2024. august 17., Saturday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Felújítják és bővítik a járóbeteg-rendelőt

Hétmillió lejes finanszírozást nyert az erdőszentgyörgyi önkormányzat a kórház járóbeteg-rendelői részlegének a teljes felújítására, valamint manzárdszinttel való bővítésére. A projekt keretében ugyanakkor performáns orvosi felszerelések vásárlására is lehetőség adódik. 

Két hónapja Kánya Botond személyében új menedzsere van az erdőszentgyörgyi kórháznak. Az intézményvezető ottjártunkkor elmondta, hétmillió lejes finanszírozást nyertek a regionális operatív program keretében, aminek köszönhetően az erdőszentgyörgyi kórház járóbeteg-rendelői részlegének épületét felújítják, átalakítják a belső tereket, valamint manzárdrésszel bővítik az ingatlant. Jelenleg a szerződés aláírására várnak, amint ez megtörténik, következhet a közbeszerzés, és remélhetőleg tavasszal sikerül nekifogni a munkálatoknak.


Az épületkorszerűsítés és -bővítés mellett korszerű orvosi felszerelések vásárlása is része a projektnek. Amire a legnagyobb szükség van, az egy röntgengép, a kórház ugyan már rendelkezik ilyen berendezéssel, viszont szeretnének egy új, performáns készüléket. Emellett – a tervek szerint – többek között egy defibrillátort, valamint EKG-, és Doppler-készülékeket is beszereznek majd.

A térségben mintegy harmincezer lakost kiszolgáló kórház járóbetegrészlegén számos szakterületen van hetente-kéthetente szakorvosi rendelés, ugyanakkor óriási segítség az erdőszentgyörgyieknek, illetve a térség lakóinak, hogy laborvizsgálatok elvégzéséért sem kell Marosvásárhelyre utazniuk. A járóbetegrészleg bővítése lehetővé teszi majd újabb rendelők kialakítását, ezért a menedzser szerint további szakterületeket szeretnének helyben elérhetővé tenni a páciensek számára, természetesen az igények függvényében. Gondolkodnak többek között diabetológián, illetve bőrgyógyászaton is. 

A menedzser kifejtette, a belgyógyászat épülete is felújításra szorulna, viszont ez egyelőre nincs a helyi önkormányzat tulajdonában, amennyiben sikerülne megszerezni a tulajdonjogot, pályázni lehetne a felújítására és manzárdrésszel való bővítésére. 



Korszerű tanintézetek a bölcsődétől az iskoláig

Erdőszentgyörgyön jelenleg számos pályázat kivitelezése van folyamatban, amelyek közül több a tanintézetekre vonatkozik. Ennek köszönhetően egy-két éven belül a bölcsődés aprónéptől az általános iskolás diákokig minden gyerekkel vadonatúj épületekben, korszerű körülmények között foglalkoznak majd a pedagógusok. 

– Ebben a mandátumban két fő prioritást határoztunk meg: az egyik a Rhédey-kultusz ápolása – gondolok itt elsősorban a múzeum létesítésére, valamint a kastély körüli tér rendezésére –, a második pedig az oktatási intézmények korszerűsítése. 

Egy nyertes pályázat révén megújul és közel háromszorosára bővül a régi Dózsa György utcai iskola. Huszonkét tanterem és százhúsz férőhelyes étkező fogadja majd itt az 1–8. osztályos diákokat, ugyanakkor az udvarra egy műfüves pályát is tervezünk. A munkálatokkal jó ütemben halad a kivitelező, bízom benne, hogy a jövő év végére birtokba tudják venni a gyerekek az új, korszerű épületet – fejtette ki Csibi Attila polgármester. 

Hozzátette: amint elkészül az új iskola, tantermek szabadulnak fel. A városvezetés középtávú tervei közé tartozik a szakoktatás erősítése, hiszen a mindennapok tapasztalata arra utal, hogy nagy hiányosságok vannak ezen a téren. Az erdőszentgyörgyi líceumban működik szakoktatási vonal, viszont ezt szeretnék bővíteni olyan képzésekkel, amely szakmák a környéken, de akár országos viszonylatban is hiányoznak. – Ezt akkor tudjuk elkezdeni, amikor lesz elegendő helyünk újabb szaktantermek berendezésére, ugyanakkor meg kell keressük azokat a vállalkozókat, akik partnerként gyakorlati vonalon is lehetőséget biztosítanak a gyerekeknek a szakma alapjainak az elsajátítására – ismertette terveit a városvezető. 

A Dózsa György úti iskola mellett két másik, elsősorban az erdőszentgyörgyi, valamint a környékbeli kisgyerekes családokat érintő beruházás is folyamatban van: az egyik a református egyház által épített bölcsőde-napközi. Jelenleg az épület tetőzetén dolgoznak, és remélhetőleg az év végéig befejezik a munkálatot. Az épület négy csoport befogadására alkalmas, és a tervek szerint két bölcsődei, illetve két napközis csoportban fogadnák ott a legkisebbeket, viszont Csibi Attila kifejtette, tárgyalni szeretne a református egyházzal annak érdekében, hogy némileg módosítsanak az eredeti elképzelésen, és kizárólag bölcsődei csoportok működjenek ebben az intézményben, ugyanis az igény nagyon nagy, a környéken, Makfalván, Gyulakután, Balavásáron, Kibéden nincsen bölcsőde. 

Azért került szóba ez a változat, mivel időközben a város megnyert egy közel egymillió euró értékű uniós pályázatot, amely egy óvoda-napközi építésére vonatkozik. Készen van a kivitelezési terv, következik a közbeszerzési eljárás, és előreláthatólag jövőben elindul az építkezés, és az év végére el is készülne az új kisdedóvó. 

A tanintézetek kapcsán megtudtuk, hogy felújítják a líceum tornatermét, többek között kicserélik a padlózatot. 

Továbbá a családorvosi, illetve fogorvosi rendelőknek otthont adó épület tetőzetének a javítása folyamatban van, jövőben pedig a külső felújításra is sor kerül. 

Miután sokéves várakozás után végre jó minőségű aszfaltút köti össze Bözödöt Erdőszentgyörggyel, jó hír a bözödi lakosoknak, hogy a megyei tanács támogatásának köszönhetően aszfaltréteg kerül a települést átszelő útszakaszra is, ugyanakkor a beruházás részeként kibetonozzák a sáncokat, valamint rendbe teszik a járdarészt is. 

Csibi Attila polgármester


Készül a Rhédey-múzeum 

Öt szobát átfogó Rhédey-múzeumot alakítanak ki az erdőszentgyörgyi Rhédey-kastély emeleti termeiben, ahol a korhű műtárgyak mellett korszerű vizuális megoldások is hozzájárulnak ahhoz, hogy a látogató teljesebb képet kapjon a Rhédeyekről és az akkori korról. Elsősorban a Rhédey család történetét, legnevesebb személyiségeit mutatja be, kiemelt hangsúlyt fektetve az Erdőszent-

györggyel és az angol királyi házzal való kapcsolatára. A múzeumot nagyszabású ünnepség keretében szeptember 20-án avatják fel. 

Régóta megszületett az ötlet, hogy méltó helye lenne a kastély épülete a Rhédey család életének, történetének átfogó bemutatására, de most sikerült megvalósítani az erdőszentgyörgyi önkormányzat tervét, hogy Rhédey-múzeumot létesítsenek, ami kiemelt turisztikai vonzerővel ruházná fel a kisvárost. 

A Rhédey-kastélyban ottjártunkkor Kinda István néprajzkutató, valamint az ezzel megbízott szakembercsapat már javában dolgozott a kiállítás előkészítésén. A tágas termek falát a régi idők hangulatát idéző kárpitréteg borítja, egy nyertes pályázat révén korhű bútorzatot vásárolt az önkormányzat, ami nagymértékben hozzájárul majd a múlt megelevenítéséhez. Ugyanakkor a falra rögzített, csöppet sem szokványos képernyőkön vetített kisfilmek segítenek a turistáknak megismerni a Rhédey család életét. A múzeumot történészek segítségével és több ország levéltáraiban végzett kutatásokra alapozva alakítják ki. 

Menyhárt István projektmenedzser lapunknak elmondta, egy öt szobából álló Rhédey-kiállításról van szó, mindenik teremnek lesz egy tematikája, például az első szobát a Rhédey családnak szentelik, a második Rhédey Klaudia személyéről szól, a harmadik egy bálterem lesz, ami mintegy összeköttetés Klaudia, valamint leendő férje, Alexander között. A negyedik szoba Alexander személyét eleveníti majd meg, az ötödikben pedig a Rhédey, valamint az angol királyi családdal való kapcsolat érdekességeivel ismerkedhetnek meg a látogatók. 

– A lényeg az, hogy egy körbejárható tér lesz, a padlózat is úgy lesz kialakítva, hogy ösvényszerűen vezesse a turistákat egyik szobából a másikba. Mindenik térben filmecskéken keresztül ismertetik majd az ott látottakat, például a Klaudia-szobában Klaudia fog megjelenni a kisfilmben – árult el néhány érdekes részletet Menyhárt István. Mint mondta, komoly kutatás előzte meg a múzeum kialakítását, és rengeteg munka áll a hátterében, például sikerült megszerezni a Klaudia előkerült naplója egy részletének a másolatát, amit le kellett fordíttatni, de úgy, hogy a korabeli, jellegzetes nyelvhasználat köszönjön vissza benne. A projektmenedzser szerint az lett volna az ideális, ha a teljes felső szintet Rhédey-múzeummá tudják alakítani, viszont ez – elsősorban az anyagi korlátok miatt – nem sikerült.

Mivel a kastélyt teljesen üresen kapták, a tárgyi anyagot, a korabeli bútorokat, amelyek kiállításra kerülnek, uniós pályázat révén szerezte be az erdőszentgyörgyi önkormányzat. Érdeklődésünkre Menyhárt István kifejtette, lehetséges, hogy a településen maradtak fenn tárgyak, de ezt jogszerűen nem kérhetik senkitől, ugyanis nem tudhatják, hogy mi módon került a birtokukba. Ugyanakkor nem is találtak olyan tárgyakat, amelyekről egészen biztosan kijelenthetnék, hogy a Rhédey-kastélyból származnak. Ezért nem a kastélyból származó, de korhű műtárgyakat vásároltak, ezek közül több mint ötven a budapesti Nagyházi Galériából származik. Ezek fogják képezni a kiállítás alapját, a különféle vizuális megjelenítések, kisfilmek, korabeli fotók pedig kiegészítik a történetet. 

– Sok képet kértünk a budapesti Nemzeti Levéltárból, és ezúton is köszönjük nekik, hogy ingyen a rendelkezésünkre bocsátották ezeket, ugyanakkor Stuttgartból is szereztünk fotókat – tette hozzá Menyhárt István. 

Károly herceget is meghívták

A szeptember 20-ra tervezett ünnepélyes múzeumavatóra Károly herceget is meghívták, egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy a királyi család tagja eleget tesz-e a meghívásnak. Ugyanakkor a központi régió, valamint a vidékfejlesztési ügynökség vezetői is hivatalosak az ünnepélyes alkalomra, hogy ezúttal ismertessék a pályázatokat, amelyek révén a kastély környezetét ahhoz méltó módon fogják kialakítani. 

Csibi Attila, Erdőszentgyörgy polgármestere lapunknak elmondta, ha elkészül a Rhédey-múzeum, akkor az nemcsak Erdőszentgyörgynek, hanem Maros megyének is a büszkesége lesz. 

A városvezető sajnálatát fejezte ki, hogy nem sikerült elindítani a pályázatot, amit a Rhédey-kastélypark rendbe tételére nyertek, és amely munkálat igen sürgős volna, ugyanis a kastélylátogatásra érkezők porban, sárban tudják megközelíteni ezt a turisztikai látványosságot. Mint mondta, aláírták a szerződést a kivitelezővel, de a pályázat nyertessé nyilvánítása óta emelkedtek az árak, és ilyen körülmények között a rendelkezésre álló összeg nem fedezi a teljes költséget, így még keresik a megoldást erre a problémára. Emellett van egy másik uniós pályázatuk, ami szintén a kastély körüli terület rendezését célozza, a bentlakás mögötti közel kéthektáros területet parkosítják. A közbeszerzés lejárt, és remélhetőleg még idén elkezdődnek a munkálatok. Amint lezárul ez a két pályázat, végre méltó környezet fogadja majd a kastélylátogatásra szép számban érkező turistákat. 

Fotó: Nagy Tibor

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató