2021. szeptember 22., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Marosvásárhelyről indult a 15. Székelyföldi Körverseny

Szerdán délben rajtolt a Marosvásárhely jelképének számító szecessziós épületek mellől a 15. Székelyföldi Körverseny, amely a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség versenynaptárában 2.2-es besorolással szerepel. Az esemény rangját bizonyítja, hogy az országúti kerékpározás élvonalába tartozó országok versenyzői is jelen vannak a körversenyen. A rajtot megelőző napon sajtótájékoztatón vettek részt a versenyt támogató megyei önkormányzatok elnökei, a polgármesterek és a kiemelt szponzorok. 

Fotó: Karácsonyi Zsigmond


A biciklizés összeköt 

A tokiói paralimpiára készülő ifjúsági és sportminiszter, Novák Károly Eduárd nem lehetett jelen az általa létrehozott rangos rendezvényen, de a kabinetfőnöke által tolmácsolt üzenetében hangsúlyozta: – A Székelyföldi Körverseny az egyik legkedvesebb projektem, az idei pedig különösen. A verseny új, ünnepi ruhába öltözött, megváltozott az elnevezése, a logója és az arculata. Az eddig Hargita és Kovászna megyére kiterjedő versenybe az idén először bekapcsolódik Maros megye is. Székelyföld legfontosabb sporteseményét ezelőtt 15 évvel indítottuk Csíkszereda akkori polgármesterével, Ráduly Róbert Kálmánnal. A Székelyföldi Körverseny több mint egy egyszerű bicikliverseny. A térség és az itt élő emberek nagyszerűségét hirdeti. A biciklizés összeköti az embereket, kultúrákat, hagyományokat. Mi ezt az üzenetet akarjuk a versennyel közvetíteni. Ezt az üzenetet fogja hordozni a 20 részt vevő csapat – négy kontinentális, 12 klubcsapat és négy nemzeti csapat, amelyek tíz különböző országból érkeztek. Ez a székely és a nemzeti sport ünnepe.

Magyar bajnok

Fotó: Karácsonyi Zsigmond


Már nem csonka a megmérettetés 

Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere örömmel nyugtázta, hogy az általa vezetett megyeszékhely a verseny kiindulópontja lett. Jó alkalom a város nevezetességeinek népszerűsítésre. Jelképesnek nevezte, hogy az ünnepélyes megnyitóra és a csapatok bemutatójára a várban került sor. Biztosította a szervezőket, hogy továbbra is a támogatók közt lesz Marosvásárhely. 

A Székelyföldi Körverseny nemcsak a sportolókat, hanem régiókat, megyéket és településeket is összehoz – hangsúlyozta Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke. Bár Marosvásárhelyt és Maros megyét az eddigi évek során a körverseny elkerülte, most örömmel vette tudomásul, hogy az innen induló kerékpárosok a Nyárád- és Küküllő-mentén is áthaladnak. 


Az elvágott kapcsolatok újraépítése 

A közúti infrastruktúra és kapcsolattartás szempontjából van még tennivaló, világított rá kissé ünnep-rontó módon Borboly Csaba, Hargita megye elöljárója: – Ha csak Hargita és Maros megyét nézzük, azt látjuk, hogy legalább hat olyan megyei utunk van, amit felszámoltak. Családokat zártak el egymástól azáltal, hogy lehetetlenné tették a közlekedést. Sok esetben száz kilométeres kerülőt kell tenni, hogy egymáshoz eljussanak. Hagyományos kulturális, társadalmi kapcsolatok szűntek meg. Ezeknek újra teret kell adni, hisz senki sem akar a periférián lenni. Mindenki azt szeretné, hogy egymást erősítsék. Erről szólnak a székelyföldi együttműködések. Nem elég csak beruházásokban gondolkodni, hanem életet kell bele lehelni. Ilyen tekintetben a Székelyföldi Kerékpáros Körverseny szinte egyik legnagyobb szimbóluma ennek a térségnek. Most, amikor a kerékpározás reneszánszát éli, a klímaváltozás szempontjából is a biciklinek áll a zászló, nagyon hasznos a népszerűsítésben ez a verseny. Válasz nélküli kérdések

A marosvásárhelyi várban bemutatkozó csapatok igazolták a paralimpikon sportminiszter szavait: igazi sportbarátságot tapasztaltunk a megkülönböztető trikókért harcba szálló bringások közt. A csapatokon belül is a nemzetek és nyelvek kavalkádja volt tetten érhető. A nagy európai körversenyek utánpótlásai méregették egymást és az ellenfelek bringáit. Hisz a technika ebben a sportágban sokat jelent. Talán ezért is sorvadt el a valamikor országosan jegyzett marosvásárhelyi kerékpársport. A sajtótájékoztatón időhiányra hivatkozva nem adtak lehetőséget, hogy az újságírók feltegyék a kellemetlen kérdéseiket. Pedig szerettük volna megtudni a sportminisztérium és a helyi közigazgatás elképzelését a marosvásárhelyi kerékpársport jövőjéről, tekintettel arra, hogy mind több fiatal szeret biciklizni. De ahhoz biztonságos, kerékpárosbarát közutak kellenek, támogatás a megfelelő versenykerékpárok beszerzésére és nem utolsósorban Novák Eduárdhoz hasonló, megszállott szakemberek. 

Fotó: Nagy Tibor