2020. szeptember 26., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Döntött a Marosvásárhelyi Fellebbviteli Bíróság

Marosvásárhely októberben leváltott alpolgármestere, Makkai Gergely továbbra sem töltheti be ezt a tisztséget.A  Marosvásárhelyi fellebbviteli bíróság csütörtökön elutasította fellebbezését. 


A volt RMDSZ-es alpolgármester egyrészt a megyei törvényszéken kérte a leváltásáról szóló tavaly októberi tanácsi határozat megsemmisítését, másrészt pedig azt, hogy mindaddig, míg a szóban forgó tanácsi határozat megsemmisítésére indított  per tart, függesszék fel a határozatot. Ha ez utóbbi kérését jóváhagyták volna, Makkai Gergely visszatérhetett volna alpolgármesterként  mindaddig, míg a perében a bírák döntést hoznak. A megyei törvényszék közigazgatási bírósága azonban december 2-án elutasította a volt alpolgármester által benyújtott felfüggesztési kérést, a döntés ellen azonban Makkai Gergely fellebbezett. 
A volt alpolgármester által indított perben a marosvásárhelyi tanács jogi képviseletét ellátó Peti András a Népújságnak elmondta, a fellebbviteli bíróság eredetileg február 6-ra tűzte ki a tárgyalást, amit azonban előrehozták január 23-ra, amikor is csupán a volt alpolgármester jogi képviselője jelent meg. A fellebbviteli bíróság megalapozatlanságra hivatkozva elutasította Makkai Gergely fellebbezését, a döntés végleges. Ez azt jelenti, hogy Makkai Gergely továbbra sem térhet vissza alpolgármesterként a Városházára, ilyen minőségében nem írhat alá iratokat és  nem kap fizetést, meg kell várnia,  míg a bíróság dönt arról,  hogy megsemmisíti-e vagy sem a leváltásáról szóló tanácsi határozatot. Ebben a perben az első tárgyalást január 29-re tűzték ki.