2022. augusztus 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hol az aszály okozta károkról, hol az árvizek nyomán kialakult katasztrofális helyzetről szóltak a kora reggeli hírek, halálos balesetekkel „fűszerezve”. És persze, közben a „mindenki mondja a magáét” műsorok nem felejtették el a magyar miniszterelnök tusványosi beszédét „szőrözni”, egyes politikusok kapva kapnak az alkalmon, hogy megpróbálják kiebrudalni az RMDSZ-t a kormánykoalícióból.

Emlékeztetünk, hogy a magyar kormányfő ominózus tusványosi beszédét a helyszínen próbálták a Nemzet Útja hazafias érzelmektől (túl)fűtött vezetői a szónokba fojtani, sikertelenül. Azonban az említett hazafiak nem adják fel könnyen. 

A múlt pénteken ugyanők Székelyudvarhelyen „ünnepelték” a román himnusz napját. A szervezet vezetője szerint – akiről egyesek azt állítják, hogy ha nem volna, ki kellene találni – azért mentek éppen abba a székelyföldi városba, mert „ők mindig oda mennek, ahol a legnehezebb a román identitásúaknak”. 

Ugyanakkor, mint mondta, az is fáj neki, hogy „Udvarhelyen túl ritkán hangzik el a román himnusz”. Ezt ott helyben „orvosolták” és többször is elénekelték, recsegő hangszórókkal, trikolórokat lengetve, Romániát éltetve. Természetesen Székelyudvarhelyre is magukkal vitték a Tusványoson használt molinót, miszerint örök igazság, hogy Erdély román föld.

A Nemzet Útja bizonyára úgy gondolja, hogy épp Udvarhelyen a legsanyarúbb a románok sorsa, azért mentek oda. Mégis valami hiba csúszhatott a szervezésbe, mert az udvarhelyieket láthatóan hidegen hagyta az esemény. A rendfenntartók többen voltak, mint a „nép”. Annak ellenére, hogy a szervezet vezetője közösségi oldalán buzdított részvételre, nem igazán tolongtak sem az eseményen részt venni óhajtók, sem a kíváncsiskodók. Mintegy félszázan, többségükben gyerekek érkeztek Székelyudvarhelyre, a szervezők szerint Brassóból, Sepsiszentgyörgyről, Bákóból, Moineşti-ről, Vranceából, Bukarestből, Kolozsvárról, az egész országból. 

A szövegekből kiderült, hogy mivel nem értenek egyet. Természetesen Magyarország és az RMDSZ politikájával, amelyek célja szerintük az „úgynevezett Székelyföld autonómiájának kivívása, és az egységes román nemzetállam szétzúzása”.

Nos, meglehet, hogy a vérszegény érdeklődés előrevetíti a következő választásokon való részvételt. A pénteki rendezvényről hiányzott az AUR, holott korábban – emlékezzünk az úzvölgyi eseményekre – együtt szervezték a hasonló eseményeket. Előfordulhat, hogy hiába próbálják egymás ellen uszítani a magyarokat és a románokat, az egyszerű emberek nem „vevők” rá. Politikusok nélkül jól megvannak egymás mellett. Székelyföldön is.