2020. augusztus 13., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kampányban a politikusok sokat ígérnek. Közte olyasmit is, ami szóba sem kerülne abban az esetben, ha eddig rendesen végezték volna a dolgukat.

Ha nem a játékszerükként kezelnék az országot és adófizetőit, akkor egyebek mellett azon kellene dolgozzanak, hogy az állam intézményrendszere jól működjön, vagyis hozzáértő és tisztességesen megfizetett személyzet végezzen hatékony munkát a hivatalokban. Ez összetevőkből a bérszínvonalon még-még dolgozott a jelenlegi kormányzat, de miután már évtizedek óta bevett gyakorlat az, hogy a meleg hivatali bársonyszékeket a kisebb és nagyobb főnökök, illetve azok talpnyalói körének pereputtyaiból töltik fel, a hozzáértéssel és a hatékonysággal nem kis gondok vannak. Ehhez már csak egy olyan kormányfő kell, aki nemcsak külföldön képes eltévedni, hanem itthon sem tudja, hogy hol jár, de ha mikrofont lát, akkor beszél. És azt mondja, hogy ki kell iktatni az építkezési engedélyeket annak érdekében, hogy a helyi önkormányzatok könnyebben juthassanak hozzá a nekik szánt fejlesztési alapokhoz. Hogy ezalatt pontosan mit értett, azt még találgatják, mert logikusan az építkezési engedélyeknek nincs sok köze a finanszírozáshoz, de valószínűleg a bürokratikus gépezet egyszerűsítésére gondolt. Ötletnek ez nem is lenne rossz, de nem ott van a gond, ha valamilyen munkálatot engedélyeztetni kell. Hanem ott, ha az erre illetékes hivatal a szükséges idő tízszeresét pepecseli el a papírmunkával, mert tele van valakiknek a valakijeivel, akik épp csak a jól fizetett munkájukhoz nem értenek. Ha nem az ismeretségek és a megfelelő színű pártkönyv lenne ilyen helyeken a kiválasztási kritérium, hanem a hozzáértés, működhetne gyorsan és hatékonyan is az intézményrendszer, ahogy a nyugatibb fertályokon.

Még az is meglehet, hogy a regáti szőke ciklon az engedélyirtó nyilatkozatával csak le akarta tromfolni a képviselőházat, amelyik nemrégiben fogadott el egy olyan törvénymódosítást, hogy a napelemek felszereltetéséhez ne kelljen építési engedély. Mert ők támogatják a zöldenergiát. Ez kitűnő, csak akkor majd valakinek eszébe kellene jusson például a tűzoltók támogatása is, mert ha megágyaznak a szomszéd Józsik által okosan megszerelt villanyhálózatok divatjának, akkor módiba jöhetnek a lakástüzek. Ráadásként némi kósza áramütéssel is, bár ilyen feltöltődést csak a hasonló ötletek gazdáinak lenne szabad kívánni. Mert az csípősen ébresztené rá őket, hogy az ilyen botcsinálta ötletekkel emberéleteket sodornak veszélybe.