem valósítható meg erős intézményi háttér nélkül” – nyilatkozta Borbély László államtanácsos.

A konferencián a fenntartható fejlődés szempontjából fontos európai politikai döntéshozók és szakértők vettek részt. A két nap alatt több interaktív plenáris ülésre került sor. Az első ülésszakon – A jövő megállapodása – inspiráció és szándék – Borbély László hozzászólásában hangsúlyozta a partnerségek kialakításának szüksé- gességét a fenntartható fejlődés területén érintett nemzetközi testületekkel, mivel az intézményközi együttműködés döntő fontosságú, különösen a jelenlegi helyzetben.

Ezen az ülésen a fiataloknak lehetőségük volt bemutatni innovatív elképzeléseiket a klímaváltozás hatásáról. Romániát Mihai Marica ifjúsági küldött és Dana Patricia Novăcescu, az UNICEF Románia Gyermekbizottságának tagja képviselte, előadásukat nemzetközi szinten is nagyra értékelték. Felhívták a figyelmet arra, hogy a döntéshozatali folyamatban elengedhetetlen annak a lehetőségnek a megteremtése, hogy innovatív ötletekkel és megközelítésekkel, elszántságukkal és elképesztő potenciáljukkal a fiatalok is részt vállaljanak. Olyan gazdasági modellt javasoltak, amely figyelembe veszi mind az ország-, mind a társadalmi határokat, és amely biztosítja az emberek és a környezet jólétét és egészségét.