2019. augusztus 17., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az elmúlt csütörtökön Marosvásárhelyen járt Ioan Deneş

vízügyi és erdőgazdálkodási miniszter, hogy a helyszínen tájékozódjon a marosvásárhelyi erdő ügyében. Tulajdonképpen a Somostető övezetében található 850 hektárnyi erdőről van szó, ami a városé ugyan, de a marosvásárhelyi erdőkerület kezelésében van. A minisztert a Romsilva Országos Erdőgazdálkodási Hivatal vezérigazgatója, George Mihăilescu és a brassói erdővédelmi őrség képviselői is elkísérték. 

Fotó: Karácsonyi Zsigmond


A műholdas felvételek nem egyeznek az erdészeti hivatal adataival

A miniszter összehívta a Marosvásárhelyi Erdészeti Hivatal azon szakembereit, akik részt vettek az erdőterület felmérésében és a hivatalos iratok összeállításában, melyeket a somostetői erdő- és területrendezés céljából jóváhagyásra terjesztettek fel a minisztériumba. 

Az erdészeti hivatalnál tartott munkagyűlésen a miniszter közölte, hogy a 2010-es és a 2018-as műholdas felvételek, valamint az erdészeti hivatal írásban közölt adatai nem egyeznek meg a helyszínen mért valós erdőterülettel. 

A helyszíni mérések után megállapították, hogy a Somostetőn, beleértve az állatkertet is, az évek során a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal által végzett munkálatok károsan érintették az erdőt, és nem tartották be rendeltetés megváltoztatására vonatkozó törvényes előírásokat. 

A Somostető rendezése során a polgármesteri hivatal körülbelül 22 hektár erdőt „érintett”, és 3,7 hektárral csökkent az erdőterület. 

Ioan Deneş miniszter elrendelte, hogy készítsenek a valós helyzetnek megfelelő erdőgazdálkodási kimutatást, melynek alapján a minisztérium ellenőrző testülete újra felméri az erdőterületet. 


A Somostetőn tilos a parkolás, bódékat bontanak le

A Somostetőn a marosvásárhelyiek láthatták, hogy a pár évvel ezelőtt kialakított parkolóba tilos behajtani, a parkolót jelző táblákat zacskókkal takarták le. Ezért sokan értetlenül állnak, mi lesz ezután, felszámolják a parkolót? Hol lehet parkolni ezután? A városlakók azt is láthatták, hogy az állatkert felé vezető sétányon egyes bódékat lebontottak, másokra kiírták, hogy felszámolják őket. 

A kialakult helyzetről dr. Magyary Elődöt, a marosvásárhelyi tanács RMDSZ-frakciójának vezetőjét kérdeztük, aki személyesen találkozott a miniszterrel. 

– 1962-ben egy kormányhatározattal az erdőterület egy részét a város állatkertnek, játszótérnek és szabadidőközpontnak sajátította ki. A szóban forgó erdőterület a város tulajdonát képezi, a létesítmények a város finanszírozásával jöttek létre. Kiépítették az utcákat, a kisvasutat, felszerelték a játszóteret. A Somostető évtizedeken át a városlakók kedvelt szabadidőközpontja volt, és ma is az. Most műholdas felvételeket készítettek az országos erdőterületekről, s a felvételekből kiderült, hogy bizonyos részeken nincsenek meg a fák. A miniszter személyesen tájékozódott, mi is történt valójában. Kiderült, hogy az 1962-es kormányhatározat hatályba lépését követően az erdőgazdálkodás kezelésében levő erdőből nem törölték a szóban forgó erdőrészt. Ez egy jogi procedúra révén korrigálható.

A Somostetőn közben leaszfaltozták az utakat, bővítették a szabadidős parkot, a játszóteret, a fák közé házikókat húztak fel. Ezek közül azok maradhatnak meg, amelyek alapfelülete nem haladja meg a 15 négyzetmétert. A hét folyamán kiszáll a minisztériumi ellenőrző testület, s addig mindent „helyre tesznek”. A város nem követett el illegalitást! – nyilatkozta dr. Magyary Előd frakcióvezető. Elmondta, hogy a miniszter számonkérte az erdészeti hivatal szakembereitől: mit oldottak meg azzal, hogy nejlonzacskókat húztak a forgalmi táblákra és szeget vertek a fába, amivel arra figyelmeztetnek, hogy behajtani tilos?


Egy másik kijáratra is szükség van

A miniszter azt javasolta, hogy az új vészhelyzeti normák értelmében létesítsenek még egy kijáratot,   hogy veszély esetén máshol is lehessen elhagyni az állatkertet. Ezt kérte az ISU is, de az erdészeti hivatallal nagyon nehézkes volt a procedúra. Most a miniszter kijelentette, hogy meg kell építeni az utat, a „hátsó kijáratot”, amit jó lenne összekötni az egyetem és a kórház közötti úttal, s így könnyebben megközelíthető lesz az állatkert – tájékoztatott dr. Magyary Előd frakcióvezető.