2021. május 15., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egyszerűsítették az építési engedélyezést Marosvásárhelyen

Egyszerűsítették az építési engedély kibocsátását – jelentette ki csütörtöki sajtókonferenciáján Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere. A város főépítészével, Daniela Miheţcel együtt tartott tájékoztatón a városvezető hangsúlyozta, kiemelt figyelmet fordítanak a belvárosi övezetre, a műemlék épületek állagának javítására, az épületek homlokzatainak rendbehozatalára. Az önkormányzat a jövőben megtiltaná a műanyag nyílászárók felszerelését a belvárosi műemlék épületeken. 

A tanács idén január végén új építkezési szabályzatot fogadott el (a január 28-i 6. számút), amely illeszkedik az általános városrendezési tervhez, egyszerűsíti az építési engedélyezést. 

– Az építési engedélyt igénylőknek ezután nem kell több igazgatóságra járniuk megszerezni a különféle jóváhagyásokat, nem kell az adminisztráció útvesztőiben kínlódniuk, miután a dokumentációt személyesen vagy online benyújtották, azt az illetékes igazgatóságok megkapják” – mondta Soós Zoltán. A város főépítésze hozzátette, ha a dokumentáció rendben van, a jóváhagyásokat 5 napon belül kibocsátják. Hasonlóképpen, az övezeti vagy a részletes városrendezési terv esetében is egyszerűbb lesz az eljárás. 

– Díjszabás ellenében gyorsított eljárással is kérhető a jóváhagyások kibocsátása. Ha a polgárok ismerik a szabályzatot, átlátható a folyamat, akkor mindenki időt takarít meg. A városháza a maga részéről csökkenti az ügyintézés idejét, a végső engedélyhez szükséges, más közintézményeknél igényelt jóváhagyások beszerzése a törvényes rendelkezéseknek megfelelően zajlik – tette hozzá Daniela Miheţ. A polgármester a szabályzat kapcsán közölte: a lakóparkok építése esetében a beépíthető felület meghatározott, a parkolást is szabályozza: vagy az épület alagsorában, vagy például függőleges rendszerű parkolóház építésével kell csökkenteni a parkolók által elfoglalt zöld területet. 

Fotó: Nagy Tibor 


Soós Zoltán bejelentette: a belváros arculatának meg kell újulnia, ehhez elsősorban a műemlék épületek homlokzatát kell rendbe tenni, ugyanakkor megtiltanák a műanyag nyílászárók felszerelését a műemlék épületeken, hiszen a már meglévők nagyon sokat rontottak a városképen. 

– A jövőben nem engedélyezzük ezeket, és megoldást keresünk arra, hogy a már felszerelt műanyag nyílászárókat (ablakokat, ajtókat) kicseréljük. Az 1950-es, 1960-as évek után épített épületekre nem vonatkozik majd ilyen korlátozás. A homlokzatok felújításánál a színekre is figyelnünk kell, meg kell határozni az urbanisztikai szabályokat – tette hozzá a polgármester. Az épülethomlokzatok felújítására 2023-tól kezdődően európai uniós alapokra is lehet pályázni, Marosvásárhely ezt meg fogja tenni – tudtuk meg a tájékoztatón. Jelenleg az 1918. December 1., valamint az 1989. December 22. utca és a főtér rehabilitációját célzó pályázat van folyamatban, a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére kiírták a közbeszerzési eljárást, az ajánlatok benyújtási határideje március 7. – tudtuk meg. 

Soós Zoltán közölte, jelenleg mintegy 300 rossz állagú, elhanyagolt műemlék épület tulajdonosaira készülnek büntetést kiróni, ami az épületadó megemelését jelenti. De, tette hozzá, meg fogják vizsgálni, hogy ezek tulajdonosai milyen okból kifolyólag nem újították fel az épületeket, ugyanis jogszabályi lehetőség van arra, hogy az önkormányzat átvállalja ezen munkálatok elvégzését, ha a tulajdonos anyagi helyzete ezt nem teszi lehetővé. 


Ötletbörze a sétálóutcák kialakítására 

Marosvásárhelyen részlegesen a Bolyai utcát, az Enescu utcát és a Győzelem tér 3. szám alatti, a városháza előtti teret alakítaná át az önkormányzat sétálóövezetté hétköznaponként délután, illetve hétvégén. 

Ebből a célból ötletbörzét hirdetnek meg, a beérkező pályázatoknak olyan szempontokat kell figyelembe venniük, mint például a tér multifunkcionális (történelmi, gazdasági, kulturális) jellegének megőrzése, a turisták számára vonzóvá tétele; tájépítészeti szempontból is megújulásra van szükség, és nem utolsósorban arra várnak javaslatokat, hogy hogyan szervezzék át a járműforgalmat, csökkentsék a légszennyezést, és elérjék azt, hogy minél többen alternatív közlekedési eszközöket használ-janak. 


Szelektív hulladékgyűjtés – szerepel a feladatfüzetben 

Az önkormányzat február 15-i ülésén felbontotta a szerződést a Sylevy köztisztasági szolgáltatóval, amely azonban legkevesebb 90 napig, de szükség esetén a versenytárgyalás lebonyolításáig és az új szolgáltatóval való szerződéskötésig biztosítja a hulladék begyűjtését – jelentette ki a polgármester. Hozzátette: az új szolgáltató kiválasztására kiírt pályázat feladatfüzete tartalmazni fogja a szelektív hulladékbegyűjtést is. Különválasztják tehát a háztartási szemét elszállítását és az utcatakarítást, illetve elkezdik a szelektív hulladékgyűjtést. Az új szolgáltatóval megkötendő szerződés addig lesz érvényben, amíg az ADI Ecolect megyei társulás le nem bonyolítja a 2-es övezet esetében a köztisztasági szolgáltató kiválasztására kiírt közbeszerzést.