2021. szeptember 24., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A MADISZ megalakulásának 30. évfordulója alkalmából

„1989. december 22-én, a rendszerváltó forradalom idején, ebben az épületben, a Kommunista Ifjak Szövetsége (KISZ) volt székházában jöttek létre a demokratikus rendszer első ifjúsági szervezetei: a Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség (MADISZ), a Demokrata Ifjak Szervezete és az Önkéntes Fiatalok Szervezete (ODT)” – áll az emléktáblán, amelyet pénteken lepleztek le Marosvásárhelyen, annak a főtéri épületnek a homlokzatán, amelyben napjainkban a Román Kereskedelmi Bank (BCR) egyik fiókegysége működik. Az emléktáblát a MADISZ egykori alapító tagjai helyezték ki a szervezet megalakulásának 30. évfordulója alkalmából.


Fotó: Nagy TiborA Rózsák tere 26. szám alatti, a BCR tulajdonában levő épület előtt Tatár Beáta MADISZ-elnök köszöntötte a résztvevőket, hangsúlyozva, hogy az emléktábla-állítással azokra a fiatalokra emlékeznek, akik azokban a forradalmi napokban megalapították a Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetséget, és éveken át tevékenyen részt vettek a közösség életében. 

Az emléktábla kihelyezését kezdeményező, véghez vivő MADISZ alapító tag, Vajda György, lapunk munkatársa, volt önkormányzati képviselő elmondta: olyan gondolatok, eszmék hatották át az akkori alapító fiatalokat, amelyek a mai napig érvényesek. 

– Rendhagyóan a MADISZ alapításának a 30. évfordulójára készült emléktáblát nem ez eseménykor avattuk. A táblát korábban az évfordulón – a Kultúrpalota kistermében rendezett megemlékezésen – bemutattuk, több korabeli dokumentummal, fényképpel együtt. A pandémia és a bürokrácia útvesztői miatt csak májusban sikerült eljutnom oda, hogy hivatalosan is kihelyezhettük a táblát a KISZ egykori épületének – jelenleg a Román Kereskedelmi Bank székházának – a homlokzatára, ahol több mint 30 évvel ezelőtt világmegváltó gondolatokkal összegyűlt egy maroknyi fiatal, és létrehozta – román fiatalokkal párhuzamosan – az 1989 utáni első demokratikus ifjúsági szervezetét. Az emléktábla városunk újkori történetének olyan epizódját jelzi az utókornak, amely sokunk sorsát megváltoztatta. Nemcsak azok számára volt jelentős, akik megélték, átélték az akkori eseményeket, hanem azon következő nemzedékeknek is, amelyek valahol ennek köszönhetően másként rendezhetik életüket, mint amilyen lehetőséget kínált a fiatalok számára az 1989 előtti rendszer – mondta Vajda György. Köszönetet mondott az emléktábla állítását támogató Keresztes Géza műépítésznek, az engedélyeztetéshez szükséges dokumentáció összeállítójának, Tatár Beátának, a MADISZ jelenlegi elnökének, Sipos Levente jogtanácsosnak, Fodor Márta irodavezetőnek a pályázat összeállításáért és Radu Moruţannak, a BCR igazgatójának. Az avatón jelen volt Czikmántori Rajmond alelnök is.


Fotó: Nagy TiborAz eseményen a jelenlegi MADISZ-tagok mellett „veterán” tagok is részt vettek, dr. Ábrám Zoltán professzor, valamint Aáry-Tamás Lajos, Magyarország oktatási ombudsmanja. Aáry-Tamás Lajos köszöntötte a régi és fiatal madiszosokat, Soós Zoltánt, Marosvásárhely polgármesterét, majd sok sikert kívánt a szervezetben tevékenykedőknek. „A fiatalok elindították az elmúlt 30 esztendőt, a következő 30-at is folytatni kell, csak így van értelme” – hangsúlyozta. 

Az emléktáblát Aáry-Tamás Lajos, Ábrám Zoltán, Soós Zoltán és Vajda György leplezték le. „Örülünk, hogy egy történelmi emléket felidéző táblával gazdagodtunk, amely elmondja a mai fiataloknak, hogy mi történt itt 30 éve, azokban a zavaros időkben” – hangsúlyozta Marosvásárhely polgármestere.