2020. január 25., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egyik népszerű televízióadó ezúttal nem az üdülő személyek elégedettségét vizsgálta, hanem a szállodák vezetőit, alkalmazottait faggatta arról, hogy a tengerparti elit hotelekben mi marad a vendégek után. 

A kifogások először is a vakációs jegyekkel először szabadságolókra vonatkoztak, akik július–augusztusban elsősorban a tengerparton üdülnek családjukkal együtt. De mivel a főszezonban megemelkedő árak mellett a „voucher” csak három napra fedezi a költségeket, vannak családok, amelyek a hátsó ajtón titokban lopják be kisebb és nagyobb gyermekeiket, hogy aztán a vendéglőben derüljön ki, hogy ingyen szeretnék üdültetni őket. 

A másik jellegzetesség, hogy egyeseknek hiába van joguk a napi ötszöri teljes ellátásra (all inclusive), van olyan szoba, ahol az éjjeliszekrényen elhelyezett rezsón rendszeresen fő a csorba, ami állítólag ízletesebb a vendéglői kosztnál, és agresszíven illatosítja a szállodai folyosókat. S hogy a hozzávaló kéznél legyen, a minihűtőszekrény tartalmát kirámolják, elfogyasztják, és oda helyezik el a nyersanyagot, ami könnyen megromlik, ha az elektronikus kártya hiányában, ami a szobaajtót nyitja, nincs áram az italoknak szánt hűtőszekrénykében. A megromlott hús és zöldség eltakarítása a kedves vendégek távozása után a takarítószemélyzetre marad.

A júliusban elhangzott tévéadásból kiderül, hogy a reggelire kínált élelmiszereknek van a legnagyobb keletje. Olyan vendége is volt az egyik háromcsillagos tengerparti szállodának, aki száz csomagocska vajat gyűjtött össze, és a bárban dolgozó pincért kérte meg, hogy tárolja hűvös helyen, amíg haza nem utazik. 

A statisztikák szerint a román vendégek tíz százaléka érzi szükségét annak, hogy egy emlékkel távozzék a szállodából, ahol a szabadságát töltötte. Legtöbben a törülközőket akarják magukkal vinni. Egy szobafoglaló portál adatai szerint a vendégek több mint hetven százaléka szeret bele a törülközőkbe, majd amikor tetten érik, teszi magát, hogy a sajátjával tévesztette össze. Olyan vendég is van, aki négy-öt törülközőt készül hazavinni.

Népszerűségben az evőeszközök következnek, amelyekkel egyesek már az első este megtömik a zsebüket. 22 százalékuk szeret bele a távirányítóba, és indulna vele haza. De vinni akarják a hajszárítót, a fürdőköpenyt, az inoxtálcát és a falon levő képet is. A szállodák többségében ellenőrzik a szobát, amikor a távozó leadja a kulcsot vagy a kártyát, és ha rajtakapják, a garanciapénzből levonják a hiányzó tárgyak értékét. A szállodák adminisztrátorai abban az esetben fordulnak a rendőrséghez, ha a kár meghaladja a 100 lejt, a többit elintézik házon belül. A magokkal teleköpködött, feldúlt szobákkal a takarítónők vívják mindennapi harcukat.